Local

VIDEO | Tânărul medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu, acum la Spitalul Fundeni, s-a specializat în chirurgie toracică la clinica AKH Viena

Ziarul de Vrancea
23 nov 2022 9594 vizualizări
Tânărul medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu ( foto dreapta sus) specializat în chirurgie toracică la clinica AKH Viena alături de mentorii săi profesionali, prof. Univ. Dr. Irinel Popescu( foto stânga), medic primar Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR și profesorului dr.Teodor Horvat(foto dreapta jos) șeful Disciplinei de chirurgie toracică de la Universitatea de Medicină și Farmacie(UMF) “Carol Davila” București.Foto:DC NEWS
Tânărul medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu ( foto dreapta sus) specializat în chirurgie toracică la clinica AKH Viena alături de mentorii săi profesionali, prof. Univ. Dr. Irinel Popescu( foto stânga), medic primar Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR și profesorului dr.Teodor Horvat(foto dreapta jos) șeful Disciplinei de chirurgie toracică de la Universitatea de Medicină și Farmacie(UMF) “Carol Davila” București.Foto:DC NEWS

Un tânăr medic originar din Vrancea, Alin Ionuț Burlacu, fiul administratorului spălătoriei auto „Oituz” de pe strada Scarlat Târnăvitu din Focșani, s-a specializat în chirurgie toracică la celebra clinică AKH Viena. Medicul vrâncean profesează la Spitalul Clinic Fundeni dar oferă consultații în chirurgie toracică și la Centrul Oncologic SANADOR, ambele din București. Focșăneanul Alin Ionuț Burlacu este asistent universitar al profesorului Teodor Horvat șeful Disciplinei de chirurgie toracică de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București pe care-l ajută inclusiv ca secretar în cadrul Comisiei de Istoria Medicinei nou-înființate la Academia Română, sub coordonarea președintelui Academiei, acad. Ioan-Aurel Pop, și sub conducerea acad. Victor Voicu, șeful Secției a X-a de Științe Medicale. 

Iată ce spunea prof. Teodor Horvat, unul dintre cele mai importante nume ale chirurgiei din România, un reper în chirurgia toracică despre „elevul” său, tânărul său medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu, într-un interviu publicat de medicaacademica.ro: „Academia Română a scos două volume despre istoria medicinei românești în colecția Civilizația românească – vol. 29 și vol. 30. <<File din istoria medicinei românești>> îi are drept coordonatori pe acad. Victor Voicu și pe viitorul academician Irinel Popescu. Primul volum tratează istoria generală, în 21 de capitole, iar al doilea cuprinde istoria disciplinelor fundamentale și a specialităților medicale, în 40 de capitole. În volumul al doilea am scris și eu <<Istoria chirurgiei toracice din România>> și am citit ambele volume din scoarță-n scoarță. Pentru că sunt pasionat de istorie dintotdeauna, am corectat și unele inadvertențe istorice. În această muncă am fost ajutat de către elevul meu, Dr. Alin Burlacu.”  (...)”Dar marele pas făcut în chirurgia toracică este chirurgia minim invazivă, introdusă prin ‘95-96, când am primit un toracoscop. Prima rezecție minim invazivă anatomică, la noi – o lobectomie inferioară dreaptă – a fost făcută la Spitalul Elias de Prof. Ulmeanu și Prof. Cordoș. A doua rezecție am făcut-o eu, la Militar, o lobectomie medie. Dar din cauza lipsei de instrumentar specific și consumabile, care erau extrem de scumpe, continuarea a fost imposibilă. Ce nu am putut face eu direct am căutat să fac prin elevii mei. Tinerilor le-am spus că acesta e viitorul – chirurgia de rezecție minim invazivă. S-au școlit la Shanghai – Dr. Natalia Motaș, Dr. Veronica Manolache, Dr. Mădălina Iliescu, la Paris – Dr. Bogdan Tănase, Dr. Alin Burlacu, cât și la Budapesta. Acum, la IOB, orice intervenție de rezecție pulmonară se începe minim invaziv.”

Recent prof. dr. Teodor Horvat și medicul vrâncean dr. Alin Burlacu au fost invitații zilei la  emisiunea „Academia de Sănătate” realizată de prof. dr. Irinel Popescu cu care ambii sunt strânși și permanenți colaboratori.Emisiunea „Academia de Sănătate” este difuzată pe Youtube DC Medical și pe paginile de Facebook DC MEDICAL și DC NEWS 

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea emisiunii „Academia de Sănătate” realizată de prof. dr. Irinel Popescu cu titlul: „Noutăți în chirurgia toracică. Prof. dr. Teodor Horvat și dr. Alin Burlacu, la Academia de Sănătate”

„Astăzi vom vorbi cu Prof. dr. Teodor Horvat și dr. Alin Burlacu, despre progresele recente în chirurgia toracică.

Deoarece ambii interlocutori lucrează într-o secție a unui Institut Oncologie, ne vom concentra foarte mult pe chirurgia cancerelor, în mod particular a cancerului pulmonar și nu numai.

În curând, prof. dr. Horvat va coordona o nouă ediție a tratatului de chirurgie toracică pe care chirurgii români îl editează cu o anumită regularitate în ultimii 15 - 20 de ani.

De aceea, putem lua ca reper ceea ce s-a întâmplat de la ultima ediție, până la cea pe care o concepeți în momentul de față.

Care sunt cele mai semnificative progrese pe care le-a făcut chirurgia toracică?", a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Emisiunea va fi difuzată luni, 5 septembrie, de la ora 11:00, pe Youtube DC Medical și pe paginile de Facebook DC MEDICAL și DC NEWS. 

Vezi mai multe în VIDEO de mai jos:

VIDEO:DCMEDICAL RO

Vizionați și:VIDEO | Emisiunea „Oameni cu poveste”: Chirurgia minim-invazivă , chirurgia viitorului Invitaţi: Bogdan Tanase şi Alin Burlacu Realizator: Prof. dr. ing. Liviu Dumitrascu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.