Local

Pentru vrâncenii care suferă din cauza caniculei: Metode pentru a vă proteja locuința de căldura soarelui

Ionel Sclavone
28 iul 2021 5986 vizualizări

În aceste zile toride de vară, toată lumea caută o soluție pentru a-și proteja locuința de caniculă. De departe, cel mai bun lucru este achiziția unui aparat de aer condiționat. Însă cei care nu au reușit să-și achiziționeze așa ceva sau nu au găsit pe cineva care să-l monteze repede trebuie să știe că mai sunt și alte soluții, mai ieftine și destul de bune pentru a proteja o cameră de soare și de căldură.

Cea mai eficientă modalitate este aerul condiționat. Dar dacă nu ați fost precauți și nu v-ați montat un astfel de echipament încă din primăvară, acum e aproape imposibil. Deși achiziția unui astfel de aparat este la îndemâna oricui, inclusiv online, listele de așteptare la specialiștii în montaj se întind pe luni bune. Astfel, cel mai sigur, te vei putea bucura de răcoare undeva pe la toamnă.

Există și posibilitatea folosirii aerotermelor sau a răcitoarelor de aer, însă aceste aparate nu sunt nici pe departe eficiente. Aerotermele nu fac decât să vânture aerul cald dintr-o încăpere, dând doar impresia de răcoare, iar răcitoarele trebuie alimentate în permanență cu gheață. Și, în loc să răcorească o încăpere fac să crească nivelul de umiditate.

În aceste condiții, în lipsa echipamentelor de aer condiționat, puteți reduce efectul căldurii solare dintr-o încăpere și altfel. Iar una dintre metode este acoperirea ferestrelor pentru a bloca lumina și implicit căldura solară. Este o soluție eficientă pe termen lung și care prezintă mai multe avantaje. Te ajută să reduce costurile cu răcirea – valoarea facturilor la curentul electric, cu sumele aferente aerului condiționat, reduce amprenta de carbon și, cel mai esențial răcorește camerele.  

Draperiile, o soluție la îndemâna oricui

Draperiile sunt o soluție ușoară pentru rezolvarea problemelor legate de supraîncălzirea solară. Acestea reduc cantitatea de căldură care pătrunde pe fereastră, blocând-o din interior. Draperiile se instalează ușor, fără ajutor specializat. Recomandarea este de a le instala cât mai aproape de fereastră pentru maximizarea beneficiilor.

Jaluzele exterioare sunt cunoscute de secole. Vă aduceți aminte ce bine era când vara, pe caniculă, intrai într-o cameră ale cărei ferestre erau acoperite de jaluzele. Este una dintre cele mai vechi metode folosite pentru a proteja ferestrele de căldură. În plus, jaluzelele exterioare vor proteja ferestrele de căldura directă a soarelui, dar mențin și o temperatură mai scăzută în interior.

Folia de protecție solară, cele de calitate superioară blochează până la 79% din căldura solară și până la 99% din razele UV. În plus, pe timpul iernii, aceste folii reduc pierderile de căldură cu până la 30%.

Acest tip de protecție solară poate rezista până la 25 de ani după aplicare, fiind o investiție foarte rentabilă. Durata de viață a foliei variază în funcție de model, tipul de sticlă, construcția ferestrei și în ce fel de climat se află clădirea.

Folia cu bule, cam inestetic, dar destul de eficientă

Izolația ferestrelor cu folie de bule este, de asemenea, foarte eficientă și destul de ieftină. Pentru a-ți proteja ferestrele de temperaturile ridicate, folia cu bule este o alegere foarte bună, însă doar ca soluție temporară, pe timpul verii. Dezavantajul constă în faptul că nu este tocmai estetică, dar ajută destul de mult la reducerea nivelului de căldură dintr-o locuință. Aceeași metodă poate fi utilizată și pe timp de iarnă, pentru a izola casa și a menține la exterior aerul rece.

Folie de aluminiu este, de asemenea, eficientă pentru protejarea ferestrelor. Astfel, când este folosită pentru a coace mâncare la cuptor, folia de aluminiu ferește alimentele de expunerea directă la căldură.

Urmând aceeași logică, aceasta este la fel de rezistentă și atunci când este folosită pentru acoperirea ferestrelor. Căldura solară pătrunde mai greu, prin folia de aluminiu, iar temperatura din locuință se menține la un nivel mai scăzut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.