Local

Tragedie în magistratură! Judecătoarea Georgeta Ciungan, care și-a început cariera la Focșani, găsită fără viață la 51 de ani

Ziarul de Vrancea
12 mai 2025 5185 vizualizări
Judecătoarea Georgeta Ciungan( foto gsp.ro) și-a început cariera de magistrat în anul 2015 la Judecătoria Focșani
Judecătoarea Georgeta Ciungan( foto gsp.ro) și-a început cariera de magistrat în anul 2015 la Judecătoria Focșani

O veste cutremurătoare a zguduit luni dimineață, 12 mai 2025, sistemul judiciar românesc: judecătoarea Georgeta Ciungan, fost magistrat al Judecătoriei Focșani și fostă șefă a Secției Penale a Tribunalului Bihor, a fost găsită moartă în locuința sa din comuna Nojorid. Avea doar 51 de ani.

 

 

Descoperirea tragică a fost făcută de polițiștii alertați de apropiați, după ce magistratul nu a răspuns mai multor apeluri telefonice. Potrivit primelor informații, ipoteza principală este cea a sinuciderii, însă ancheta este în desfășurare pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a produs decesul.

Într-un scurt comunicat oficial, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Florin Beniamin Chichineșdi, a transmis regretul instituției: „Tribunalul Bihor anunță cu profund regret decesul doamnei judecător Georgeta Ciungan. Cauzele decesului nu sunt încă oficial cunoscute. Dumnezeu s-o odihnească! Transmitem condoleanțe familiei.”

Un parcurs profesional marcat de curaj și controverse

Georgeta Ciungan și-a început cariera în magistratură în anul 2015, activând inițial la Judecătoria Focșani. Ulterior, începând cu noiembrie 2018, a fost transferată la Tribunalul Bihor, unde a judecat cauze penale de mare complexitate și a condus Secția Penală a instanței pentru o perioadă.

Specializată în dosare de corupție, judecătoarea Ciungan urma să se pronunțe în data de 15 mai într-un caz sensibil instrumentat de DNA, ce viza suspiciuni de mită în mediul academic de la Universitatea din Oradea. Cazul atrăsese deja atenția publică, implicând nume sonore precum rectorul Constantin Bungău și decana Floare Chipea.

Cercetată disciplinar pentru apărarea independenței justiției

Magistrata nu a fost străină de controverse și presiuni. În anul 2019, a fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară după ce a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în contextul unui dosar afectat de deciziile Curții Constituționale privind interceptările SRI.

În decembrie 2021, CJUE i-a dat dreptate Georgetei Ciungan și altor magistrați români, stabilind că judecătorii pot ignora deciziile curților constituționale naționale dacă acestea contravin legislației europene. Hotărârea a fost considerată un moment de cotitură în consolidarea independenței justiției din România.

Tot în acel an, numele său a fost din nou asociat unei anchete disciplinare, după comentarii critice la adresa Inspecției Judiciare făcute într-un grup privat al magistraților pe rețelele sociale.

Din atletismul de performanță în sala de judecată

Puțini știu că, înainte de cariera juridică, Georgeta Ciungan a fost o atletă de elită. În 1992, la Campionatul Mondial de Atletism de la Seul, a obținut două medalii de aur la probele de 400 metri garduri și ștafetă 4x400 metri. Visul olimpic i-a fost însă frânt de o accidentare gravă, o ruptură de tendon ahilian care a încheiat brutal cariera sa sportivă.

După retragerea din sport, a ales un nou drum. În 2008 a devenit studentă la Facultatea de Drept a Universității „George Barițiu” din Brașov, pregătindu-se cu perseverență pentru o carieră în justiție.

Probleme personale și lupta cu depresia

Conform unor surse apropiate, judecătoarea se confrunta de mai mult timp cu episoade severe de depresie, pentru care fusese chiar internată la începutul acestui an. Divorțul dificil prin care a trecut a lăsat urme adânci, aceasta solicitând inclusiv un ordin de protecție împotriva fostului soț.

Lupta cu suferințele personale, coroborată cu presiunile profesionale, ar fi putut contribui la gestul extrem, spun apropiații.

Dispariția Georgetei Ciungan lasă în urmă o carieră remarcabilă, dar și întrebări dureroase despre sprijinul real oferit magistraților care își duc la capăt misiunea în condiții de presiune și expunere publică extremă.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Citiți și: 

Judecătoarea Georgeta Ciungan, dublă campioană la atletism, s-ar fi sinucis » Motivul pentru care nu a participat la JO 2000

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.