Local

Ședința extraordinară de Consiliu Local, între boicot și teatru civic

Alexandra TĂTARU
21 nov 2017 1819 vizualizări

Convocarea ședinței extraordinare de Consiliu Local de marți dimineață, înainte de începerea programului de la Primăria Focșani, s-a soldat cu un eșec anticipat. Consilierii locali din opoziție anunțaseră, încă din seara de luni, că nu vor participa la ședința “fără probleme urgente”, însă atât primarul Misăilă, cât și ceilalți 13 consilieri au răspuns prezent la ora 7.30 dimineața. Edilul șef a argumentat necesitatea introducerii taxei de habitat printr-o secvență teatrală, respectiv aruncarea pe podea a unei pungi de semințe care a costat 6 lei, exact cât ar fi taxa de habitat pe care ar dori să o introducă și care ar acoperi cheltuieli suplimentare.

VIDEO -ședință extraordinară CL Focșani+ conferință de presă de după ședință-preluat de pe canalul youtube  vrancea atlastv

După sfertul academic, galant oferit de președintele de ședință și primarul Misăilă, secretarul Eduard Corhană a declarat ședința legal constituită cu cei 13 consilieri prezenți, din partea PSD, ALDE, UNPR și un independent. De la ședință au lipsit consilierii locali liberali și consilierul PMP Costel Bârsan. Pe ordinea de zi au fost introduse patru proiecte de hotărâri, dintre care doar primul a avut nevoie de o majoritate simplă. Singurul proiect aprobat a privit alocarea unei sume de bani de la bugetul local pentru elevul Robert Ionuț Ancuța. Acesta ar urma să participe la Concursul Internațional de Chitară Clasică „Alhambra para Jovenes”, ce va avea loc în Spania în perioada 23-26 noiembrie. Alte trei proiecte, care au avut nevoie de voturile a două treimi dintre consilieri, nu au putut fi aprobate. În timp ce consilierii din opoziție, care au absentat de la ședință, au declarat că aceste proiecte nu pot face obiectul unei ședințe extraordinare și ar putea fi amânate pentru o ședință ordinară, edilul Misăilă a explicat altceva. Acesta a precizat, în cadrul conferinței de presă organizată după ședința extraordinară, care s-a terminat foarte repede, că acele proiecte sunt de maximă importanță pentru focșăneni. ”Dacă domnii consilieri ar fi înțeles cu adevărat că există o urgență, s-ar fi prezentat. Din fericire, primul proiect, care avea nevoie de o majoritate simplă, a trecut. Celelalte trei proiecte, care au fost pe ordinea de zi, nu au fost aprobate pentru că era nevoie de două treimi, adică 14 consilieri”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

”Din cauza liberalilor, 45 de familii rămân fără adăpost”

Anticipând acuzele primarului Misăilă, liberalii au explicat la conferința de presă organizată în seara de luni, că primarul Misăilă trebuie să-și asume responsabilitatea asupra proiectelor și să nu-i mai învinovățească mereu pe liberali. ”Un bun gospodar își face vara sanie și iarna car. Dacă știa că vine iarna, nu trebuia să lase acest proiect pe ultima sută de metri”, au precizat consilierii liberali cu privire la proiectul privind repartițiile în locuințe sociale. Proiectele neaprobate, repuse pe ordinea de zi a doua oară, priveau aprobarea punerii la dispoziția proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice – Etapa a II-a” a terenului pentru efectuarea noilor investiții aferente acestuia, aprobarea de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului local nr. 277/2017 privind stabilirea criteriilor în baza cărora se repartizează locuințe sociale, precum și actele necesare pentru depunerea dosarului de locuință socială și de proiectul privind aprobarea clasificării unității locative situată în bdul. Unirii nr. 24, bl. B1, ap. 41 ce aparține domeniului privat al municipiului Focșani în locuință de serviciu. ”Un al treilea proiect de hotărâre era, culmea, inițiat și de consilieri liberali. Proiectul viza aprobarea listei de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale. Este vorba despre locuințele din blocurile cu locuințe sociale, unde urmau să se mute 45 de familii nevoiașe, oameni care nu au un adăpost deasupra capului și care riscă să petreacă iarna în frig, acum și din cauza liberalilor”, a mai declarat edilul șef, după ședința de marți dimineață.

Punga de semințe de 6 lei sau cafeaua de dimineață

Taxa de habitat, pe care primarul Misăilă dorește să o introducă pentru focșăneni și care, conform proiectului de act normativ, supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei, ar fi de 6 lei/persoană fizică și 10 lei/angajat, a creat numeroase polemici în spațiul public. Edilul Misăilă a precizat că proiectul este încă în dezbatere și oricine poate să-și scrie opiniile. Mai mult, necesitatea introducerii acestei taxe vine pe fondul cheltuielilor foarte mari care se fac conform spuselor primarului,pentru salubritate și care se vor face și pentru iluminatul public și deszăpezire. Aceste cheltuieli în opinia lui Misăilă trebuie acoperite din această taxă. ”Sunt acte normative care obligă administrația locală, atunci când externalizează servicii de interes public, cum ar fi măturatul stradal, deszpezirea, să perceapă această taxă de habitat pentru achitarea serviciilor. Acest proiect de hotărâre este prezentat pe pagina de internet a municipalității și urmează să fie discutat atât în dezbatere publică cât și cadrul ședinței Subcomisiei de Dialog Social de la nivelul primăriei”, a explicat primarul. Mai mult, acesta a spus că 6 lei costă o cafea, deci nu ar fi o problemă dacă un focșănean ar da banii aceștia pentru o singură lună. Tot atât ar costa și o pungă de semințe de 300 g, pe care unii cetățeni certați cu bunul simț și civic o lasă peste tot, obligând măturătorii să muncească în plus. Spre exemplificare, Cristi Valentin Misăilă a desfăcut o pungă de semințe și a aruncat conținutul pe podea. Cu adevărat o reprezentație inedită însă, dacă ar fi să judecăm dincolo de puterea exemplului din alte orașe din România sau ale lumii civilizate, prima dată au fost sancțiunile drastice pentru cetățenii de rea credință, abia apoi obligativitatea unei taxe care nu ar dubla alte plăți și taxe pentru aceleași servicii. (A. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.