Local

Curtea de Conturi semnalează nereguli în organizarea parangheliilor

Ionel Sclavone
21 feb 2018 2349 vizualizări

Curtea de Conturi a stabilit și în raportul dat publicității la începutul acestui an că instituțiile din subordinea Consiliului Județean nu au respectat procedurile de achiziții publice pentru parangheliile organizate în Piața Unirii. La fel ca anul trecut, sunt vizate Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Județean. Ca și atunci sunt inspectorii Curții au sesizat același tip de nereguli, absența unor proceduri care să asigure utilizarea fondurilor în condiții de eficiență economică. De asemenea, aceștia au acuzat lipsa de transparență a celor două instituții, cu privire la cheltuirea banilor pentru organizarea parangheliilor.

În raportul dat publicității în acest an Curtea de Conturi a stabilit că Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Județean, instituții aflate în subordinea baronului Marian Oprișan, au înregistrat, din nou, abateri cu privire la organizarea licitațiilor publice pentru organizarea parangheliilor din Piața Unirii. Potrivit documentului, achizițiile s-au realizat fără a exista o procedură operațională care să asigure eficiența cheltuirii banilor publici.

„În acest sens, sunt exemplificate serviciile artistice achiziționate pentru organizarea de evenimente și care reprezintă o parte însemnată din bugetul alocat și utilizat la nivelul ordonatorilor terțiari de credite prin care s-au derulat asemenea activități“, se arată în materialul întocmit de inspectorii Curții de Conturi.

În document aceștia au mai acuzat lipsa de transparență de care au dat dovadă cele două instituți subordonate CJ în în privința cheltuirii banilor publici pentru parangheliile organizate: „Nu s-a procedat la transmiterea în SEAP a anunțului de atribuire, în cadrul procedurii simplificate de achiziție a unui eveniment cultural“.

Muzeul și Centrul Cultural au recidivat

În raportul de anul trecut, Curtea de Conturi atrăgea atenția, că cele două instituții subordonate, Consiliului Județean au încălcat, de asemenea, procedurile de achiziție publică în cazul organizării spectacolelor. Aspectele sesizate anul trecut sunt aproape identice cu cele raportate în acest an:

 „Achiziţiile directe de bunuri şi servicii s-au realizat fără a avea la bază o procedură operaţională prin respectarea căreia să se asigure utilizarea fondurilor publice în condiţii de economicitate, eficacitate şi eficienţă. În acest sens, sunt de exemplificat serviciile artistice achiziţionate pentru organizarea de evenimente şi care reprezintă peste 50% din plăţile efectuate în anul 2015 pentru bunuri şi servicii la nivelul unor ordonatori terţiari de credite din subordinea Unității Administrativ Teritoriale Județul Vrancea“, se arată în actul de control în 2017.

În documentul pe care l-au întocmit inspectorii au precizat că achizițiile s-au făcut în mod discreționar fără să existe o procedură de lucru și fără să fie respectate principiile al economicității, eficacității și eficienței, prevăzute în legislația privind achizițiile publice.

Organizatorii  ignoră legea

Raportul Curții de Conturi dezvăluie o situație îngrijorătoare cu privire la parangheliile organizate în Piața Unirii de Consiliul Județean, Primăria Focșani și instituțiile subordonate. În fiecare an, inspectorii de control sesizează încălcări ale prevederilor legale și recomandă intrarea în legalitate. Cu toate acestea, reprezentanții administrației condusă de Marian Oprișan și Cristi Misăilă continuă să ignore recomandările și să risipească bani din ce în ce mai mulți pe paranghelii.

Sumele alocate de la buget pentru spectacolele de Revelion, Zilele Focșaniului, Festivalul Bachus etc. au ajuns să depășească alocările pentru diverse investiții. De exemplu, Teatrul Municipal Focșani a cheltuit pe spectacolul Revelion 970.000 fără TVA, în vreme ce Primăria a repartizat, prin buget, doar 900.000 de lei pentru lucrări în Parcul Nicolae Bălcescu. Suma reprezintă mai puțin de un sfert din valoarea devizului estimat.

Parangheliile au devenit o adevărată afacere, un parteneriat public – privat, care funcționează în baza unei scheme de tip suveică prin intermediul căreia  fondurile bugetare se scurg de la instituțiile publice în conturile unor firme particulare, mereu aceleași. Este vorba de OMP Group SRL, OMP Events SRL, Infinity Sound SRL, Asociația Culturală Euroshow, GMA Booking&Management și Global Music Art în spatele cărora se află Radu Fornea, impresarul de casă al PSD Vrancea și al baronului Marian Oprișan.

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.