Tichetele de masă pot expira. Vrâncenii care nu le consumă în termenul de valabilitate pierd banii
Vrâncenii care primesc tichete de masă sau de vacanță trebuie să fie atenți la termenul de valabilitate. Potrivit legislației în vigoare, tichetele de valoare care nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate sunt retrase de emitent, iar beneficiarul le pierde.
Tichetele de masă ori de vacanță sunt virate, beneficiarilor, pe suport electronic, adică pe card. La fel ca și în cazul tichetelor de masă care se emiteau înainte pe supot fizic, cele acordate pe card au o perioadă de valabilitate.
Tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise. Excepție fac tichetelor emise în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor.
În cazul în care sumele primite pe card nu sunt folosite în perioadele de valabilitate amintite, se anulează, iar beneficiarul le pierde.
Pe de altă parte, beneficiarii de carduri cu tichete de masă trebuie să țină cont și de valabilitatea suportului electronic. Nici în acest caz, similar cardurilor bancare, sumele nu mai pot fi folosite.
Potrivit legii, tichetele de masă sunt valabile dacă au înscrise pe suportul electronic următoarele mențiuni: numele și adresa emitentului; perioada de valabilitate; interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice; numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.
De asemenea, toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, pot fi utilizate doar pe teritoriul României. Acestea pot fi utilizate doar pentru achiziția bunurilor și serviciilor pentru care au fost emise.
Începând cu 1 august 2023, tichetul de masă are o valoare maximă de 35 de lei, față de 30 de lei, cât era anterior. Iar de la 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a acestuia se va majora până la 40 de lei pe zi. Fiecare angajat primește, lunar, o sumă aferentă numărului de zile lucrătoare.
De meționat că, în sistemul public, tichetele de masă, la fel ca și voucherele de vacanță se acordă, conform Legii Austerității promovată de actualul guvern PSD – PNL, numai angajaţilor ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, adică 8.000 de lei net.
Măsura este discriminatorie deoarece valoarea a fost aleasă fără nici un fel de logică financiar-bugetară. De exempu, un bugetar cu un salariu de 7.999 de lei primește și bonuri de masă și vouchere de vacanță. Aceasta în vreme ce un alt salariat care încasează 8.000 de lei, nu va primi aceste beneficii.
Situații de genul acesta se întâlnesc în multe instituții publice, la angajați care ocupă posturi similare.