Local

Suntem codași la atragerea turiștilor străini

Ionel Sclavone
18 aug 2017 1463 vizualizări

Doar 452 de turiști străini s-au cazat la unitățile de cazare din județul nostru în primele șase luni ale acestui an, situându-se pe penultimul loc, după Teleorman, într-un clasament de profil. Ambele județe sunt administrate de PSD într-o proporție covârșitoare și se află sub controlul celor mai longevivi și mai controversați baroni locali roșii, Liviu Dragnea, respectiv Marian Oprișan. Pe primele locuri, în clasamentul întocmit de Ziarul Financiar, după București, care deține cea mai dezvoltată cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră, se situează județele Timiș, Brașov, Cluj și Sibiu.

Doar 452 de turiști străini s-au cazat la unitățile de cazare din județul nostru în primul semestru al acestui an. Cifra este cu 22% mai mică decât în aceiași perioadă a anului prececedent. Potrivit unei analize publicată de Ziarul Financiar, ocupăm penultimul loc, înaintea Teleormanului, în topul județelor care au atras cei mai mulți turiști străini în acest an.

Vrancea este singurul județ din regiune care a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori straini în anul 2017 comparativ cu 2016. Potrivit analizei citate, între județele vecine, cele mai mari creșteri le-a înregistrat județele Brăila cu 92,7% și Tulcea cu 44,5%.

Deși beneficiază de un potențial turistic foarte ridicat, Vrancea se menține pe un loc codaș, ultimul din Regiunea Sud-Est și penultimul din țară la capitolul atragerii turiștilor străini. Acest lucru este evidențiat chiar și în Strategia de Dezvoltare Integrată a județului, aferentă perioadei 2014 – 2020. Documentul arată că turismul este un domeniu de interes strategic și ar putea contribui la creșterea economică și a nivelului de trai la nivel local.

„Sectorul turismului deține un rol secundar în județul Vrancea, având o infrastructură de cazare slab dezvoltată, reprezentând un domeniu de investiții strategice pe termen lung. Capacitatea economiei locale de a beneficia de turism depinde de disponibilitatea de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii necesare și de capacitatea sa de a satisface nevoile turiștilor“, se arată în strategia de dezvoltare.

Cu toate acestea, administrația județeană se dovedește incapabilă să adopte măsuri și strategii menite menite să ducă la dezvoltarea și promovarea acestuia. În loc să se adapteze situației și să pună în practică soluții aflate la îndemână, autoritățile se cramponează de proiecte megalomanice, costisitoare, cu șanse mici de realizare precum aeroportul sau pârtia de schi de la Lepșa. Chiar dacă s-ar găsi sursele de finanțare necesare punerii lor în practică, tot nu există garanția că turiștii vor da năvală în județul nostru.  

Autoritățile județene ignoră resursele locale

Pe de altă parte, sunt ignorate total resursele locale, mult mai la îndemână și mai ușor de exploatat precum Parcul Natural Putna sau cele trei mari podgorii de la Panciu, Odobeşti şi Coteşti. Există un drum al vinului, este foarte adevărat, însă amatorii care îl parcurg nu prea au motive să se aventureze pe el. În cea mai mare podgorie din țară, Vrancea, există doar trei crame vizitabile, înscrise pe harta turismului viticol din România. Singurele „investiții“ pe care Consiliul Județean condus de Marian Oprișan le face anual pentru susținerea și promovarea turismulul uval (viticol) sunt în Festivalul Bachus.  

Intrate în tradiția locală, beneficiind de alocări bugetare imense, de ordinul milioanelor de lei, în fiecare an, parangheliile din Piața Unirii nu aduc nici un beneficiu din punct de vedere turistic. Aceasta, în ciuda faptului că sunt angajași artiști cu renume, ale căror recitaluri atrag numeroși spectatori, precum Goran Bregovic, Toto Cutugno, Al Bano etc. Motivul este foarte simplu: evenimentele sunt organizate pe fugă, de pe o zi pe alta, fără să beneficieze de o promovare corespunzătoare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.