Un alt imobil din Focșani, aparținând familiei omului de afaceri Neculai Țuțoi scos la licitație de un executor judecătoresc
Noua executare silită pentru un teren intravilan din Focșani în suprafață de 443 m2, având categoria de folosință „curți-construcții” împreună cu construcțiile existente pe acesta C1-casă; C2-magazie, vine în condițiile în care în luna aprilie a anului trecut, asupra averii omului de afaceri autohton Nicolaie Țuțoi se mai demarase o licitație pentru executarea silită a unui teren intravilan din Focșani, în valoare de 525.000 lei, pe care acesta îl deținea împreună cu soția sa.
Citiți și Cum a „pus cruce” aproape definitiv Statul român sumei de 800.000 de euro într-o afacere imobiliară cu firmele omului da afaceri vrâncean Neculai Țuțoi
În luna noiembrie a anului 2019, reprezentanții Casei de Comerț Agroalimentar Unirea au intenționat să încheie o afacere imobiliară în județul Vrancea cu omul de afaceri Neculai Țuțoi. Mai exact, Casa de Comerț, reprezentată prin directorul general de la acea vreme, Adrian Isvoranu, s-a angajat să cumpere o suprafață de teren și un spațiu de depozitare amplasate pe locul fostei livezi de la Petrești. Tranzacția urma să se încheie cu două firme deținute de omul de afaceri Neculai Țuțoi.
În locația respectivă urma să se amenajeze un spațiu de colectare și depozitare a produselor agroalimentare achiziționate de la fermierii locali.
Negocierile s-au purtat pentru un preț total de 1,6 milioane de euro, iar cele două părți au convenit a plăti unui avans în valoare de 800.000 de euro care urma să fie virat în conturile unei bănci comerciale la care erau gajate depozitul și terenul. Diferența de bani urma să fie plătită până la finalul lunii noiembrie, când urma să se perfecteze și contractul de vânzare – cumpărare. În cazul în care cumpărătorul, Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” nu respecta termenele și nu făcea plățile, avansul era pierdut.
Cum e statul român la un pas să piardă definitiv 800.000 de euro
Și, ce să vezi, surpriză! La data convenită, 30 noiembrie 2019, reprezentanții Casei de Comerț nu s-au mai prezentat cu diferența de bani. Angajamentul de vânzare a fost anulat, terenul și depozitul au revenit la Neculai Țuțoi, iar statul a pierdut avansul de 800.000 de euro.
„I-am așteptat să vină să perfectăm contractul, la notariat. Nu au venit și nici nu au mai dat vreun semn de viață, că vor sau că nu mai vor să cumpere. Înțeleg că unul dintre cei de acolo, care a venit și a semnat la Focșani, s-ar fi supărat pentru că în adunarea lor li s-au făcut nu știu ce reproșuri. De aia nu ar mai fi vrut să vină și să încheie contractul”, a rela la acea vreme Neculai Țuțoi, pentru Ziarul de Vrancea.
Omul de afaceri a mai spus că între timp s-a ajuns în justiție, fiind deschis un proces pe rolul Tribunalului Vrancea. Noua conducere a Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea” a solicitat să-i fie returnat avansul de 800.000 de euro. Doar că banii au fost luați de bancă, în conturile datoriilor pe care le aveau firmele lui Neculai Țuțoi.
Conform informațiilor actualizate făcute publice pe site-ul portal.just.ro SOCIETATEA NATIONALA CASA ROMANA DE COMERT AGROALIMENTAR UNIREA SA apare printre creditorii înscriși la masa credală în procesul având ca obiect procedura insolvenţei CERTKOOP L&F SRL PRIN ADMINISTRATOR SPECIAL ȚUȚOI NECULAI.Este însă puțin probabil ca la masa credală să se mai obțină suma de 800.000 de euro cu care acum statul român prin SOCIETATEA NATIONALA CASA ROMANA DE COMERT AGROALIMENTAR UNIREA SA a rămas păgubit.
Cum a ajuns Țuțoi proprietar la Petrești
Terenurile pe care Neculai Țuțoi intentiona să le vândă Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea au intrat în posesia firmelor sale în perioada 2005 – 2006.
În 2005, Direcția Finanțelor Publice Vrancea a scos la licitație 400 de hectare de teren, de la periferia orașului Focșani, aparținând Pomicola SA, pentru a acoperi o datorie de aproximativ 29 miliarde de lei. Licitația a fost adjudecată, în primă fază, de omul de afaceri Vasile Roșca, apropiat de baronul PSD Marian Oprișan.
Neculai Țuțoi a contestat în instanță licitația, pe motiv că prețul oferit de el era mai bun decât cel plătit de Vasile Roșca, deși n-a făcut-o decât pentru 47 de hectare din cele 400 puse în joc și, surprinzâtor a avut câștig de cauză. Licitația a fost reluată, iar terenurile s-au împărțit între Niculae Țuțoi, Ioan Călin, fost director BCR și Ion Martiș.
Cum a rămas statul român „popa prostu'” într-un contract cu afaceristul vrâncean Nicolae Țuțoi;
Pomicola, un muribund cu terenuri unde rasar cartiere rezidentiale;
Pomicola trece de la PSD la Alianță;
Afacerea Pomicola se pregătește de start;