Local

Spre știința vrâncenilor: Și persoanele fizice vor putea avea angajați!

Ionel Sclavone
14 iul 2021 2345 vizualizări

Persoanele fizice vor putea deveni angajatori pentru cei care le fac treburi în gospodărie. Munca angajaților casnici, precum menajerele sau ajutoarele din gospodărie, va fi reglementată prin lege. În acest moment, o persoană fizică nu poate fi angajator, conform prevederilor legale.

Activitatea lucrătorilor casnici va fi reglementată printr-un act normativ ce urmează să fie elaborate la nivelul Ministerului Muncii în această vară. Documentul a fost dezbătut deja cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor.

Actul normativ are ca scop reducerea muncii nedeclarate, introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și creșterea numărului persoanelor care plătesc contribuții de asigurări sociale. Acest lucru le va permite să aibă acces la servicii medicale și la obținerea dreptului de pensie.

Activitatea casnică va fi definită ca muncă realizată în folosul unei gospodării de către un prestator casnic – persoană fizică, care are capacitate de muncă. Acesta primește, în schimb, o remunerație acordată exclusiv sub formă de tichete de muncă.

Practic, persoanele care prestează activități casnice vor primi tichete de muncă, un bon valoric cu regim special destinat plății contravalorii activităților casnice prestate. Tichetul va conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care va permite individualizarea și urmărirea acestuia. Valoarea inițială a tichetului de muncă va fi de 15 lei, urmând ca, pe viitor, Guvernul să o majoreze.

Procedura de plată

Practic, „patronul” sau beneficiarul de activitate casnică va cumpăra tichetele de muncă necesare de la agențiile de ocupare a forței de muncă. El va plăti valoarea nominală a lor (costul de tipărire e acoperit de stat), iar tichetele de muncă vor fi valabile un an de la cumpărare. Beneficiarii de activitate casnică se vor bucura de reducere, cu 50% din valoarea tichetelor de muncă cumpărate, a nivelului bazei de impozitare pentru impozitul pe venit.

Ele trebuie folosite în acest interval pentru a-i remunera pe cei care muncesc în gospodărie.

Pe de altă parte, cei ce vor primi aceste tichete de muncă le vor putea preschimba în numerar, în cel mult 60 de zile de la data la care au prestat activitatea casnică, tot la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene. O parte din banii câștigați astfel de persoanele ce prestează activități casnice se vor duce către sănătate și pensii.

Persoanele fizice nu pot angaja

În prezent, persoanele fizice nu pot beneficia de munca altor persoane fizice sub forma muncii ziliere. Această activitate este reglementată prin Legea nr. 52/2011 (Legea zilierilor). Conform actului normativ beneficiarii muncii ziliere nu pot fi decât „unitățile administrativ-teritoriale, persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială”.

Prin urmare, grădinarul, bona, cel care ne repară tencuiala, face curat în casă ori îngrijește grădina sau plimbă câinii nu pot fi angajați ai unor persoane fizice nici ca zilieri. Singura modalitate în care aceste persoane pot lucra legal pentru alte persoane fizice este în baza unor contracte de prestări servicii.

Există o lege specială care reglementează activitatea bonelor. Acestea pot fi angajate, tot în baza unui contract de prestări servicii, ca angajată a unei firme sau ca lucrător independent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.