Local

Tribunalul a pus cruce deturnării de fonduri de la Primăria Mera

Ionel Sclavone
20 dec 2018 4212 vizualizări

Tribunalul Vrancea a dispus încetarea procesului penal privind deturnarea de fonduri de la Primăria Mera pentru prescrierea faptelor. Prin hotărârea pronunțată pe 19 decembrie, cei zece inculpați din dosar au scăpat de răspunderea penală după mai bine de cinci ani de judecată. Fostul primar Ion Sticlaru și fostul viceprimar Viorel Trifan, funcționarii Mărioara Șerban, Maria Neagu, Ionel Chipăilă și Ion Ionașc, precum și afaceriștii Dumitru Tîrlă, Macovei Zanfir, Iulian Cristian și Valeriu Iacob au fost trimiși în judecată în 2013, pentru un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro. După ce, în prima fază, Tribunalul i-a condamnat pe cei zece la diferite pedepse, Curtea de Apel Galați a dispus rejudecarea. Procesul s-a reluat în 2016 și, după 28 de amânări succesive, s-a încheiat prin prescriere.

Tribunalul Vrancea a dispus, pe 19 decembrie, încetarea procesului penal în care un fost viceprimar și mai mulți angajați ai Primăriei Mera precum și câțiva afaceriști au fost judecați într-un dosar cu un prejudiciu de 200.000 de euro. Judecătorii au stabilit că faptele pentru care au fost trimiși în judecată inculpații s-au prescris după un proces care a început în urmă cu peste cinci ani, în martie 2013.

Astfel, în dosarul 2614/91/2013, trimis în rejudecare de Curtea de Apel Galați, după 28 de termene în care a amânat judecarea, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru Viorel Trifan – fost viceprimar al comunei Mera, Ion Sticlaru – fost primar al comunei Mera, Dumitru Tîrlă – administrator Danes Trans SRL, Mărioara Șerban – secretar al comunei Mera, Maria Neagu, Ionel Chipăilă – contabili Primăria Mera, Ion Ionașc – responsabil achiziții publice Primăria Mera, Macovei Zanfir - administrator al Zate Serv SRL, Iulian Cristian – administrator Univers Nord SRL și Iacob Valeriu – diriginte de șantier. În acest sens a fost emisă Hotărârea nr. 170 din 19 decembrie 2018.

Prin aceeași hotărâre, instanța a decis menținerea măsurilor asiguratorii „dispuse în cauză prin Ordonanţele: nr. 5/P/2012 din 28.02.2013; nr. 5/P/2012 din 28.02.2013 si nr. 5/P/2012 din 28.02.2013 asupra bunurilor inculpaţilor Sticlaru Ion, Trifan Aurel şi Tîrlă Dumitru în condiţiile art. 397 al. 5 C.p.p, măsuri asigurătorii care vor înceta de drept dacă nu se introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“. Totodată, judecătorii au majorat onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul Macovei Zanfir, la suma de 500 de lei care va fi plătită din fondurile Ministerului Justiției.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Filmul scurt al unui dosar prescris

În luna martie a anului 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea i-a trimis în judecată pe primarul Ion Sticlaru și viceprimarul comunei Mera, Viorel Trifan, pe secretarul Mărioara Șerban, contabilii Ionel Chipăilă, Maria Neagu și pe responsabilul achiziții Ion Ionașc din cadrul Primăriei Mera într-un dosar de deturnare de fonduri care a vizat lucrări de balastare și pietruire a unor drumuri comunale executate în perioada 2008 - 2009. Alături de aceștia, în dosar au mai fost inculpați și o serie de afaceriști, patroni ai unor societăți de construcții, respectiv Iulian Cristian, administratorul Univers Nord SRL Vînători, Macovei Zanfir, administrator al Zate Serv SRL și Dumitru Tîrlă, administrator al Danes Trans SRL Mera și Valeriu Iacob, diriginte de șantier.

Prin prima sentință, pronunțată de Tribunalul Vrancea în noiembrie 2015, patru dintre inculpați, primarul Ion Sticlaru, fostul viceprimar Aurel Trifan, Dumitru Tîrlă și Iulian Cristian au fost condamnați la  câte cinci ani de închisoare cu executare. Restul persoanelor au primit pedepse cu suspendare cuprinse între 1 și 4 ani. Ulterior, decizia Tribunalului Vrancea a fost desființată Curtea de Apel Galați iar judecarea dosarului a luat-o de la capăt. 

Dosarul a fost reluat, la Tribunalul Vrancea în 2016, având primul termen în data de 25 octombrie. După 28 de amânări succesive, care s-au întins de-a lungul a doi ani, pe 19 decembrie 2018, judecătorii au decis că inculpații au scăpat de răspundere deoarece faptele penale pentru care au fost acuzați s-au prescris.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.