Local

SMID rămâne în pericol: Demonstrație șchioapă a juriștilor lui Oprișan în disputa pentru stația de transfer de la Vidra

Ionel Sclavone
8 ian 2020 4979 vizualizări

Disputa dintre Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, și Consiliul Județean pentru cei 3.000 de metri pătrați pe care a fost amenajată stația de transfer a deșeurilor din Vidra, intră într-o nouă etapă. După ce șeful Obștii, Bogdan Mărica a recâștigat suprafața respectivă în instanță, juriștii CJ au ținut să-i dea replica. Argumentele aduse de subalternii lui Marian Oprișan nu par foarte solide și în nici un caz de natură să dărâme o hotărâre judecătorească, așa cum veți vedea mai jos.

Instanța a stabilit că terenul pe care a fost amenajată stația de transfer de la Vidra a fost obținut ilegal, iar asta poate avea consecințe destul de grave asupra instituției condusă de Marian Oprișan. Președintele Obștii, Bogdan Mărica, a anunțat că a reușit să demonstreze în fața judecătorilor că terenul pe care a fost construită stația de transfer de la Vidra a fost preluat ilegal de primăria comunei și pus la dispoziția SMID.

În replică, într-o conferință de presă juristul Consiliului Județean, Camelia Mățău, a încercat să combată hotărârile judecătorești definitive care stipulează că cei 3.000 de metri pătrați aparțin Obștii Vidra, făcând referire la o Hotărâre de Guvern din 2002:  

„Terenul pe care s-a construit stația de transfer de la Vidra a fost preluat în administrarea Consiliului Județean prin Hotărârea Consiliului Județean Vrancea, ca urmare a deciziei autorității deliberative și anume UAT Vidra, prin hotărârea Consiliului Local. Ca anexă la hotărârea Consiliului Local a fost și cartea funciară în care este menționat terenul în suprafață de 3000 mp inventariat în domeniul public al UAT Vidra, iar ca mențiune cartea funciară este HG 908/2002, unde în anexa 59, poziția nr. 712 este atestat dreptul public al UAT Vidra pe această suprafață de teren. A existat o corespondență cu OCPI Vrancea, la care am primit răspuns astăzi, în care se confirmă că terenul pe care s-a construit stația de transfer de deșeuri este proprietatea comunei Vidra și se află inventariat în domeniul public”.

Urmăriți în VIDEO de mai jos de la minutul 3:00 la minutul 9:00 declarațiile din conferința de presă susținută marți 07 ianuarie 2020, la Consiliul Județean Vrancea, pe subiectul  proiectului ”Vrancea curată”

VIDEO:vrancea atlastv

 

Demonstrația CJ Vrancea șchioapătă și este chioară

Mai mult, jurista Consiliului Județean a plusat și a spus că instanța care a dat dreptate Obștii ar fi repus terenul cu pricina, în posesia Primăriei Vidra.

„Între UAT Vidra, Obștea de moșneni a satelor Vidra, Scafari și Căliman și UAT Vrancea a existat un litigiu privind anularea unei convenții încheiată între Primăria Vidra și obștea de moșneni. Instanța de judecată a dispus anularea acelei convenții și repunerea părților în situația  anterioară. Convenția a fost încheiată în anul 2009, iar Hotărârea de Guvern prin care a fost atestat domeniul public domeniul public al UAT Vrancea, unde în anexa 59 este menționat domeniul public al UAT Vidra, este din anul 2002. Așadar, situația anterioară încheierii acelei convenții este că UAT Vidra este proprietar al suprafeței de teren pe care s-a construit stația de transfer. Actele administrative prin care s-a făcut transferul dreptului de administrare sunt în continuare în vigoare. Nu s-a pronunțat nicio instanță de judecată cu privire la valabilitatea acestora”, a mai spus Camelia Mățău.

În expozeul său, jurista Camelia Mățău omite un detaliu foarte important, că în 2005, la trei ani după Hotărârea de Guvern, Primăria Vidra a pus în posesie Obștea de moșneni cu mai multe terenuri, inclusiv cu cel ce face obiectul disputei. Drept urmare, revenirea la situația anterioară, la care face referire mai sus, nu este cea din 2002 ci aceea din 2005, când Obștea a devenit proprietar pe cei 3.000 de metri.

Primăria Vidra vrea să-și anuleze propriile documente

Pe de altă parte, dacă lucrurile ar fi stat așa cum le-a prezentat jurista lui Oprișan, Primăria Vidra ar fi trebuit să probeze în instanță că terenul îi aparține și să aducă drept probă Hotărârea de Guvern. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat ori dacă judecătorii nu au considerat că reprezintă o probă, concluzia logică ce se desprinde este că HG 908/2002 nu este aplicabilă în acest caz. „Dacă lucrurile ar fi stat așa cum spun ei acum, nu ar fi avut nici o logică să încheie convenția din 2009. De ce ar fi propus primăria să dea obștii un teren de 7.000 de metri pătrați la schimb pentru un alt teren care oricum îi aparținea?. Toată această demosntrație este cusută cu ață. Noi, Obștea avem procesul verbal de punere în posesie din 2005 care spune clar că suntem proprietari pe teren, iar judecătorii ne-au dat dreptate tocmai pentru că am demonstrat că documentele sunt legale, întocmite corect”, a precizat Bogdan Mărica, președintele Obştii de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman

În 2018, când procesele intentate de Bogdan Mărica erau pe rol, primăria Vidra a deschis, la rându-i, un alt proces prin care a solicitat anularea propriilor acte prin care a decis punerea în posesie a Obștei cu terenurile respective. Procesul este în curs de judecare, iar până la finalizarea sa, actele cu pricina – hotărârea comisiei locale de punere în posesie și procesul verbal din 2005 sunt în vigoare. Cu alte cuvinte, Obștea este proprietarul de drept al celor 3.000 de metri pătrați.

Or, dacă terenul aparține Obștii, aceasta are tot dreptul să solicite demolarea stației de transfer din Vidra.

Ca să concluzionăm, așa cum se vede din afară, povestea de la Vidra s-ar putea rezolva foarte simplu dacă cineva de la Consiliul Județean Vrancea ar avea suficientă înțelepciune ca să inițieze o discuție cu reprezentanții Obștii de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman și să ajungă la o înțelegere în privința terenului. În loc să procedeze astfel, subordonații lui Marian Oprișan recurg la tot felul de artificii căutând soluții cu șanse mici de reușită, care necesită și un consum de resurse foarte mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.