Local

Trei dintre firmele care și-au arătat „competența“ în Piața Unirii vor și la Prefectura Putna

Ionel Sclavone
23 mai 2017 4155 vizualizări

Două asocieri de firme își dispută contractul pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna scos la licitație de Consiliul Județean. Pe de-o parte este vorba de consorțiul format din Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea cu subcontractor Arena Com SRL Focșani iar pe de altă parte Romconstruct Grup SRL din Ploiești și Concas SA Buzău. Trei dintre aceste companii, respectiv Dedal Bahamat, AG Grup Instal și Arena Com au fost implicate și în așa zisa reabilitare a centrului istoric a municipiului. Lucrarea, mai exact restul rămas de executat, a fost estimată la 4.875.390.26 lei la care se adaugă TVA și este prevăzută să se încheie în 18 luni de la data atribuirii contractului. 

 

Consorțiile formate din Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea cu subcontractor Arena Com SRL Focșani și, respectiv, Romconstruct Grup SRL din Ploiești și Concas SA Buzău își dispută contractul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la sediul Prefecturii Putna. Lucrarea a fost estimată la 4.875.390.26 lei la care se adaugă TVA și ar trebui să fie încheiată într-un termen de un an și jumătate de la emiterea ordinelor de începere.

Dedal Bahamat, AG Grup Instal și Arena Com au lucrat și la proiectul de reabilitare a centrului istoric al municipiului, în Piața Unirii care s-au încheiat cu o întârziere de doi ani, față de termenele estimate. Investiție în valoare de aproape 9 milioane de euro, Piața Unirii din Focșani a avut nevoie de reparații chiar în ziua în care a fost inaugurată de fostul premier Victor Ponta, în noiembrie 2011. După numai câteva luni de la inaugurare, pavimentul a trebuit înlocuit deoarece s-a umflat și a crăpat.

CJ a reluat licitația după semnalele trase de Ziarul de Vrancea

Inițial, Consiliul Județean a demarat licitația pentru finalizarea reabilitării sediului Prefecturii Putna la finalul lunii noiembrie a anului trecut. Anunțul a apărut în SEAP la două săptămâni după ce „Ziarul de Vrancea“ a arătat că fosta prefectură reprezintă simbolul eșecului administrației PSD-Oprișan în Vrancea. Ulterior, procedura de achiziție a fost anulată și reinițiată pe 26 aprilie anul acesta. Obiectul contractului constă în restaurarea și consolidarea imobilului din Focșani, monument istoric încadrat în categoria A de interes național, format din trei corpuri de clădire și terenul aferent.

Deși în toate rapoartele de activitate din ultimii ani, baronul Marian Oprișan s-a lăudat că imobilul este e finalizat în proporție de 90%, documentația tehnică îl contrazice. Potrivit memoriului tehnic întocmit de proiectant, Ludocris SRL, până la recepția corpului principal de clădire este cale lungă de parcurs. Astfel mai sunt de executat o multitudine de lucrări de arhitectură interioară, refacerea instalațiilor sanitare și electrice, reabilitarea acoperișului etc. Pe lângă acestea, sunt necesare intervenții la cel de-al doilea corp de clădire precum și demolarea anexelor și refacerea spațiilor exterioare.

Reabilitarea ar fi trebuit să se încheie într-un an

Fosta prefectură a județului Putna a fost scoasă din circuitul public în 1992 după ce cutremurele care au zguduit-o de-a lungul vremii i-au afectat grav structura de rezistență Situată în centrul municipiului clădirea este un simbol, monument istoric, al județului, având un spațiu construit de peste 3.500 pătrați și 86 de încăperi. Imobilul a fost preluat de Consiliul Județean, în 2004, pentru a fi reabilitat și redat circuitului public, însă lucrările au început abia în anul electoral 2008.  

Execuția a fost încredințată, în urma unei licitații, asocierii formată din Vega ‘94 Galați, patronată de miliardarul Corneliu Istrate și proiectantul Ludocris Agenție de import export și servicii SRL din București, patronată de arhitectul Cristian Rânja. Cele două firme au fost singurele care au depus o ofertă  de 7.940.381,88 lei plus TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit după 13 luni de la momentul atribuirii contractului, cu cinci luni mai puțin decât cel prevăzut în prezent pentru diferența rămasă de executat.

Vega lucra din greu… doar în rapoartele de activitate ale lui Oprișan

De prin 2010, Vega 93 a încetinit ritmul intervențiilor și le-a abandonat total după aproximativ trei ani, prin 2013-2014. Estimată a se întinde pe parcursul a unui an și o lună, reabilitarea fostei prefecturi se va încheia, dacă vom avea noroc, abia după un deceniu.

Cu toate că lucrările stagnau, în fiecare an, baronul Oprișan susținea în fața consilierilor județeni și a cetățenilor județului Vrancea că lucrarea este aproape încheiată. În toate rapoartele sale de activitate din acea perioadă procentul rămas de executat este undeva la 10%. În 2011, Curtea de Conturi a arătat că Vega 93 a încasat pentru lucrări și materiale de construcții care nu au fost executate 1.045.000 lei. Din cei 9,5 milioane de lei, Consiliul Județean a decontat către Vega, conforma situațiilor făcute publice în urmă cu un an, aproximativ 8,5 milioane de lei. Parte din acești bani sunt pierduți având în vedere că lucrările executate de Vega s-au deteriorat după abandonarea contractului și vor trebui refăcute.

Citiți și :

S-a rupt lanțul de iubire:CJ Vrancea acuzat de Vega ’93 că licitează lucrări deja executateș

 

Clădirea vechii prefecturi - Panteonul Focșaniului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.