Local

Sinecuriștii din fruntea gunoaielor de la Focșani

Ionel Sclavone
11 oct 2019 4842 vizualizări

CUP Salubritate SA este, așa cum arată și numele, operatorul de salubrizare ce ar trebui să se ocupe de curățenie pe raza municipiului Focșani.  Compania se află în subordinea Consiliui Local și chiar dacă nu se confruntă cu insolvența, precum ENET-ul, are probleme destul de mari. Pe de-o parte vorbim de neputința de a asigura curățenia orașului iar pe de altă parte incapacitatea de a gestiona eficient deșeurile pe care le colectează de la populaie și agenții economici. Multe din problemele cu care se confruntă CUP Salubritate probabil că ar fi fost evitate dacă în locul unor sinecuriști, la conducerea societății ar fi fost numiți profesioniști.  

Activitatea CUP Salubritate SA este condusă de un Consiliu de Administrație (CA) format din trei membri în subordinea căruia se află coducerea executivă. Numită pe criterii de clientelism politic și nepotism, ca mai toată administrația PSD, conducerea CUP Salubritate n-are nici pregătirea și nici expertiza necesară în domeniul salubrizării și/sau a managementului mediului.

Cei trei membri ai Consiliului de Administrație, Cătălin Vrabie, Liviu Oloeriu și Lică-Marius Manoliu au fost numiți prin vot de majoritatea PSD din Consiliul Local Focșani. Primii doi au fost consilieri locali în trecut iar cel de-al treilea este unul dintre oamenii de încredere ai primarului Cristi Misăilă.

Cătălin Vrabie, politicianul de carieră

Notar în prezent, mare amator de vânătoare și de turism, Cătălin Vrabie își datorează mai toate funcțiile pe care le-a deținut în sistemul public relațiilor politice. Apartenența la PSD și apropierea de Marian Oprișan au ținut loc de experiență profesională și studii. El are pregătire de jurist și, conform propriului CV, a început ca funcționar în Consiliul Județean unde a avansat până la poziția de director al Direcției de Relații Internaționale. A mai fost, pentru câteva luni, prefect și secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor.

Experiența căpătată ca director și secretar de stat este suficientă, crede Vrabie, pentru a stabili strategia de dezvoltare a CUP Salubritate:

„În calitate de director de direcție în cadrul CJ am avut ocazia să dovedesc calitățile organizatorice  conducând o echipă de peste 10 angajați. Ulterior, funcția de secretar de stat (în care s-a aflat mai puțin de un an – n.red.) mi-a oferit ocazia să-mi dezvolt și să perfecționez calitățile manageriale, având în subordine un întreg departament în cadrul MAI“.

Ce legătură au relațiile internaționale, administrația și internele cu salubritatea și managementul mediului este greu de spus.

De la brutărie la salubrizare

Fost consilier local, jurist de meserie, Liviu Oloeriu lucrează la Comcereal ca șef Departament Industrie Alimentară. Cu alte cuvinte, mai pe înțelesul poporului, el se coordonează activitatea brutăriilor și covrigăriilor patronate de Comcereal. Din 2005 și până în prezent el este reprezentant în Sistemul Integrat de Manament al Calității Siguranței Alimentare și Mediu.

Și ca să fim sinceri până la capăt, Liviu Oloeriu mai este recomandat și de relația de nășie pe care o are cu primarul PSD Cristi Misăilă. El este nașul de cununie din prima căsătorie a actualului primar al municipiului Focșani.

Cel de-al treilea membu al Consiliului de Administrație este Lică Marius Manoliu, funcționar în Primăria Focșani, omul de încredere al primarului Misăilă. Ca și Oloeriu, privine și el de la Comcereal, o adevărată pepinieră de cadre pentru PSD. Manoliu este consilier al primarului și în trecut a lucrat ca economist la societatea mai sus amintită.

Aici, conform CV-ului, calcula salarii, întocmea dosare de pensii, ordine de plată și elibera adeverințe. La nevoie mai făcea pe casierul și pe arhivarul. De aici și până la gestionarea problemelor CUP Salubritate n-a mai fost decât un pas pe care l-a făcut mulțumită carnetului roșu, de la PSD.

În trecut a mai lucrat și la o societate de investiții financiare, ca broker, vânzând și cumpărând acțiuni pentru diverși clienți.

După prezentarea sinecuriștilor din Consiliul de Administrație vom trece la palierul inferior de conducere, director general, director economic și șef producție.

Specialist în vânzări transformat peste noapte în gunoier șef

Foto: Adria Vulpoiu (dreapta), alături de Mihai Nedelcu (centru) și de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă (stânga)

Când și-a ocupat postul, ca interimar, pe Adrian Vulpoiu, actualul director general al CUP Salubritate, nu l-au recomandat nici studiile în domeniu, nici competența sau experiența profesională și nici măcat vocea ori talentul. L-a recomandat nașu'.  Căci așa cum primarul Cristi Misăilă este finul de cununie al lui Liviu Oloeriu, tot așa Adrian Vulpoiu este finul lui Mihai Nedelcu, liderul majorității PSD din Consiliul Local.

Personaj vocal, Mihai Nedelcu este vârful de lance, paratrăznetul pe care se bazează Cristi Misăilă în confruntările cu PNL. Drept care nu-i de mirare că finul Vulpoiu a avut drum liber la în sistemul public.

Adrian Vulpoiu provine din mediul privat unde a activat ca specialist în vânzări. Absolvent al unei facultăți de metalurgie, Vulpoiu nu și-a găsit locul în domeniul pentru care s-a pregătit ci în comerțul en-gross. Între 1999 și 2015 a lucrat, pe diverse poziții în societăți comerciale specializate în distribuția de mărfuri. În 2015 s-a reorientat spre industria medicamentelor, fiind angajat, vreme de doi ani, ca manager regional pentru un lanț de farmacii cu unități în Vrancea, Brăila și Galați.

În 2017, Vulpoiu a venit la conducerea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice dar n-a făcut prea mulți purici. După 4-5 luni a fost transferat, ca interimar, la șefia la CUP Salubritate.

Cumnata lui Vasilescu de la CUP

Cristina Maria Vasilescu, directorul economic al CUP Salubritate, nu are nici fin și nici naș care s-o recomande. Economist de profesie, Cristina Vasilescu a început să lucreze în sistemul public încă din timpul facultății, pornind de la poziția de agent încasator la CUP, societatea condusă de cumnatul său. În doar câțiva ani, mai exact cinci (2004-2009) a avansat de la caseria CUP, unde tăia facturi, la poziția de contabil șef la CUP Salubritate.

O carieră fulminantă greu de realizat, într-un termen atât de scurt, într-o instituție publică, fără proptele serioase în spate. Iar Cristina Vasilescu are în spate un cumnat bine plasat, pe Gheorghe Vasilescu, directorul CUP SA, din care s-a desprins CUP Salubritate, om de bază al lui Marian Oprișan.

Lipsa de eficiență, consecință a promovărilor pe criterii clientelare

Dacă pe hârtie pregătirea și expertiza celor care asigură managementul CUP Salubritate arată bine și nu deranjează pe nimeni, în practică lucrurile stau cu totul diferit. Fără carnetul de partid și relațiile de clientelism promovate de PSD, acești oameni nu ar fi ajuns niciodată în asemenea poziții.

Curățenia precară a orașului, proasta gestionare a problemelor legate de protecția mediului, scandalul legat de acoperirea deșeurilor colectate de la populație și de la agenții economici cu  pământ, contrar tuturor normelor și prevederilor legale, ineficiența în activitatea de atragere a noilor abonați sunt consecințe directe ale lipsei de competență și expertiză a celor de mai sus.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.