Local

Spre informarea vrâncenilor: Ghid de acordare a despăgubirilor morale în cazul deceselor provocate de accidentele auto

Ionel Sclavone
15 sep 2021 3680 vizualizări

Pierderea unei persoane dragi este ceva ce nu se poate măsura sau echivala în bani ori alte compensații materiale. Este imposibil să înlocuiești pe cineva și, la fel de imposibil este să echivalezi această pierdere cu o sumă de bani. O asociație care se ocupă de despăgubirea victimelor accidentelor auto a stabilit un ghid orientativ cu valorile despăgubirilor morale destinate rudelor celor decedați. Acesta nu are, însă, un caracter obligatoriu, fiecare caz fiind analizat în parte de judecători care, în funcție de situație, pot decide majorarea ori diminuarea valorilor.

Pierderea unei rude sau a unei persoane apropiate într-un accident de circulație este un eveniment cu atât mai tragic cu cât nu poate fi anticipat. Mulți nu se pot gândi, și nici nu vor s-o facă, la drepturile care le revin într-o astfel de situație. Chiar și așa este bine de știut că rudele celor care își pierd viața într-un accident de circulație au dreptul la despăgubiri morale acordate prin lege. Acestea sunt estimate în funcție de prejudiciul afectiv provocat de pierderea suferită.

Legea nr. 132/2017 referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) obligă asiguratorul la despăgubiri pentru prejudiciile suferite de persoane, inclusiv în caz de deces.

Aici vorbim despre daune morale, provocate de traumele la care sunt supuse rudele celui decedat într-un accident.

Dacă despăgubirile materiale acordate se stabilesc în baza unor criterii obiective, date în principal de costurile pentru acoperirea anumitor situații, în cazul daunelor morale lucrurile stau un pic mai altfel. Judecătorii sunt cei care stabilesc cuantumul acestorea, în baza propriilor evaluări. Instanțele decid care sunt sumele pe care trebuie să le primească urmașii celor decedați.

Codul civil stabilește despăgubirile acordate celor afectați de pierderea unei persoane:

„Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu”.

Ghidul pentru soluționarea daunelor morale

Pentru a veni în ajutorul instanțelor, dar și a celor prejudiciați, precum și a asiguratorilor, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a elaborat un Ghid pentru soluționarea daunelor morale.

FPVS este o organizația care garantează despăgubirea persoanelor prejudiciate în urma unor accidente produse de autovehicule care fie nu au asigurare de răspundere civilă auto (RCA), fie nu au putut fi identificate.

Documentul pe care l-a elaborat se bazează pe o cercetare ce a avut în vedere deciziile instanțelor de judecată în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor morale acordate. Scopul acestui studiu a fost de a stabili un sistem de referință general acceptat, o bază unitară, pentru instrumentarea pretențiilor de despăgubire pentru daune morale.

Ghidul este la îndemâna tuturor părțile interesate (persoane prejudiciate, intermediari în asigurări, asigurători, avocați, judecători) și oferă repere care pot fi luate în considerare de judecători, astfel încât despăgubirile morale să fie, pe posibil, uniformizate.

Documentul se raportează la câștigul salarial mediu net lunar pe economie și a realizat un punctaj pe baza căruia să poată fi actualizate în fiecare an cu ajutorul datelor Institutului Național de Statistică.

La ce sume au dreptul rudele celor decedați

În acest sens, a fost calculată o valoarea medie a compensațiilor acordate la nivelul Curților de Apel din România, pentru rudele de gradul I ale persoanei decedate. Rezultatele sunt următoarele:

Pentru copilul major (descendent de gradul I – fiu/fiică) care și-a pierdut unul dintre părinți, despăgubirea a fost estimate la suma de 36.434 de lei.

În cazul unui copil minor (descendent de gradul I – fiu/fiică), despăgubirea morală, în cazul decesului unuia dintre părinți a fost estimată la 51.324 de lei. În cazul pierderii unui frate sau a unei surori, valoarea a fost stabilită la 29.912 de lei.

Pentru părintele (ascendent de gradul I – mama/tata) care și-a pierdut un copil într-un accident rutier, despăgubirea morală a fost stabilită la 75.097 de lei. În cazul pierderii unuia dintre soți, suma este de 52.510 lei.

Despăgubirea medie generală pentru fiecare persoană, indiferent de relația de rudenie între aceasta și persoana decedată, este de 52.883 de lei.

Aceste rezultate pot fi folosite, orientativ, de avocați sau instanțe în aprecierea valorii despăgubirii morale, însă există posibilitatea ca despăgubirile să fie individualizate, majorate sau, după caz, diminuate în funcție de particularitățile fiecărui caz și a probelor existente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.