Local

Toma sau Oprișan? Cine va fi adevăratul președinte al Consiliului Județean Vrancea?

Ionel Sclavone
5 oct 2020 7569 vizualizări

Liberalul Cătălin Toma este noul președinte al Consiliului Județean Vrancea, după ce l-a învins pe Marian Oprișan. Odată trecută euforia victoriei, privind în perspectivă, constatăm că lucrurile sunt destul de complicate în Consiliul Județean. Configurația actuală, în care PSD are 15 mandate de consilier județean, la fel ca Alianța PNL - USR - PLUS, face ca ALDE, formațiunea care deține celelalte două mandate, să devină foarte importantă. PNL are nevoie să rupă cel puțin unul dintre cei doi consilieri ai ALDE, iar asta trebuie să se întâmple repede, pentru a face o majoritate.

Conform situației prezentate duminică 04 octombrie 2020 de Biroul Electoral Central(BEC) rezultatele finale în județul Vrancea la Consiliul Județean arată astfel:

PSD – 59.964 voturi (41,90%) – 15 mandate

Alianța PNL – USR – PLUS – 58.610 voturi (40,96%) – 15 mandate (1 prin redistribuire)

ALDE – 7835 voturi (5,47%) – 2 mandate (1 prin redistribuire)

Deși liberalii sărbătoresc deja victoria lui Cătălin Toma, lupta pentru preluarea puterii în Consiliul Județean Vrancea este departe de a se fi încheiat. Asta dacă nu cumva Cătălin Toma și-a asigurat deja voturile celor doi consilieri județeni ai ALDE, caz în care lucrurile s-au mai simplificat un pic.

Chiar și așa, va fi un mandat al compromisurilor și al jocurilor politice, iar Cătălin Toma va trebui să facă un balet foarte dificil pentru a împăca și USR-PLUS, și ALDE, dar și pe colegii din PNL.

Într-o asemenea ipoteză, Cătălin Toma trebuie să-i țină aproape pe cei șase consilieri județeni ai USR-PLUS. Căci, da, după ce Florin Nechifor va prelua mandatul de primar al municipiului Adjud, USR-PLUS va avea, se pare, șase consilieri județeni.

Chiar dacă USR-PLUS și PNL au intrat în Consiliul Județean Vrancea pe o listă comună, ca alianță, conform părerii cunoscătorilor legislației în vigoare, grupul USR-PLUS  ar putea activa de sine stătător, iar nu neapărat legat de aliatul PNL.

Chiar dacă în acest moment, teoretic alianța PNL-USR-PLUS pare destul de solidă, practic relațiile încordate dintre cele două partide în campania electorală de la alegerile locale au lăsat probabil urme. Profunzimea și gradul de suportabilitate cu care mai sunt percepute în cele două tabere ”rănile” produse de atacurile pe care și le-au provocat reciproc în recenta campanie electorală și chiar imediat după încheierea ei, vor face probabil ca negocierile PNL și USR-PLUS nu fie unele ușoare și liniștite. Mai ales că din informațiile vehiculate în mediul politic local, se pare că USR-PLUS ar putea decide să lege ceea ce se întâmplă la Consiliul Județean Vrancea de situația de la Consiliul Local Focșani și să negocieze împreună cele două miniparlamente locale cu importanța politică cea mai mare din județ. Cătălin Toma ar putea fi pus, prin urmare, în ipostaza de a lua decizii foarte importante chiar în interiorul partidului său.

Concret, Cătălin Toma va trebui să fie foarte atent și să se dovedească un negociator foarte bun, pentru a nu-i trimite pe cei din USR-PLUS în opoziție.

Oprișan nu va renunța la putere

În cazul în care noul președinte al PNL nu a reușit să-și asigure majoritatea alături de ALDE și nici nu va reuși să o facă, învingătorul lui Oprișan va avea mari probleme în a se impune în Consiliul Județean Vrancea.

Deja se vehiculează informația că Marian Oprișan nu va renunța la putere și că i-a atras pe cei din ALDE alături de el. De altfel, Ionel Cel-Mare, președintele ALDE în Vrancea, are mult mai multe interese comune cu Marian Oprișan decât cu Cătălin Toma.

În cei opt ani de când cei doi colaborează la conducerea ConsiliuluI Județean Vrancea, au fost părtași la multe lucruri, nu neapărat ilegale, dar, în orice caz, pe care nu le doresc aflate de opinia publică.

În aceste condiții, ca să n-o mai lungim, PSD și ALDE vor forma o majoritate care va promova doar anumite proiecte de hotărâre, Marian Oprișan și Ionel Cel-Mare vor veni vicepreședinți la Consiliul Județean Vrancea, iar Cătălin Toma va fi legat de mâini și de picioare.

Se prefigurează un mandat de coșmar pentru Cătălin Toma

În aceste condiții, funcționarii instituției vor înțelege că nu s-a schimbat nimic din structura de putere și că aceiași oameni care au condus până acum, o vor face și de acum înainte. Funcționarii nu-l vor asculta pe Cătălin Toma ci, dimpotrivă, îl vor sabota cât vor putea de mult și-l vor împiedica să ia decizii, știind că adevărații conducători ai instituției sunt alții.

Consiliul Județean Vrancea s-ar putea afla în aceeași situație ca în mandatul 1996 – 2000, în care președinte era Dumitru Monel Paizan, iar adevăratul conducător, omul care ținea pâinea și cuțitul în mână, era Marian Oprișan.

Mult mai bine organizat și experimentat din punct de vedere propagandistic, având la dispoziție oameni mult mai bine pregătiți, lui Marian Oprișan nu-i va fi greu să-l transforme pe Cătălin Toma, în ochii opiniei publice, într-un personaj lipsit de competențele necesare să conducă județul, un președinte de paie, înconjurat de consilieri județeni la fel de nepregătiți.

În aceste condiții, dacă nu dorește ca patru ani să fie ciuca bătăilor PSD și să-și încheie mandatul într-un mod penibil, Cătălin Toma va trebui să lase pe alții să sărbătorească victoria, să-și aducă oameni pregătiți alături, să-și stabilească o strategie și să acționeze cât mai repede.

Pe ce căi și în ce direcție, aceasta este o altă discuție!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.