Local

VIDEO | Tradiții și obiceiuri de Înălțare în Vrancea - Ziua Eroilor

Ziarul de Vrancea
10 iun 2021 2799 vizualizări

Înălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paşti. Anul acesta o sărbătorim pe 10 iunie. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi creştinii se salută cu "Hristos S-a înălţat!" şi "Adevărat S-a înălţat!".

Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii.

Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălţat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori, Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifestă energiile divine, menite să reveleze prezenta Divinităţii, dar să o şi ascundă.

Cea mai veche menţiune despre sărbătoarea Înălţării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor", compusă în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălţarea Domnului era sărbătorită în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârşitul secolului al IV lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălţării s-a despărţit de cea a Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, dată care va rămâne stabilită pentru totdeauna în calendarul bisericesc. Înălţarea Domnului nu înseamnă retragerea Sa din creaţie, pentru că El continuă să fie prezent şi lucrător prin Sfântul Duh.

Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În ziua Înălţării, românii sărbătoresc Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională în care se comemorează bărbaţii şi femeile care au murit în timp ce serveau în forţele armate. Ziua Eroilor se sărbătoreşte în Ziua de Înălţare datorită Decretului-lege 1693/4 din mai 1920 care a stabilit ziua comemorării eroilor străini şi pe cei români odată cu Înălţarea. În plus, această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde ţările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreţinerea mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

Din bătrâni, în Vrancea Arhaică, de Înălţare se ţin obiceiuri vechi de sute şi sute de ani, se fac pomeni şi se împart pentru morţi, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Casele şi mormintele se împodobesc cu frunze de nuc, iar la ferestre se pun frunze de leuştean.

Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.  Caii nu sunt puşi la căruţă in aceasta zi şi primesc fân proaspăt pe săturate. Stăpânii lor fac rugăciuni, pentru belşug şi sănătatea animalelor. O legendă populară spune că, la naşterea Domnului Iisus Hristos caii au nechezat făcând gălăgie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua de Înălţare. De aceea, ziua de Înălţare mai este numită şi „Paştele Cailor”.

Pentru fericire, noroc şi belşug în case creştinii respectă tradiţiile zilei cu sfinţenie, la fel ca de Paşti. Se zice că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri. Tradiţia spune că e bine să împarţi azime calde, ceapă verde şi rachiu pentru sufletele celor morţi, deoarece sufletele lor se înalţă la cer şi trebuie să aibă merinde la drum.

Corul „Mlădiţe Vidrene”, din Vidra, dirijat de prof. Justina Honciu, închină acest recital, pe care şi dumneavoastră îl puteţi asculta, aici, pe site-ul  Ziarului de Vrancea, minunatei sărbători a Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, dar şi Eroilor care şi-au jertfit viaţa pentru ca noi, cei de azi, să fim liberi, liberi să ne bucurăm, să studiem, să facem lucruri la care poate nici n-am visat. Este un pios omagiu, pe care an de an îl aducem Eroilor care, de-a lungul timpului, au contribuit la realizarea României mari, a Europei Unite. ( Janine VADISLAV )

Text republicat.Prima.publicare în ediția din 05.06.2019 a Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.