Local

Tentative eșuate de înșelăciune prin metoda „Accidentul”

Dan Chiriac
28 sep 2017 1045 vizualizări

într-o singură zi s-au înregistrat mai multe tentative în Focșani

Poliţiștii vrânceni readuc în atenţia cetăţenilor recomandările pentru prevenirea înşelăciunilor comise prin metoda ”ACCIDENTUL”. De regulă, autorii contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (avocați, procurori etc), le comunică acestora că o rudă apropiată ar fi provocat un accident rutier, soldat cu victime și că pentru a le ”ajuta”  trebuie să depună/ să înmâneze o sumă de bani în lei sau valută urgent. Astfel, în cursul zilei de 24 septembrie a.c.., la Poliția municipiului Focșani au fost înregistrate mai multe sesizări privind tentative la înșelăciune prin această metodă. Cei care comit astfel de fapte vizează persoanele uşor de impresionat, care nu pot stabili veridicitatea situaţiei în condiţii presante sau care nu pot  evalua raţional starea de urgenţă. Pentru a nu deveni o victimă a înşelăciunilor de acest gen, trebuie știut faptul că întotdeauna la locul producerii unui accident cu victime, în ţară sau în străinătate, sunt prezenţi poliţişti şi cadre medicale, pentru acordarea primului ajutor! Niciodată, în cazul unui accident rutier real, nu se solicită bani pentru ,,rezolvări” ale intervenţiilor medicale.

 

Tentative eșuate

 

La data de 24 septembrie a.c., ora 12.41, polițiștii focșăneni au fost sesizați prin apel SNUAU 112, de către o femeie, de 75 ani, din localitate,  cu privire la faptul că a fost contactată telefonic de o persoana de sex feminin care s-a recomandat  ca fiind nora acesteia și care i-a spus că se află la o unitate de parchet întrucât fiul său ar fi provocat un grav accident de circulație. Apelanta a intenționat să se deplaseze la parchet însă o altă persoana a intervenit  în cadrul aceluiași apel, s-a recomandat a fi procuror, cerându-i să rămână la domiciliu, după care a încheiat convorbirea.

Persoana în cauză  nu a dat curs solicitării, constatând că cele sesizate nu sunt reale. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de „înșelăciune”. La data de 24 septembrie a.c., ora 12.00, Poliția municipiului Focșani a fost sesizată prin plângere, de către o femeie de 62 ani, din localitate,  cu privire la faptul că a fost contactata telefonic de o persoana de sex feminin care s-a recomandat  ca fiind o rudă a sa și care i-a spus că se află la parchet deoarece a fost implicată într-un accident rutier. Pe parcursul convorbirii a intervenit un bărbat care s-a recomandat ca fiind ”ofițer în cadrul Parchetului” și i-a comunicat faptul că ruda sa, în calitate de conducător auto, ar fi acroșat o persoană care necesită o intervenție chirurgicală costisitoare, solicitând insistent să o ajute întrucât împotriva sa ar urma să fie luată măsura reținerii. Întrucât persoana vătămată a cerut mai multe detalii, apelantul a întrerupt convorbirea. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de „înșelăciune”. Tot la data de 24 septembrie a.c., ora 15.00, Politia Municipiului Focșani a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie, de 75 ani, din localitate, a fost contactata telefonic de către o persoana de sex feminin care s-a recomandat ca fiind fiica acesteia și care i-a spus că se află la unitatea de  parchet, deoarece în timp ce conducea un autoturism ar fi rănit grav o persoană. O altă persoana a intervenit în convorbire, susținând că ar fi procuror și i-ar fi cerut suma de 23.000 lei după care a încheiat convorbirea. Persoana apelată nu a dat curs solicitării întrucât a realizat că cele comunicate nu sunt reale.  În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de „înșelăciune”.

Câteva minute mai târziu, o femeie din municipiul Focșani, a sesizat faptul că soacra sa, o femeie de 70 ani, din aceeași localitate, a fost contactată telefonic de o persoana de sex masculin, care s-a recomandat ca fiind procuror și, sub pretextul că nora sa ar fi vinovată de  producerea unui accident rutier, i-ar fi solicitat suma de 24000 lei, sumă pe care urma să o înmâneze într-un loc stabilit. În acest caz, persoana apelată a intenționat să dea curs solicitării însă a fost întreruptă la timp de către familie. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de „înșelăciune”. 

 

Recomandările polițiștilor:

 

Polițiștii au o serie de recomandări pentru a nu fi victimele escrocilor. ”Nu dați curs solicitărilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care invocă diferite calități(avocați, procurori, etc.), descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră. Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor” care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica informaţiile, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât si autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgentă. În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apelarea 112, așteptați recomandări din partea unui polițist si respectați-le întocmai”, transmit polițiștii. (D.C.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.