Local

Subvenții de la stat pentru legumicultorii vrânceni

Ionel Sclavone
9 ian 2022 1962 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:ruraltv.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:ruraltv.ro

Fermierii vrânceni care și-au propus în acest an să cultive legume, în solar, pot beneficia de un ajutor de stat în valoare de până la 4.000 de euro. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește două scheme de ajutor pentru legumicultori.

Potrivit celor două proiecte de act normativ, legumicultorii vor putea primi o sumă de bani în funcție de tipul legumelor pe care le cultivă, pe de-o parte, și în funcție de ciclul de producție în care se încadrează, pe de altă parte.

Primul act normativ îi vizează pe cei care produc usturoi. Astfel, pentru susținerea producției de usturoi, fermierii vor putea beneficia, în acest an, de un ajutor de stat în valoare de până la 3.000 de euro/ha.

Cel de-al doilea act normativ își propune să susțină producția de legume în spații protejate, respective în sere. Legumicultorii care cultivă legume în astfel de locații vor beneficia de un sprijin financiar de la stat pentru maximum două culturi. Acestea vor trebui realizate în sere de minimum 1.000 de metri.

Pentru ca fermierii să beneficieze de aceste ajutoare, vor trebui să se încadreze în cicluri de producție diferite.

Ciclul I permite valorificarea producție obținute în perioada 1 martie - 10 iunie. Pentru cei care se încadrează în acest interval, valoarea ajutorului acordat va fi de 3.000 de euro de fermier, pentru o cultură pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

Ciclul al II-lea de producție permite valorificarea producției de legume în perioada 20 octombrie - 9 decembrie. În acest caz, valoarea ajutorului de stat acordat pentru o cultură realizată pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați va fi de 1.000 de euro. 

În total, un fermier poate beneficia de 4.000 de euro, pentru o cultură, dacă respectă cele două cicluri de producție.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, legumicultorii trebuie să cultive doar anumite tipuri de legume. Este vorba despre tomate; ardei gras și/ sau lung-kapia; castraveți; fasole păstăi; salată; spanac; ceapă verde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.