Local

Ședință cu ”scântei” la Consiliul Local Garoafa:Problema închirierii pășunii din comună a rămas nerezolvată

Gabriel Sava
20 apr 2018 3176 vizualizări

Primarul a propus trecerea islazurilor din domeniul public în cel privat pentru a putea concesiona în mod direct terenurile crescătorilor de animale.Unul dintre consilierii PNL a solicitat amânarea votului privind acest proiect.Proiectul a picat la vot urmând ca autoritatea locală să demareze procedurile pentru organizarea licitației.

Licitație sau concesionare directă? Asta a fost, iar după ședința de consiliu local de luni, 15 aprilie, a rămas încă, dilema crescătorilor de animale din Garoafa. O parte dintre aceștia a fost prezentă la ședința aleșilor locali iar unii și-au exprimat chiar și un punct de vedere. Doar că, așa cum era de așteptat, discuțiile de la dezbaterea proiectului de hotărâre care viza trecerea islazurilor din domeniul public în cel privat în vederea concesionării directe mai mult i-au bulversat pe crescătorii de animale prezenți în sală. Proiectul ”pentru aprobarea trecerii din domeniul public al comunei Garoafa în domeniul privat al comunei Garoafa a unei suprafețe de pășune în vederea închirierii” a fost ultimul trecut pe ordinea de zi a ședinței de luni, tocmai pentru că primarul și aleșii locali, dar și crescătorii de animale au mai avut și anterior discuții cu privire la modul în care să se facă concesionarea suprafețelor de pășune.”Am explicat ce înseamnă trecerea în domeniul privat al acestor suprafețe și care sunt avantajele pentru crescătorii de animale ai comunei Garoafa”, a precizat inițiatorul acestui proiect, primarul Gheorghe Maghiaru. ”Trecerea în privat ne dă posibilitatea închirierii directe către deținătorii de animale ai comunei Garoafa, cu domiciliul în comuna Garoafa și care au animalele înscrise în Registrul Național. Rămânerea în domeniul public ne obligă la scoaterea la licitație a acestor suprafețe de islaz”, a mai explicat primarul comunei. Acesta a mai spus că, în cazul scoaterii la licitație, nu poate fi îngrădită participarea niciunui alt deținător de animale, indiferent dacă are sau nu domiciliul în comună. Unul dintre consilierii ALDE, Nicușor Bălănici, a prezentat însă, în replică la afirmațiile primarului Maghiaru, o hotărâre de CL a comunei Barcea, județul Galați, prin care s-a aprobat organizarea închirierii directe a suprafețelor de pășune ale localității din domeniul public și nu din cel privat. ”Domnul primar spune că nu se poate închiria din domeniul public. Eu am fost la primăria Barcea, care a închiriat din domeniul public”, a spus consilierul Nicușor Bălănici. Și consilierul Marin Mărgeluș a vorbit despre ambele posibilități de concesionare, în mod direct din domeniul privat și prin licitație din domeniul public, după ce a dat exemplul altor primării care au găsit fie una, fie cealaltă dintre variante pentru a rezolva problema pajiștilor.

Propunere de amânare a concesiunii islazului

Și consilierul PNL, Laurențiu Diaconu, a luat cuvântul pe tema proiectului de trecere a pășunii din domeniul public în cel privat. ”Avem 14 cărți funciare pentru islazurile din nordul comunei Garoafa. Nu toți crescătorii de animale pot să pască pe acele islazuri. Aflu azi că cei de la Făurei nu au făcut nicio cerere pentru islazul care este acolo (...) Eu propun amânarea pentru 2019, să intabulăm tot islazul comunei Garoafa, pentru că acum sunt doar 14 cărți funciare pentru islazurile care se scot acum pentru concesionare. Eu propun să facem așa: să intabulăm toate islazurile, să lăsăm cetățenii comunei să pască în continuare acolo anul acesta cum au făcut și până acum și din 2019 să închiriem”, a declarat Laurențiu Diaconu,  consilier PNL. Acesta a mai precizat că, în cazul concesionării prin încredințare directă, există riscul favorizării unora dintre crescătorii de animale. ”Văd aici mai multe familii (...)E vorba de concesionare prin închiriere directă, da? Pe care îi alegeți de aici, domnule primar?”, a întrebat consilierul PNL. Problema nu s-a lămurit nici măcar după ce deținătorii de animale prezenți în sală au solicitat lămuriri suplimentare. ”Noi, dacă, nu avem bani, ce facem?”, a întrebat unul dintre cei prezenți în sală, referindu-se la varianta licitației. De altfel, marea teamă a crescătorilor de animale din comună este faptul că, în cazul organizării licitației, islazurile ar putea fi luate în concesiune pe criteriul financiar și nu pe cel al domiciliului.

Proiectul a picat la vot deși a avut majoritate

În urma votului, proiectul care a încins spiritele a fost respins, adunând majoritatea simplă de șapte voturi din Consiliul Local, dar nu cele două treimi necesare pentru a fi aprobat. Ca urmare a acestui vot, primarul Gheorghe Maghiaru a anunțat că este obligat, în conformitate cu legea și cu decizia Camerei de Conturi, să demareze procedura de scoatere la licitație a suprafețelor de pășune. Conform celor spuse de edilul localității, cei care dețin animale le pot scoate la pășunat pe islazul comunal însă cei care au avute organizate stâne nu vor mai avea dreptul de a face acest lucru până la finalizarea procedurii de licitație. Comisia care se va ocupa de organizarea licitației, de întocmirea caietului de sarcini și de celelalte aspecte de natură procedurală urmează a fi stabilită prin decizia primarului de la Garoafa. Crescătorii de animale le-au solicitat, la finalul ședinței, tuturor aleșilor locali, să facă în așa fel încât toți să aibă posibilitatea de a duce animalele la pășunat, fără opreliști, pe imașul comunal. Acum, rămâne de văzut dacă decizia luată luni va fi sau nu una înțeleaptă. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.