Regizorul focșănean Andrei Grosu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru „unteatru”
De Ziua Culturii Naționale, președintele Klaus Iohannis a înmânat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler regizorului focșănean Andrei Grosu pentru proiectul cultural independent „unteatru” din Capitală, fondat pe 25 iulie 2010 împreună cu soția lui, regizoarea Ioana Andreea Grosu.
În anul 2010, Ziarul de Vrancea a publicat în exclusivitate un interviu realizat cu regizorul Andrei Grosu, în care focșăneanul spune povestea teatrului independent decorat astăzi de președintele țării. Articolul poate fi accesat aici: Regizorul Andrei Grosu, focșăneanul cu Unteatru în inima Bucureștiului.
Mesajul transmis de fondatorii „unteatru”, regizorii Andrei și Andreea Grosu:
„Domnule Președinte Klaus Iohannis,
Suntem onorați și profund recunoscători pentru distincția pe care ați hotărât să ne-o acordați astăzi, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, și sperăm că această înaltă formă de recunoaștere va marca începutul unui nou capitol în relația de colaborare a Statului Român cu reprezentanții sectorului cultural independent.
O încununare a unui efort artistic susținut de-a lungul a 10 ani de activitate, Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Cavaler este o distincție pe care considerăm că o acordați astăzi întregii echipe de actori, regizori, scenografi, specialiști și tehnicieni angrenați în număr impresionant în acest proiect cultural, dar și spectatorilor care au contribuit activ la dezvoltarea unteatru. Am crescut împreună, ne-am oferit reciproc susținerea necesară pentru a continua și am reușit să supraviețuim în această formulă. unteatru nu este doar o instituție culturală privată. unteatru este o comunitate. În numele acesteia, vă mulțumim astăzi, în speranța că gestul dumneavoastră reprezintă nu doar o formă de recunoaștere, ci și o invitație deschisă la dialog. Avem atât de multă nevoie de asta.
Primim această distincție într-un moment critic pentru sectorul cultural independent și suntem convinși că situația noastră nu vă este străină. Traversăm cu toții o criză fără precedent, atât la nivel instituțional, cât și individual, iar experiența ultimului deceniu ne-a învățat importanța solidarității. Nu vom putea depăși această situație extrem de dificilă pentru fiecare dintre noi decât dacă vom înțelege adevăratul sens al cuvântului «împreună».
Prin hotărârea Administrației Prezidențiale de a conferi o decorație unui teatru independent, în baza Articolului 94 din Constituția României, înțelegem recunoașterea oficială a efortului depus de întregul sector cultural privat în evoluția culturii și identității naționale, dar și intenția dumneavoastră, ca Președinte al României, de a vă alătura acestui proces. Sute de mii de români au ales să se implice până acum, achiziționând bilete la spectacolele noastre.
Prin acest gest de susținere, ne-au ajutat să transformăm un proiect cultural născut din dragoste pentru teatru, într-o instituție culturală independentă recunoscută la nivel internațional. Prin autoritatea cu care ați fost învestit, aveți ocazia să le garantați că declarația lor de susținere reprezintă și poziția oficială a Statului Român. Suntem dispuși să vă oferim pârghiile necesare. Avem încredere că vă veți îndeplini datoria de a reprezenta interesele cetățenilor.
Cu considerație,
Andrei si Andreea Grosu, fondatorii unteatru”
Discursul președintelui Klaus Iohannis susținut astăzi, 15 ianuarie 2021, în cadrul ceremoniei de decorare:
Ministerul Culturii: Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Președintele României a semnat o serie de decrete de decorare
În semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional, Președintele României a conferit:
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria B – „Muzica”, Filarmonicii de Stat Sibiu;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului de Comedie București, Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrului Național de Operetă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța și Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“ București;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Operei Comice pentru Copii București;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Asociației „UNTEATRU”;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național de Artă al României.
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Asociației Monumentum și Asociației Mioritics;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Cultural Clujean.
Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer domnului Ștefănescu Alexandru, scriitor, critic literar.
De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția importantă avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului Pânzaru Mihai (PIM), grafician.
În semn de apreciere pentru contribuția importantă avută, de-a lungul întregii lor activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit:
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, domnului Feldman Radu Alexandru, scriitor, și domnului Pantea Aurel, scriitor, critic literar.
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”, domnului Borțun Dumitru, profesor universitar.
Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția avută la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele României a conferit:
- Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria C – „Artele plastice”, doamnei Ciocan Ioana, curator independent, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari.
- Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Vulcu Codruța, fondatorul și directorul festivalului ARTmania Sibiu și Vicepreședinte al Asociației Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale; doamnei Simion-Mercurian Chris, scriitor și regizor; domnului Radu Șerban, director general Cărturești; domnului Kessler Erwin, istoric de artă, curator, filosof, director al MARe – Muzeul de Artă Recentă.