Local

Terenul de la fostul MOPAF a ajuns o groapă de gunoi şi aşa va rămâne mult şi bine

Alexandra TĂTARU
7 sep 2017 2644 vizualizări

Una din promisiunile candidatului la Primăria Focșani, Cristi Valentin Misăilă, în campania electorală, a fost să redea focșănenilor terenul ruinei Mopaf. Între timp, ajuns primar, a demarat toate demersurile pentru preluarea acestui teren în administrația municipiului Focșani, doar că negocierile au fost blocate în instanță de unul dintre lichidatori.

Dacă până în 2008 se putea vorbi de un teren aparținând unei fabrici de prelucrare a lemnului care a încheiat anul pe profit, după acest an vorbim nu doar despre colapsul economic al societății, ci și despre pricopsirea orașului cu un teren pe care nici cumpărătorii nu au mai putut să-l întrețină, nici municipalitatea să-l poată amenaja, acesta devenind o suprafaţă părăsită. Întreaga zonă, apreciată la peste 20 de hectare, s-a umplut de mărăcini și de plante invazive în care și-au găsit adăpost tot felul de rozătoare. Ca să fie focarul și mai ”curat”, și-au adus contribuția și cetățenii ”de bună credință” care au depozit tot felul de gunoaie, cine știe din ce motive. Știm doar că trebuie urgent făcut ceva, pentru că focarele de infecție nu trebuie să existe în spațiul în care ar trebui să fie un parc, o grădină botanică, un centru de agrement, orice altceva.

Se pare că, oricât și-ar propune municipalitatea să-l preia pentru a-i da un alt aspect prin amenajare, totul se poticnește în instanță. Există două spețe juridice în acest caz, potrivit informațiilor primite de la municipalitate. Una prin care se dorește recuperarea datoriilor de către lichidatorii BancPost, de la cele trei firme falimentare care au cumpărat terenul de la MOPAF și cu care l-au girat pentru un credit de 10 milioane de euro, alta prin care un alt lichidator contestă în instanță valabilitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între MOPAF și una dintre acele firme. Cert este că, în cazul celui din urmă lichidator, consecvența cu care tot depune dosarele la instanța de fond nu se știe când se va încheia. Primarul Misăilă, în primă etapă, la începutul anului 2017, a demarat negocierile privind achiziționarea celor 20 de ha de la lichidatorii BancPost, cu un preț de 30 euro/mp, în condițiile în care prețul zonei este de 150 euro/mp. Chiar la dezbaterea publică despre proiectul de buget pe anul 2017, acesta a spus cu optimism că este posibilă amenajarea unui parc pentru focșăneni. ”După terminarea tratativelor cu proprietarii terenului, intenția noastră este de a achiziționa cele 20 ha care au aparținut fostului MOPAF. Sperăm să obținem fonduri europene pentru reabilitarea terenurilor degradate și avem în vedere și amenajarea unui parc pentru focșăneni”, a precizat atunci edilul șef. Însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic și focșănenii sunt nevoiți nu doar să vadă situația dezastruoasă, dar să și simtă toate efectele degradării fără precedent.

Negocierile s-au blocat până la rezolvarea cazului de către instanță

Imaginile capturate în aceste zile în acea zonă arată o situație aproape catastrofală, astfel că ne-am interesat, din nou, care este stadiul negocierilor cu privire la cumpărarea acestui teren de către administrația locală. Se pare că lichidatorul Vasile Borcea, cel care contestă unul dintre contractele de vânzare-cumpărare ale celor trei firme care au în proprietate acest teren, insistă să mențină dosarul pe rol și nu vrea în niciun caz să renunțe la proces, municipalitatea fiind nevoită să întrerupă aceste negocieri până la soluționarea cazului de către instanță. ”Noi nu mai putem face nimic până când dosarul nu va trece de fond și nu va fi soluționat. Lichidatorul Vasile Borcea nu dorește să renunțe la dosar, astfel încât nici noi nu putem continua negocierile începute cu lichidatorii Bancpost. Cât va dura până la reluarea acestui demers, nu știu. Poate să dureze mult sau puțin, depinde de instanță. Aveam de gând să atragem fonduri pentru reabilitarea terenurilor degradate, acesta fiind singurul teren din oraș care poate fi încadrat la această categorie”, ne-a explicat primarul Cristi Misăilă. Edilul ne-a mai precizat că salubrizarea acestui teren privat poate să o facă, dar tot pe banii focșănenilor, pentru că nimeni nu este dispus să deconteze acele cheltuieli. Soluția salvatoare pentru igienizare mai poate veni însă, așa cum s-a procedat și la curățenia de Paște, cu sprijinul voluntarilor. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.