Local

Tot ce trebuie să știe conducătorii auto vrânceni despre amenzile aplicate în urma monitorizării traficului rutier prin sistemul „e-Sigur”

Ziarul de Vrancea
16 mar 2025 2847 vizualizări
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Sistemul „e-Sigur”  a devenit un instrument esențial în monitorizarea și sancționarea abaterilor rutiere, contribuind semnificativ la reducerea riscurilor din trafic. De la începutul anului, peste 800 de amenzi au fost aplicate prin acest sistem, iar odată cu instalarea a 400 de radare fixe în 2026, eficiența sa va crește considerabil.

Peste 800 de amenzi aplicate de la implementarea sistemului e-Sigur” 

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), de la implementarea sistemului „e-Sigur”  au fost aplicate peste 800 de sancțiuni, iar numeroase permise auto au fost suspendate. Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al IGPR, a subliniat că acest sistem modernizat este un pas important în creșterea siguranței rutiere.

Valorile amenzilor și sancțiunile pentru depășirea vitezei

Conform legislației din 2025, amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație sunt stabilite astfel:

Pentru depășirea vitezei legale, sancțiunile includ atât puncte de amendă, cât și penalizări suplimentare:

Amenzile sunt transmise la domiciliul conducătorilor auto, aceștia având opțiunea de a le contesta sau de a le achita. În primele 15 zile, contravenienții pot plăti doar jumătate din minimul amenzii, iar plata se poate face la Direcția de Taxe și Impozite Locale sau online pe platforma Ghișeul.ro.

Cum funcționează sistemul „ e-Sigur” ?

Sistemul „e-Sigur”  a devenit operațional pe 1 ianuarie 2025 pe tronsoanele A1, A2 și DN2 Vrancea, iar din 1 martie 2025 funcționează la nivel național. Monitorizarea traficului se realizează cu ajutorul a 700 de radare inteligente mobile TruCAM II, montate pe trepied, care colectează imagini de înaltă calitate pentru identificarea vehiculelor și a șoferilor.

Aceste dispozitive sunt plasate în zone cu risc ridicat de accidente, iar datele sunt analizate ulterior de Poliția Rutieră. Procesul-verbal de constatare a contravenției este transmis direct la domiciliul șoferului, fără ca acesta să fie oprit în trafic.

400 de radare fixe vor fi montate în 2026

Pe lângă sistemul mobil existent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat instalarea a 400 de radare fixe, care vor deveni operaționale în 2026. „Anul acesta, după semnarea contractului, va începe montarea radarelor fixe, iar de anul viitor acestea vor fi complet funcționale”, a precizat Alex Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Sistemul de monitorizare va folosi o rețea complexă de camere video și radare, care vor permite o identificare mai precisă a abaterilor rutiere. CNAIR are obligația de a informa publicul despre amplasarea acestora prin intermediul site-ului oficial.

Astfel, conducătorii auto vrânceni trebuie să fie conștienți de sancțiunile aplicate prin sistemul „e-Sigur”  și să respecte regulile de circulație pentru a evita amenzi sau suspendarea permisului de conducere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.