Local

Spre știința vrâncenilor: Avertizările de tipul „Atenție, cad țurțuri” nu-i scapă de răspundere pe proprietarii imobilelor în cazul unor accidente

Ionel Sclavone
30 dec 2020 1895 vizualizări

Un simplu avertisment nu-i scapă de răspundere pe proprietarii imobilelor în cazul unor accidente!

Toți am văzut, când treceam prin dreptul unei clădiri dărăpănate, cel puțin un afiș de avertisment în care trecătorului i se recomandă să fie atent să nu se trezească cu o cărămidă sau o bucată de tencuială în cap. La fel, pe perioada iernii, toți am văzut afișele cu „Atenție cad țurțuri”.

Teoretic, scopul acestor afișe este de a-i avertiza pe trecători cu privire la pericol dar și de a-l proteja pe proprietar, în cazul unui accident.

Și totuși, aceste afișe care anunță un astfel de pericol nu sunt acoperitare și nu îl scapă de răspundere, pe proprietar, în cazul în care se întâmplă ceva. Conform legii, dacă acest pericol există este responsabilitatea proprietarului să-l facă să dispară, iar nu doar să-l semnaleze pentru trecători.

„Printr-un anunţ nu poate fi exclusă sau limitată răspunderea delictuală pentru prejudiciile cauzate victimei”, prevede Codul civil.

Anunțul, stabilește Codul civil, poate avea însă valoarea semnalării pericolului, astfel că persoana care ignoră avertismentul și pățește ceva nu va putea ridica pretenții și nu-i poate cere responsabilului să-l despăgubească pentru tot prejudiciul suferit.

„În cazul în care victima a contribuit cu intenţie sau din culpă la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu le-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă, cel chemat să răspundă va fi ţinut numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o”, prevede Codul civil.

Drept urmare, potrivit prevederilor legale, răspunderea se va împărți între cel care ar fi trebuit să se ocupe de înlăturarea acelui pericol și victima care a ignorat avertizarea.

Există legi care impun proprietarilor sau administratorilor de imobile să curețe țurțurii de pe clădiri, care ar putea pune în pericol viața cuiva. De asemenea, există reglementări care obligă la întreținerea și refacerea imobilelor, astfel încât să nu se prăbușească bucăți de tencuială sau elemente din structura acestora. Aceste obligații nu pot fi acoperite de un simplu afiș de avertisment dacă, într-un accident, victima suferă doar o ușoară lovire sau dacă, mai grav, își pierde viața.

În asemenea situații intervine răspunderea penală și civilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.