Local

Tranzacția imobiliară prin care Marian Oprișan pare a urmări să sfideze instituțiile statului ce ar fi trebuit să-i controleze averea

Ziarul de Vrancea
10 mai 2023 5998 vizualizări
Domeniul lui Marian Oprișan de la Bolotești.Foto:zoso.ro
Domeniul lui Marian Oprișan de la Bolotești.Foto:zoso.ro

Marian Oprișan pare a urmări să sfideze instituțiile statului care ar fi trebuit să-i controleze averea, printr-o tranzacție imobiliară de care se ferea ca de un „cartof fierbinte” prin anul 2005. Conform informațiilor făcute publice joi, 4 mai 2023, într-un articol publicat de g4media.ro, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan (PSD), a cumpărat domeniul de peste un hectar în care stă cu mama sa, Lucia Gherarde, și cu soția Mihaela (în comuna Bolotești, Vrancea), cu 330.000 de euro, pe care fostul baron de Vrancea i-a plătit prin virament bancar către mama sa. 

 

Citiți acest articol accesând titlul alăturat VIDEO Fostul baron de Vrancea Marian Oprișan a cumpărat domeniul de peste un hectar în care stă, de la mama sa, cu 330 de mii de euro/ Oprișan: ”Am avut bani de la mama mea. Terminați cu populismele!”/ Mama lui Oprișan este pensionară și a fost paznic la o fabrică Și comparați-l cu felul în care aceeași familie care efectuează tranzacția imobiliară descrisă în articol se poziționa față de domeniul de la Bolotești în 2005, spre exemplu.

Articolul publicat în Ziarul de Vrancea în luna aprilie, anul 2005, despre casele lui Oprișan:

„Penitenciarul" de la Bolotești - raiul baronului de Vrancea

În ultimii ani de guvernare PSD, pădurile Vrancei au început să se rărească, lăsând loc unor vile somptuoase, atât de impunătoare încât ți-e greu să treci pe lângă ele fără să te miri cu ce bani au fost făcute, mai ales atunci când acestea aparțin și unor pensionari sau pensionare. Una dintre fericitele cotizante la sistemul asigurărilor de stat care, în ciuda statutului de pensionar în România, unul deloc de invidiat pentru această categorie de persoane, deține o vilă cât un penitenciar, la kilometrul 27 via Bolotești este focșăneanca Lucia Gherarde, femeia care l-a adus pe lume pe Marian Oprișan, președintele Consiliului Judetean Vrancea.

Situată pe marginea drumului spre Vidra, pe stânga, vila familiei Oprișan surprinde prin gardul imens, de beton, ca de penitenciar de maximă siguranță, care păzește de privirile indiscrete acumularea de beton și termopane de pe proprietatea familiei de baron.

Pazită cu strășnicie de „cerberii" președintelui Consiliului Județean Vrancea, vila familiei Oprișan, devenită în ultimul timp loc de pelerinaj pentru jurnaliștii „indiscreți", a ținut prima pagină a ziarelor locale și centrale mult timp de la începerea construcției, în anul 2002. Multe dintre motivele pentru care „penitenciarul" de la Bolotești a fost atât de mediatizat sunt arhicunoscute de opinia publica vrânceană, pe care le vom trece pe scurt în revistă.

Este vorba despre un control efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, la care s-a descoperit că apa și energia electrică ce alimenta utilajele care lucrau de zor la casa lui Marian Oprișan erau plătite din banii odobeștenilor, pentru că Marian Oprișan își „aranjase" un puț forat în curte și își „trăsese" și un TRAF (n.r. transformator electric) de alimentare cu energie electrică publică. De altfel, printr-o serie de tranzacții misterioase, o bucațică din domeniul public al Odobeștiului a fost cuprins în domeniul privat al familiei Oprișan. În plus, presa a făcut fotografii în care utilaje ale unor firme locale de construcții, printre care și cele ale cunoscutului om de afaceri Corneliu Prunache, apropiat al baronului, știut „abonat” al contarctelor pe bani publici în județul Vrancea, dar și utilaje ale SC Drumuri și Poduri SA  lucrând de zor la ridicarea fortăreței. Proprietatea mamei președintelui Consiliului Judetean Vrancea, pensionara Lucia Gherarde, s-a extins anul trecut și peste aceea a vecinului Dan Radovici, fostul viceprimar al Focșaniului. Acesta a cumpărat în anul 1995, prin mjloace, se spune, aflate la limita legii, fostul canton silvic al Odobeștiului, care se afla în domeniul public al orașului. Marian Oprișan a confirmat că mama sa a cumpărat în acest an și proprietatea lui Dan Radovici, nevoit să-și dea demisia ca urmare a pachetului de legi anticorupție, dar și a scandalului „Piața Corupției" din 2002.

Proprietatea familiei baronului se întinde acum pe câteva mii de metri pătrați, pe care se află „fortăreața" și fostul canton silvic al Odobeștiului. În 2002, mama președintelui Consiliului Județean Vrancea a obținut 1.640 de metri pătrați din această suprafață la schimb cu Consiliul Local Odobești. IGO a fost de acord cu acest schimb, motivând că astfel are acces la puțurile 6 și 7. Despre aparținătorul super-vilei de la Bolotești, Marian Oprișan a declarat recent într-o emisiune de televiziune că este proprietatea lui și a fratelui său, Adrian, dar că a fost trecută pe numele mamei lor „pentru a nu exista probleme cu succesiunea", la trecerea acesteia spre cele sfinte. Totusi, Ziarul de Vrancea are informații potrivit cărora Marian Oprișan ar fi vândut vila unui cetățean german, tocmai pentru a nu fi nevoit să o treacă în noul formular de declarație de avere, informații care nu au fost confirmate de proprietari. Când l-am întrebat pe Oprișan dacă a vândut vila, acesta ne-a trimis s-o întrebăm pe mama lui. „Nu știu ce a făcut mama cu ea, întrebați-o pe ea, ea e proprietarul", ne-a declarat baronul. Până acum, nici un organ de control financiar sau de alt fel nu s-a întrebat la modul oficial cum a reușit familia Oprișan să construiască cea mai impunătoare vila din tot județul, a cărei valoare putem doar să o bănuim, pentru ca nimeni nu vorbește de așa ceva decât pe la colțuri. Cât privește declarațiile de-a dreptul patetice ale lui Marian Oprișan, conform cărora casa lui are doar cinci camere, așa cum s-au cerut aprobările, imaginile de la înălțime îl contrazic, arătându-ne cel puțin șapte corpuri de clădire, fiecare dintre acestea putând fi o casă de sine stătătoare pentru un amarât ca, de exemplu, unchiul lui Marian Oprișan, Dănuț Gherarde, boschetar în Gara Focșani. (Sebastian OANCEA)

Mama lui Oprișan: „Nu este vila, e o casă cu 5 camere..."

Reporter Ziarul de Vrancea: Doamna Gherarde, noi am vorbit cu domnul Oprișan, l-am întrebat dacă știe că vila de la Bolotești ar fi fost vândută și dumnealui ne-a spus să vă întrebăm pe dvs. Ați vândut vila de la Bolotești?

Lucia Gherarde: În primul rând nu este o vilă și n-am vândut-o pentru că nu este a lui Marian, este a lui Adrian, a mea și n-am de ce s-o vând.

Reporter Ziarul de Vrancea: Deci n-aveți de gând s-o vindeți...

Lucia Gherarde: . Nu.

Reporter Ziarul de Vrancea: Domnul Oprișan spunea că e pe numele dvs....

Lucia Gherarde. E pe numele meu pentru că Adrian m-a rugat pe mine, acum doi ani, ală micu, eu am acceptat, că el era plecat și am făcut pe numele meu. S-au scris tot felul de minuni, că e vila, că are 83 de camere, că are nu știu câte...

Reporter Ziarul de Vrancea: Putem să știm cam cât a costat?

Lucia Gherarde: Nu știu, verificați actele, că sunt acte.

Reporter Ziarul de Vrancea: S-au făcut speculații pe tema asta...

Lucia Gherarde. S-au făcut foarte multe speculații, să știți, multe, multe...

Reporter Ziarul de Vrancea: Dar, așa, la o primă evaluare, cam cât ar costa?

Lucia Gherarde: Nu pot să vă spun exact. Sunt acte, verificați actele, faceți dvs. evaluarea, mergeți, o vedeți... Nu este vilă, este o casă cu 5 camere...

Reporter Ziarul de Vrancea: Păi actele unde să le căutam? La Primărie?

Lucia Gherarde: Nu știți dvs.? Știți dvs. multe...

Reporter Ziarul de Vrancea: Casa, dacă spuneți că-i casa, câte camere are?

Lucia Gherarde: Cinci camere.

Reporter Ziarul de Vrancea: Păi așa ne-a zis și domnul Oprișan.

Lucia Gherarde: Știți ce se întâmplă? O vedeți lungă, are garaj făcut pe mijloc și are cinci camere și asta e, de asta vi se pare lungă așa. Dar este și cu Adrian, fecior' miu ală mic, că el m-a rugat să vândă, să-l ajut, pe numele meu, că el era în Italia.

Reporter Ziarul de Vrancea: Are piscină, dotări din astea super luxoase?

Lucia Gherarde: Nu are nimic super luxos. Vreți să mergeți cu mine într-o zi să vedeți?

Reporter Ziarul de Vrancea: Dacă ne permiteți, o să mergem...

Lucia Gherarde: Eu vă permit și mergem împreună să vedeți că n-are nimic super lux și multe câte ați pus în spate, mai ales mie, m-ați făcut în tot felul „babă urâtă" și în tot felul...

Reporter Ziarul de Vrancea: Ne spuneți și nouă cam ce pensie aveți dvs.?

Lucia Gherarde: Cam ce pensie am eu? Vedeți la Oficiul de Pensii.

Reporter Ziarul de Vrancea: Ați terminat casa?

Lucia Gherarde: Încă nu e gata.

Reporter Ziarul de Vrancea: Cam când credeți ca o terminați?

Lucia Gherarde: Nu știu, deocamdată, de când tot scrieți și dați tot felul de minuni, nici nu mai vreau să mai aud. Muncești o viață, am muncit 37 de ani și mi-ați pus atâtea în spate fără să am nici o vină...

Reporter Ziarul de Vrancea: Bine, doamnă.

Lucia Gherarde: Eu nu vă zic cu nici o răutate, să fiți sănătoși, să vă dea Dumnezeu sănătate, cu toată sinceritatea, casa este a lui Adrian și Marian mai puțin a contribuit.

Reporter Ziarul de Vrancea: Cu ce firma a lucrat casa?

Lucia Gherarde: Cu ce firmă a lucrat casa? Păi să-l întrebăm pe Adrian, că a lucrat cu el în ultimul timp.

Reporter Ziarul de Vrancea: El a contactat firmele?

Lucia Gherarde: Da, el a contactat că l-am rugat pe el.

Reporter Ziarul de Vrancea: Bine, doamnă, mulțumim!

Lucia Gherarde: Cu multă plăcere, să vă dea Dumnezeu sănătate...

Citiți și:VIDEO | Bârlogul lui Marian Oprișan. Baronul PSD și-a făcut Arca lui Noe din 7 vile: Fortăreața din pădurea Vidra;

VIDEO | Analiza filmului depre moșia lui Oprișan de la Km 25-Bolotești spre Vidra, cu jurnaliștii Mălin Bot și Grigore Cartianu;

VIDEO | Protest în fața „palatului” din Bolotești, trecut în acte pe numele mamei pensionare a lui Marian Oprișan

Citiți și:Oprișan și primul său milion: Blocul Armatei și Casa de Licitații două tunuri marca Seven Stars;

Cum a devenit mama lui Oprișan milionară: Afacerea Seven Stars;

Cum a făcut Oprișan primul milion de euro: Seven Stars, istoria unei lovituri de miliarde în paguba statului;

Nu-l întrebați pe Oprișan cum a făcut primul milion: Aventura internațională și dizolvarea Seven Stars;

Afacerea Catedrala: O altă combinație imobiliară profitabilă pentru familia Oprișan ;

Mama pensionară i-a cumpărat lui Oprişan apartament de lux în Bucureşti;                                                                                                     

Afacerea din spatele reabilitării Prefecturii Putna. Combinația imobiliară dintre mama lui Oprișan și fiica patronului grupului Vega;          

Averea lui Marian Oprișan după două decenii la șefia CJ Vrancea    


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.