Local

SGA a căutat depozitele de lemne din albiile râurilor

Mihai Boicu
22 iun 2017 2067 vizualizări

Angajații SGA au descoperit depozite de lemne în albii râurilor și formațiunilor torențiale, dar nu au aplicat sancțiuni în timpul verificărilor

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) a prezentat un raport la Colegiul Prefectural cu privire la salubrizarea cursurilor de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari. Au fost verificate, prin sondaj, 38 de localități. Printre cursurile de apă verificate, cu localitățile aferente, se află Siret, Trotuș, Zăbrăuți, Șușița, Putna, Zăbala, Năruja, Milcov, Râmnicu Sărat, Domoșița etc. Reprezentanții SGA au identificat 123 de depozite neorganizate de deșeuri pe malurile, în albiile sau în zona de protecție a cursurilor de apă din zona mai multor localități. De asemenea, au fost găsite 11 depozite de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă de pe raza localităților Tulnici, Vrîncioaia, Andreiașu de Jos, Reghiu, Vîrteșcoiu, Nereju, Nistorești și Năruja. Pagubele care pot fi produse de aceste depozite constau în posibila obturare a secțiunilor de scurgere la podurile și podețele din aval sau a cursurilor de apă (în zone cu secțiunea de curgere redusă), afectarea lucrărilor hidrotehnice (poduri, podețe, apărări/consolidări de maluri) situate în aval. Cu toate acestea, în timpul verificărilor nu s-a aplicat nicio sancțiune. De asemenea, în albiile formațiunilor torențiale și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor s-au găsit 17 depozite neorganizate de deșeuri, la care se adaugă două depozite de lemne, ambele la Cîmpuri. Nici în acest cazuri nu s-au aplicat sancțiuni. SGA a verificat și situația colmatării șanțurilor și rigolelor, stabilind planuri de măsuri care să fie aplicate de autoritățile locale. ”Referitor la ”Planul de acțiuni pe anul 2017, pentru realizarea în județul Vrancea a obiectivelor derivate din programul de guvernare” vă informăm că în perioada 1.01 – 10.06.2017 au fost monitorizate surse de impurificare a receptorilor naturale din județ; conform programului de activitate al laboratorului Sistemului de Gospodărire a Apelor au fost prelevate 83 probe de ape uzate epurate. Potrivit principiului ”poluatorul plătește”, aplicând prevederile legale, s-au întocmit 43 procese verbale de penalități pentru depășirea limitelor admise la evacuare în receptori. De menționat că în urma punerii în funcțiune (la sfârșitul anului 2016) a noilor stații de epurare realizate în orașele județului Vrancea, respectiv Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești, în anul 2017 se constată o îmbunătățire a calității efluentului acestora. Acest lucru va avea drept consecință îmbunătățirea calității apelor de suprafață, realizarea obiectelor DC 2000/60/EEC clasa a doua de calitate – bună, a râurilor din județ”, se arată în materialul prezentat la ședința Colegiului Prefectural. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.