Local

Situația autorizării ISU a spitalelor din Vrancea care au secții/compartimente de Terapie Intensivă, prezentată într-o emisiune la RRA

Ziarul de Vrancea
18 nov 2020 1985 vizualizări

Situația autorizării ISU a spitalelor din Vrancea care au secții/compartimente de Terapie Intensivă, a făcut subiectul unei emisiuni prezentată luni 16 noiembrie 2020 pe postul Radio România Actualități (RRA). În aceeași zi, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, a fost într-o vizită la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani, pentru a purta o discuție cu managerul interimar, cu directorul medical și cu directorul economic, pe diverse teme ce țin de activitatea celei mai mari unități spitalicești din județ. De asemenea, luni 16 noiembrie 2020, la Spitalul Județean era venită și o echipă de control trimisă de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, cu atribuții de verificare a instalațiilor electrice și a instalațiilor de alimentare cu oxigen din secția ATI.

 

Prezentăm în continuare ce s-a discutat în emisiunea difuzată luni, 16 noiembrie 2020, de Radio România Actualități (RRA), pe subiectul autorizării ISU a spitalelor din Vrancea care au secții/compartimente de Terapie Intensivă

Studio Radio România Actualități (RRA): Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani este singurul județean din țară care se mai află în subordinea MS. Fiind o clădire veche, nu se supune autorizării la incendiu, precum se întâmplă și cu școlile care funcționează în clădiri vechi. Secția de ATI se află în pavilionul central și are un total de 27 de paturi, din care 10 sunt rezervate acum pacienților COVID. Reprezentanții spitalului spun că unitatea medicală deține toate echipamentele necesare intervenției pentru un eventual incendiu. Mai sunt și alte spitale care au secții de terapie intensivă în județul Vrancea, Gabriel?

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA), Gabriel Sava: Da, în afara celei de la Spitalul Județean de Urgență Focșani, alte trei spitale din județ, Spitalul Militar din Focșani, cel municipal de la Adjud și spitalul comunal Vidra au secții/compartimente de Terapie Intensivă. În actualul context însă, verificările care vizează secțiiile de ATI se vor realiza, după cum spun reprezentanții DSP Vrancea, doar la două dintre ele, respectiv la cel județean de urgență de la Focșani și cel de la Adjud, pentru că acestea sunt unitățile medicale din județ care tratează pacienți COVID. 

Studio Radio România Actualități (RRA): Ai aflat mai multe despre aceste autorizații/avize pe care ar trebui să le aibă spitalele sau secțiile de ATI?

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA), Gabriel Sava. În cazul spitalului județean de urgență Sf. Pantelimon Focșani, pavilionul central, fosta secție de TBC, aflată acum în reabilitare și pavilionul care adăpostește secțiile de Psihiatrie și în prezent secția de pneumologie sunt contruite în perioada anilor 1970 și nu se supun avizării/autorizării pe linie de securitate la incendiu. Fac o precizare că secția de Terapie Intensivă se află în pavilionul central și deci, este supusă aceluiași regim de avizare. O singură clădire, construită după anul 2000, în care se află secția de Boli Infecțioase, are nevoie și deține în prezent autorizația de Securitate la incendiu. În cazul spitalul municipal Adjud, clădirea este construită în 1989 și, conform managerului acestei unități medicale, există această autorizație de Securitate la incendiu. Reprezentanții ambelor spitale ne-au mai spus că instalațiile care folosesc oxigen sunt autorizate la rândul lor și că atât personalul medical cât și cel auxiliar a fost instruit în mod regulat cu privire la normele de prevenire și stingere a incendiilor. În colaborare cu lucrătorii de la ISU Vrancea în ultimii ani au mai avut loc și exerciții de alarmare și de simulare a unor dezastre, iar concluziile au fost pozitive dar să sperăm că toate acestea vor rămâne doar la stadiul de exerciții și că nu va fi niciodată nevoie de a le pune în practică. Și o informație de ultim moment: în cursul dimineții a avut loc la spitalul județean de urgență Sf. Pantelimon Focșani un control al lucrătorilor de la ISU Vrancea cu atribuții de verificare a instalațiilor electrice și a instalațiilor de alimentare cu oxigen din secția ATI a unității spitalicești. La această acțiune au fost prezenți și prefectul județului și președintele Consiliului Județean Vrancea, după cum ne-a informat Prefectura Vrancea. 

În spitalele de la Focșani și Adjud se află azi internați 160 de pacienți, dintre care 16 la ATI, 8 la Focșani și 8 la Adjud. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 3413 iar numărul total al persoanelor infectate de la începutul pandemiei în Vrancea este de 4495.

Citiți ce a răspuns Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea la următoarele întrebări adresate de Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA), Gabriel Sava.

1. Spital judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focșani și spitalul municipal Adjud dețin autorizații la incendiu? Dacă da, din ce dată? Dacă nu, vă rog să-mi comunicați dacă s-au demarat procedurile în vederea obținerii acestora.

2. Secțiile ATI din spitalele din județul Vrancea dețin autorizații necesare funcționării conform legislației de autorizare la incendiu sau altele specifice ISU?

Citiți și:Comunicatul de presă transmis de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea despre vizită de luni 16 noiembrie 2020 la Spitalul Județean de Urgență din Focșani a  președintelui Cătălin Toma:

”Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, a efectuat astăzi o vizită la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani, pentru a purta o discuție cu managerul interimar, cu directorul medical și cu directorul economic, pe diverse teme ce țin de activitatea celei mai mari unități spitalicești din județ.

”Din ziua în care am devenit președinte al Consiliului Județean am ținut permanent legătura cu conducerea Spitalului Județean din Focșani, cu privire la necesitățile de finanțare, situația necesarului de cadre medicale și alte aspecte de natură organizatorică. Astăzi am primit asigurări de la managerul interimar că la Spitalul Județean nu sunt motive de îngrijorare pentru pacienți, condițiile de securitate și siguranță fiind respectate”, a punctat președintele CJ Vrancea.

”Totodată, am fost informat de managerul interimar al Spitalului Județean că la Focșani a venit, începând de astăzi, un nou medic cu specializarea ATI, urmând ca instituția să primească un răspuns și de la un al doilea medic contactat pentru a i se propune să lucreze la Terapie Intensivă. În prezent, secția are o capacitate de 10 paturi, urmând ca aceasta să fie dublată cât mai curând posibil. Implicit, se dorește asigurarea a două linii de gardă la Terapie Intensivă. Tot astăzi, am constatat că la Spitalul Județean era venită și o echipă de control trimisă de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, cu atribuții de verificare a instalațiilor electrice și a instalațiilor de alimentare cu oxigen din secția ATI”, a mai adăugat Cătălin Toma. 

Reamintim că Guvernul României a aprobat deja achiziția unei secţii mobile de Terapie Intensivă pentru SJU Focşani, aceasta urmând a ajunge în viitorul apropiat la Focşani.”

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.