Local

Sindicaliştii din învăţământ pichetează Prefectura Vrancea

Mihaela Vlădescu
8 sep 2017 1918 vizualizări

Acţiunea de protest are loc pe 2 octombrie

Anul şcolar începe cu proteste ale cadrelor didactice. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca pe 2 octombrie încep protestele dacă Guvernul nu accepta incheierea unui acord scris prin care se angajeaza sa solutioneze mai multe probleme cu care se confrunta salariatii din invatamant. Printre problemele sesizate se numara sporurile salariale, care se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, neplata sentintelor judecatoresti dar si cresterea mica a salariilor nete in anul 2018.  Decizia de pichetare a fost luata in sedinta Colegiului National al Liderilor FSLI din data de 4 septembrie. Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Prin urmare, angajatii din invatamant pierd, in medie, mai mult de 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri. “În urma ședinței Colegiului National Liderilor FSLI, din data de 04.09.2017, ținând seama de problemele din învățământ care au rămas nesoluționate în ultimii 2 ani, s-a hotărât încheierea unui acord cu Guvernul în vederea soluționării acestora cu termene clare. Nerespectarea acestor termene va duce la declanșarea protestelor după următorul calendar: În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ. În zilele de 4 și 5 octombrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului. După aceste etape vom decide zilele în care vom face grevă de avertisment și intrarea în grevă generală!”, se arată într-o adresă a SLI Vrancea înaintată membrilor de sindicat din judeţ. Sindicaliştii din învăţământ mai reclamă faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.”Suntem nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%”, se arata intr- informare a FSLI. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.