Toți vrâncenii au dreptul la servicii medicale gratuite pentru prevenirea și tratamentul cancerului
Vrâncenii, fie că sunt sau nu asigurați în sistemul de sănătate de stat au dreptul la servicii medicale pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului. Consultațiile de prevenție sunt asigurate în funcție de vârstă și implică o programare la medicul de familie. Pacienții care au fost diagnosticați cu această boală, precum și cei care îi îngrijesc, de regulă rude, pot beneficia de sprijin psihologic, dar și zile libere plătite.
Toți cetățenii vrânceni și nu numai, asigurați sau nu, au acces la servicii medicale pentru prevenirea, diagnosticare și tratarea cancerului. De asemenea, prin Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, pe lângă serviciile medicale enumerate mai sus, aceștia beneficiază și de o serie de servicii conexe și de îngrijire paliativă.
Fondurile necesare decontării acestor tipuri de servicii medicale și investigații sunt stabilite, în fiecare an, prin lege și sunt plătite din bugetele Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și al Ministerului Sănătății.
Refuzul medicilor de a oferi astfel de servicii pe motiv că nu sunt fonduri suficiente pentru prevenție sau pentru suspiciune oncologică reprezintă o încălcare a legislației în vigoare. Drept urmare, pacienții care se confruntă cu astfel de situații sunt îndemnați să depună reclamații la Casa de Asigurări de Sănătate.
Pacientul diagnosticat cu o formă de cancer va beneficia și de servicii conexe actului medical, respectiv consiliere psihologică, recomandandate de medicii de specialitate. Astfel de servicii sunt disponibile și pentru persoana care însoțește un pacient de cancer la tratamente sau intervenții chirurgicale. Însoțitorul are dreptul la cinci ședințe de consiliere psihologică anual, atâta timp cât primește concediu pentru îngrijirea pacientului.
Serviciile de sănătate acordate pacienților asigurați
Prin Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului persoanele asigurate pot beneficia de servicii pentru prevenire, depistare precoce, monitorizare și tratament al cancerului, decontate prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru prevenție, numărul consultațiilor decontate sunt stabilite după cum urmează: la externarea din maternitate și la 1, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 de luni pentru copiii cu vârsta până la trei ani; o dată pe an, pentru persoanele cu vârsta între 4 și 18 ani; două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 39 ani; până la trei consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice; până la 2 consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
În cadrul acestor consultații, medicii de familie vor evalua riscurile ca pacienții să sufere de o afecțiune oncologică sau de a dezvolta o astfel de afecțiune. În funcție de concluzii, el poate recomanda analize de prevenție gratuită sau alte investigații. După ce va interpreta rezultatele, medicul de familie recomandă pacientului, dacă este cazul, un consult pentru diagnosticare la un medic specialist.
În baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu, în cadrul spitalizării de zi se vor efectua diagnosticarea afecțiunii oncologice; evaluarea extensiei tumorale și analiza stării clinico-biologice a pacientului.
După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul național de oncologie. Persoanele asigurate pot beneficia și de îngrijiri medicale la domiciliu. Casa de Asigurări de Sănătate decontează până la 180 de zile de îngrijiri medicale sau paliative, în ultimele 11 luni (până la 300 de zile pentru pacienții cu afecțiuni oncologice).
Serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate
În cazul persoanelor care nu sunt asigurate în sistemul public de sănătate, procedurile medicale sunt similare. În cazul lor, Casa de Asigurări de Sănătate acoperă două consultații de prevenție pe an pentru persoanele între 18 și 39 de ani; până la trei consultații pe an pentru cei peste 40 de ani care nu au alte afecțiuni cronice; până la două consultații pentru persoanele cu afecțiuni cronice.
După confirmarea diagnosticului de cancer, pacientul neasigurat va fi inclus în Programul național de oncologie. Dacă nu are venituri, el poate deveni asigurat, fără a plăti contribuția, până la vindecarea afecțiunii.