Local

Soția face opoziție cu liberalii: Jan Vraciu omul de bază al primarului PSD din Tecuci

Ionel Sclavone
9 oct 2017 57968 vizualizări

Fostul senator Jan Vraciu, soțul șefei Organizației de Femei a PNL Vrancea, Doina Vraciu a ajuns șeful corpului de control al primarului PSD din Tecuci. El a ocupat funcția în urma unui concurs, despre care se spune că ar fi fost aranjat politic. În vreme ce Doina, soția, este consilier județean și unul dintre oamenii de bază ai PNL Vrancea, Jan Vraciu s-a aranjat binișor în barca puterii PSD.

Jan Vraciu, soțul șefei Organizației de Femei a PNL Vrancea, Doina Vraciu și fost senator al PDL, este  omul de încredere al PSD-istului Cătălin Hurdubae, primarul municipiului Tecuci. Jan Vraciu deține funcția de șef al Corpului de Control al Primarului pe care a ocupat-o în urmă cu două luni. Fostul senator PDL a obținut cel mai mare punctaj la concursul pentru acest post deși în primă fază a fost declarat respins pe motive de dosar.

Potrivit blogului tecucean „Viceversa – Povestiri din Tecuci“, Jan Vraciu a devenit consilierul personal al primarului PSD  iar examenul pe care l-a dat ar fi fost aranjat special pentru el: „Vraciu Jan – domiciliat în municipiul Focșani, concurs aranjat în urma directivelor politice, se presupune că face zilnic naveta la Tecuci“.

Mai mult, într-un alt articol, autorul blogului se întreabă ce caută fostul senator PDL și director în MAI să se angajeze la Primăria Tecuci și lansează ipoteza că Vraciu ar fi omul serviciilor secrete: „Singura explicație care îți vine în minte este aceea că primarul municipiului Tecuci, un neica nimeni în urmă cu doi ani, este un produs al serviciilor. Iar serviciile și-au trimis omul pentru a-l putea dirija pe Hurdubae, care nu mai răspunde la comenzi. Rămâne de văzut dacă vor reuși...“

Ipoteza nu este întâmplătoare, având în vedere că pe finalul mandatului de senator, în octombrie 2008, Jan Vraciu a fost membru în Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Cariera lui Vraciu, de la subprefect apropiat de PDSR la senator PDL 

 

Până în 2000, Jan Vraciu a ocupat funcția de subprefect de Vrancea, promovat de PD, la momentul respectiv aflat în alianță cu CDR. Încă de la acel moment s-a spus despre el că ar fi un apropiat al PDSR (PSD), omul fostei eminențe cenușii a acestui partid, Nicolae Giurgea. De altfel, în vara lui 1997, Jan Vraciu a participat, alături de Giurgea și mai mulți lideri ai PD-ului, la o celebră întâlnire de la Popasul Dumbrăvița. Acolo s-a pus la cale înlăturarea președintelui, din acea perioadă a PD Vrancea, Nicolae Lățcan, și transferul mai multor primari PDSR în tabăra PD.

Sunt notorii relațiile sale, amicale, cu Marian Oprișan șeful PDSR – PSD din acea perioadă. Ulterior, după 2000, când Vraciu a devenit președinte al PD Vrancea și Oprișan a ocupat funcția de șef al Consiliului Județean, cei doi au intrat în conflict.  

Jan Vraciu a fost senator în mandatul 2004-2008 când și-a pierdut locul în parlament odată cu funcția de președinte al PDL. În vara lui 2008, după alegerile locale, fostul senator a fost înlocuit, la conducerea PDL, cu Alin Trășculescu, pe atunci marea speranță a partidului. Fostul senator a fost nevoit să-și asume răspunderea pentru rezultatele pentru rezultatul slab obtinut în scrutinul electoral și să renunțe la conducerea organizației județene.  

Un băiat descurcăreț care a lăsat afacerile pentru o slujbă la stat

Începând cu 2009, Vraciu a fost numit șef la Agenția Națională a Locuinței, în guvernarea Emil Boc. A fost eliberat din funcție în 2010, de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării din acea vreme, care i-a reproșat că ar fi intenționat achiziționarea, pe banii agenției, a trei SUV-uri de lux în valoare totală de 124.000 de euro fără TVA.

De la ANL Jan Vraciu s-a mutat în Ministerul Administrației și Internelor pe un post de director, pe care l-a păstrat până la preluarea puterii de către USL. Ocuparea acestor funcții i-a fost facilitată de relația de cumetrie cu Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, secretar de stat și consilier prezidențial în cabinetul lui Traian Băsescu.

După venirea USL, alianța PSD-PNL la guvernare, Jan Vraciu a dispărut din sistem. A rezistat ca director în cadrul Ministerului Administrației până la jumătatea lunii ianuarie 2013 când și-a pierdut locul de muncă sub pretextul reorganizării instituției.

Interesant că Vraciu a optat pentru slujba la stat deși în 2000, după ce a fost eliberat din funcția de subprefect susținea că nu-și mai dorește să fie bugetar și că se descurcă mai bine în afaceri.

Cum a obținut porecla senatorul umbreluță

În politică, atât la nivel local cât și la nivel central, Jan Vraciu a devenit un personaj pitoresc, devenit subiect de bancuri și glume. În parlament, el a devenit celebru după ce și-a deschis umbrela în plenul Senatului sub pretext că este stropit de picăturile de apă ce se scurgeau ca urmare a infiltrațiilor din cupola sălii de ședință. S-a ales, atunci, și cu o poreclă, Senatorul Umbreluță.

Presa vrânceană l-a taxat când a ajuns senator deoarece și-a achiziționat un SUV după ce, cu doar câteva luni înainte, i-a reproșat lui Marian Oprișan, adversarul său din PSD, că nu vede problemele oamenilor de la înălțimea jeep-ului pe care îl conduce.  

Numele lui Vraciu a mai apărut în presă când Impex Agro NHV Prod SRL, firmă deținută în asociere cu Costică Neață, fostul șef al Directiei Agricole Judetene, a intrat în faliment. Autoritățile locale au pus sechestru pe bunurile societății pentru a recupera datoriile înregistrate la bugetul local. La vremea respectivă, primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, spunea că „nu este posibil ca oameni cu bani, așa cum sunt cei doi, să nu-și plătească datoriile către stat. Mai ales ca ei dețin functii publice în instituțiile statului“.

Doina Vraciu, om de bază în PNL-ul condus de Cătălin Toma și Ion Ștefan

Pe măsură ce steaua politică a fostului Jan Vraciu apunea, cea a soției sale, Doina începea să strălucească din ce în ce mai puternic. Implicată în conducerea Partidului Democrat Liberal, ea a acces până la poziția de președinte a organizației de femei. După fuziunea cu PNL, Doina Vraciu și-a păstrat scaunul ba chiar și l-a reconfirmat la ultimele alegeri interne. La ultimele două runde de alegeri locale ea a fost aleasă pe lista de consilieri județeni a PDL respectiv PNL. La ultimele alegeri parlamentare, Dorina Vraciu a fost desemnată de PNL să candideze pentru Camera Deputaților, pe locul al treilea, după Ion Ștefan și Liviu Bostan.

În vreme ce Doina Vraciu este consilier județean și unul dintre oamenii de bază ai PNL Vrancea, soțul ei, fostul senator, a intrat în grațiile PSD, chiar dacă la Tecuci. Astfel, familia Vraciu a reușit să lovească doi iepuri și să se aranjeze bine, indiferent care dintre cele două partide se vor afla la putere.

Recapitulare”realizări” cu care PNL vrea să dea jos de la putere PSD în Vrancea

 

1)-Liliana Viorica Pleşa/Baciu pusă pe locul 3 pe lista PNL Vrancea la consilieri judeţeani deși era cunoscut public faptul că aceasta a fost în anii 2000  protagonista unui dosar de delapidare cu un prejudiciu record pentru vremea respectivă. Viorica Pleşa a fost trimisă în judecată şi condamnată la cinci ani de închisoare pentru că a sustras din caseria CUP suma 1.406.929.015 lei, contravaloarea, la vremea respectivă a două scări de bloc.

2)-11 membri și simpatizanți liberali de la Panciu au fost găsiți vinovați pentru falsificarea mai multor liste de susținători de la alegerile de anul trecut.Parchetul a propus pentru aceștia renunțarea la urmărirea penală și desființarea documentelor falsificate și a celor subsecvente.În acest mod, liberalii rămân în afara Consiliului Local Panciu;

3)- Trădarea consilierei Irina Maria-Panaite care, după un an petrecut în PNL, a trecut în tabăra puterii PSD.Deși PNL a  exclus-o din rândurile sale și a obținut în această bază un ordin al  prefectului județului Vrancea de constatare a excluderii sale din cadrul PNL și a CL Focșani,justiția o păstrează deocamdată în Consiliul Local Focșani pe consiliera locală demisă de PNL

Tribunalul Vrancea a admis cererea  Irinei Anca Panaite - Maria de suspendare a ordinului Prefecturii Vrancea care constata încetarea mandatului său în CL Focșani, ca urmare a  excluderii sale din cadrul PNL.

Cristian Bălosu, exclus de curând din PNL, susține că Irina Anca Panaite - Maria a fost impusă „cu forța“ pe liste, de deputatul Ion Ștefan. Bălosu, care în 2016 ocupa funcția de președinte al PNL Focșani.Bălosu susține că a fost nevoit s-o accepte pe Irina Anca Panaite - Maria pe listă pentru că, altfel, Ștefan ar fi provocat scandal în partid chiar înainte de alegerile locale. Ion Ștefan neagă acuzațiile fostului său coleg și le pune pe seama supărării post-excludere

4)-Soția face opoziție cu liberalii în Vrancea în timp ce soțul Jan Vraciu este omul de bază al primarului PSD din Tecuci  .Fostul senator Jan Vraciu, soțul șefei Organizației de Femei a PNL Vrancea, Dorina Vraciu a ajuns șeful corpului de control al primarului PSD din Tecuci. El a ocupat funcția în urma unui concurs, despre care se spune că ar fi fost aranjat politic. În vreme ce Dorina, soția, este consilier județean și unul dintre oamenii de bază ai PNL Vrancea, Jan Vraciu s-a aranjat binișor în barca puterii PSD.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.