Local

Stimulent pentru vrâncenii care își caută de muncă: Beneficiarii de ajutor social îl vor putea cumula cu salariul vreme de șase luni

Ionel Sclavone
23 oct 2021 1815 vizualizări

Persoanele care primesc ajutor social îl pot cumula cu salariul, după ce s-au angajat, vreme de șase luni. Măsura este menită să-i susțină pe cei care și-au găsit un loc de muncă și, în același timp, să-i stimuleze să se angajeze.

Conform unui act normativ, beneficiarii de ajutor social, în baza Legii nr. 416/2001, îl vor primi în continuare, în cuantumul stabilit anterior angajării. Noua măsură este prevăzută într-un act normativ ce a modificat normele procedurale ale Legii 416/2001. Aceasta va intra în vigoare începând de la 1 noiembrie.

Concret, prin OUG 101/2021, a fost introdusă posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării. Regula se aplică cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

„În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021.

Facilitatea este menită să stimuleze angajările și pentru a evita dependența de ajutorul social.

Pe de altă parte, trebuie spus că acei angajați care vor fi concediați disciplinar (pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate), înainte de trecerea celor șase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii de ajutor social. Mai mult, fostul beneficiar va trebui să aștepte încă 12 luni pentru a mai putea face o solicitare pentru ajutorul social.

Salariații se pot adresa ITM dacă nu-și primesc lefurile la timp

În cazul în care salariații sunt nemulțumiți de faptul că angajatorul întârzie sau refuză plata drepturilor salariale, se pot adresa ITM Vrancea. Plângerile pot fi depuse direct la sediile instituției sau pot fi transmise prin mijloace electronice.

Ținând seama de contextul epidemiologic, se recomandă celor ce vor să depună o sesizare la ITM să evite deplasarea și să trimită sesizarea prin e-mail sau chiar prin fax.

De altfel, pentru a face o astfel de sesizare, salariații au la dispoziție o secțiune numită „Formular electronic pentru petiție”, ce se poate găsi pe site-ul Inspecției Muncii - www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari.

Aici trebuie să completeze fiecare dintre rubricile indicate și să trimită formularul accesând butoanele care îi sunt indicate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.