Local

Serviciului de Probațiune Vrancea, unul dintre primele apărute în România înainte de anul 2000, își prezintă public bilanțul de activitate

Ziarul de Vrancea
6 sep 2021 2845 vizualizări

Două decenii de probațiune în România

Începutul

În urmă cu 20 de ani, la 1 septembrie 2001 au luat fiinţă 28 de servicii de probaţiune finanţate din fonduri de stat, dată de la care, practic instanţele de judecată din România puteau să încredinţeze executarea unor sancţiuni sau pedepse penale unui organism tânăr numit serviciul de probaţiune.

Se cunoaște faptul că pe plan internațional instituția probațiunii are o vechime apreciabilă, în România, din rațiuni ideologice, a fost ignorată până aproape de sfârșitul secolului al XX-lea. În acest context, trebuie menționat faptul că, în România, probațiunea a început să se dezvolte după anul 1996 când la Penitenciarul Arad a fost inițiat de către Direcția Generală a Penitenciarelor (astăzi, Administrația Națională a Penitenciarelor) un proiect pilot, care a constat în înființarea și funcționarea unui serviciu experimental de probațiune. Similar, în România, în perioada 1997 – 2001, au funcționat alte 10 centre pilot, unul dintre acestea funcţionând printr-un ordin al ministrului Justiţiei şi la Vrancea, Serviciul Experimental de Probațiune Vrancea. finanțat din fonduri neguvernamentale timp de un an între 17 mai 2000 şi 16 mai 2001. Cu alte cuvinte, probaţiunea vrânceană are o experienţă trecută de 21 de an. Rezultatele obținute, în aceste centre pilot, în lucrul cu persoanele condamnate menținute în stare de libertate au convins factorii de decizie din Ministerul Justiției, dar și pe cei politici și din septembrie 2001, au luat ființă 28 de servicii de probațiune finanțate din fonduri guvernamentale, iar din decembrie 2002 alte 13 servicii.

Misiunea serviciului de probaţiune astăzi

Acesta a fost trecutul, astăzi, misiunea Sistemului de probaţiune din România, așa cum prevede art. 2 alin.(3) din Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, este de a promova pedepsele şi măsurile neprivative de libertate în vederea reducerii costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare, valorificarea potenţialului socioeconomic al infractorilor şi menţinerea siguranţei comunităţii.

Activitatea de probaţiune constă, în principal, în întocmirea de referate/rapoarte de evaluare a inculpaţilor şi persoanelor supravegheate la solicitarea organelor judiciare şi punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti în cazul persoanelor faţă de care s-au dispus pedepse şi sancţiuni neprivative de libertate constând în respectarea unor măsuri şi executarea unor obligaţii. În evidența serviciului de probațiune se află minori, dar și persoane majore care au comis infracțiuni contra patrimoniului, contra vieții și libertății persoanei, contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, contra siguranței circulației pe drumurile publice sau infracțiuni privitoare la regimul drogurilor.

Schema de personal a Serviciului de Probațiune Vrancea cuprinde astăzi 13 posturi, 11 consilieri de probațiune, secretară şi şofer. Două posturide consilier de probațiune sunt vacante la această dată, urmând ca din toamnă Direcţia Naţională de Probaţiune să scoată la concurs pentru Vrancea posturile precizate mai sus. În ceea ce privește specializarea echipei, aceasta poate fi considerată eterogenă, în cadrul serviciului de probațiune regăsindu-se 4 dintre cele 5 specializări admise de lege pentru a putea deveni consilier de probațiune: asistență socială, psihologie, pedagogie și drept.

Activitatea serviciului de probațiune se desfășoară la sediul central din mun. Focșani, însă, bilunar, câte doi consilieri de probațiune asigură desfășurarea activității și la sediul secundar organizat în cadrul JudecătorieiAdjud, jud. Vrancea undeau loc întrevederi conform planurilor de supraveghere cu persoanele aflate în supravegherea serviciului de probaţiune care au domiciliul în circumscripția Judecătoriei Adjud, se relaţionează ori de câte ori este nevoie cu conducerea instanţei, parchetului, poliției și primăriei. De asemenea, la sediul secundar, au loc întrevederi cu inculpații pentru care organele judiciare solicită referate sau rapoarte de evaluare.

Zilele acestea, în mun. Focşani, suntem în măsură să deschidem un nou spaţiu pentru lucrul cu persoanele sancţionate sau condamnate penal, menţinute în stare de libertate. În urma demersurilor efectuate de către noi către instituţiile publice locale, Consiliul Judeţean Vrancea prin Contractul de comodat încheiat între acesta și Direcția Națională de Probațiune, Serviciul de Probațiune Vrancea a primit cu titlu de împrumut de folosință gratuită, pentru o perioadă de 10 ani, un spațiu cu o suprafață de 79,14 mp, aflat în domeniul privat al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean Vrancea.

Săptămânal, serviciul de probațiune asigură participarea unui consilier de probațiune la comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Focşani. Participanţii din partea serviciului de probațiune au intervenţii ori de cate ori situaţia o impune, atenţia îndreptându-se către condiţiile/relaţiile din familia persoanei privată de libertate şi perspectivele reintegrării sociale şi ocupării unui loc de muncă (pregătirea profesională, calificarea/recalificarea sau discutarea altor detalii ce ţin de profesie şi loc de muncă) – în cazurile propunerilor de liberare condiţionată.

Este de la sine de înțeles că în activitatea de sprijinire pentru reinserție socială a persoanelor vulnerabile, care au încălcat legea penală, serviciul de probațiune nu acționează singur, colaborarera cu alte instituții publice este cheia reușitei în cazurile manageriate. În acest sens, s-au dezvoltat relații de colaborare axate pe îndeplinirea scopului și obiectivelor serviciului de probațiune, lista cu partenerii completându-se an de an, putând să spunem astăzi că partenerii, de pe plan local, ai Serviciului de Probațiune Vrancea, deveniți tradiționali sunt:

Punctual, activitățile derulate de serviciul de probațiune sunt de:

În vederea întocmirii referatelor/rapoartelor de evaluare, consilierii de probaţiune obţin informaţiile necesare folosind diferite metode şi tehnici de lucru printre care interviul, documentarea, observaţia, convorbirea, etc. Toate informaţiile astfel obţinute sunt menite să ofere organelor judiciare o imagine obiectivă asupra mediului social şi familial al persoanei evaluate, precum şi asupra factorilor care au generat comportamentul său infracţional şi care pot inhiba/dezvolta o conduită prosocială.

Una dintre dimensiunile importante ale procesului de reintegrare socială a persoanelor care au săvârşit o faptă prevăzută de legea penală este supravegherea. Conform legislaţiei care reglementează activitatea serviciilor de probaţiune, supravegherea se referă la controlul pe care consilierul de probaţiune îl exercită asupra conduitei persoanei supravegheate, în vederea monitorizării modului în care aceasta respectă măsurile și obligaţiile impuse de către instanţa de judecată prin hotărârea judecătorească. Este foarte important ca persoana să conştientizeze că, supravegherea în comunitate este o alternativă la pedeapsa cu închisoarea, că are de respectat un program, că trebuie să ducă la bun sfârşit o serie de activităţi care o vor pregăti pentru viaţă într-un mod pozitiv, conform cu normele acceptate de societate.

De la înfiinţarea Serviciului de Probațiune Vrancea şi până în prezent, în evidenţa acestuia s-a înregistrat un număr de 4919 persoane supravegheate și minori, menţinute în stare de libertate. Aşa cum se poate observa din studierea diagramei de mai jos, creșteri semnificative s-au înregistrat odată cu modificarea legislației penale și de probațiune la 1 februarie 2014.

Perspectivele activităţii de probaţiune în România

După 20 de ani de activitate, probaţiunea a reuşit să devină o instituție vizibilă pentrumediul juridic, societatea civilă, justiţiabilii, publicul larg de utilitatea şi eficienţa în punerea în executare a sancţiunilor și pedepselor alternative la detenţie, contribuind la reabilitarea socială a persoanelor sancționate sau condamnate menţinute în stare de libertate şi scăderea riscului de recidivă în cazul acestora. Prin specificul activităţii sale, probaţiunea contribuie implicit la protecţia publicului prin creşterea gradului de siguranţă socială şi, totodată, creează cadrul favorabil în care persoana sancționată sau condamnată poate să repare prejudiciul adus comunităţii prin comiterea faptei. 

Contextul juridic-penal european şi chiar mondial arată faptul că instituţia probaţiunii este în permanentă specializare şi dezvoltare, lucru care se întâmplă şi în România fără echivoc. Necesităţile imediate în munca de probaţine sunt legate de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din cadrul serviciilor de probaţiune prin punerea la dispoziţia acestora a unor spaţii proprii adecvate care să îndeplinească cerinţe de siguranţă, securitate şi confort pentru consuilierul de probaţiune în exercitarea atribuţiilor specifice. De asemenea, armonizarea legislaţiei penale execuţionale din România trebuie să ţină pasul cu cea europeană astfel încât să putem depăşi unele lacune întâmpinate în punerea în executare a sentinţelor penale în ţară sau în spaţiul european.

Mulțumim și pe această cale tuturor partenerilor instituției probațiunii inclusiv reprezentanților mass-media care în nenumărate rânduri ne-au sprijinit să promovăm imaginea noastră în comunitate.

Și pentru că data de 3 septembrie a fost consfințită prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 1959/C/29.09.2011Ziua Probațiunii din România le dorim tuturor lucrătorilor din domeniul probațiunii dar și partenerilor noștri, fără de care nu am fi ceea ce suntem, un călduros și sincer La Mulți Ani!

Focșani, 02.09.2021

Costel Constandache

Șeful Serviciului de Probațiune Vrancea

Vizionați și:

VIDEO:vrancea atlastv

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.