Local

Șoferii vrânceni care circulă cu ITP fals, riscă dosar penal

Ionel Sclavone
23 mar 2025 2290 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:renasterea.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:renasterea.ro

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toate autovehiculele înmatriculate sau înregistrate în România. Aceasta se realizează cu regularitate și are drept scop depistarea unor defecțiuni care pot pune în pericol siguranța participanților la trafic. Legea prevede sancțiuni pentru șoferii care circulă cu vehicule care au ITP-ul expirat și dosar penal pentru cei care circulă cu un ITP falsificat.

Șoferii din Vrancea trebuie să știe că ITP este obligatorie, conform OG 81/2000, pentru autovehiculele înmatriculate sau înregistrate în România. Inspecția nu se impune celor care circulă cu autovehicule înmatriculate în alte țări. Inspecția urmărește ca mașinile care circulă pe șoselele românești să fie sigure din punct de vedere tehnic și să nu pună în pericol siguranța șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.

Responsaibilitatea de a verifica periodic mașina, respectiv de a efectua ITP-ul revine proprietarului care figurează pe certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al vehiculului, fie persoană fizică sau juridică.

Conform reglementărilor legale, mașinile personale, care nu sunt folosite pentru transportul de persoane sau mărfuri, trebuie să facă ITP la fiecare doi ani. În cazul în care vechimea mașinii este mai mare de 12 ani, atunci obligativitatea efecturării inspecției este o dată la fiecare an.

În cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune, cele folosite ca taxi sau transport alternativ, precum și cele destinate cursanților la școlilor auto trebuie să efectueze ITP la fiecare șase luni.

În cazul mașinilor noi, prima inspecție trebuie să se facă la trei ani după înmatriculare. Tot la trei ani se face ITP-ul pentru și remorci și semiremorci apicole, precum și pentru rulote.

Legea stabilește că se consideră că au trecut ITP doar mașinile care prezintă defecțiuni mici. În cazul în care sunt descoperite defecte majore, proprietarii sunt obligați să le repare în termen de 30 de zile și să reia inspecția.

Pe de altă parte, cei care folosesc ITP-uri falsificate riscă dosar penal, așa cum prevede Codul Penal. Cei în cauză vor fi anchetați și trimiși în judecată pentru folosire unui înscris oficial sau sub semnătura privată. În astfel de cazuri, dacă folosesc un astfel de document știind că a fost falsificat, sancțiunile sunt cu închisoarea de la de la trei luni la trei ani sau amendă dacă este vorba despre un înscris oficial și de închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, dacă este sub semnătură privată.

Dacă șoferul este autorul documentului falsificat, respectiv a ITP-ului, el va fi cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Într-o astfel de situație va risca o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă de la șase luni la trei ani.

Totodată, potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care prezintă defecțiuni periculoase sau cu ITP expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amenda. În plus, dacă vehiculul înregistrat nu are efectuată inspecția tehnică periodică valabilă ori aceasta este anulată, este reținut certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.