Se schimbă regulile pentru vrâncenii care vor să-și vândă terenurile agricole
Noi reguli pentru vrâncenii care dețin terenuri agricole în extravilanul localităților și doresc să le vândă. Legea urmează să se modifice, în privința dreptului de preemțiune la cumpărare.
Vrâncenii care dețin terenuri agricole în extravilanul localităților și doresc să le vândă vor trebui să țină cont de o serie de reglementări propuse spre adoptare. Astfel, dreptul de preemțiune va fi extins de la vecinii care dețin terenuri agricole alături de suprafața pusă în vânzare la vecinii terenului Agricol indiferent de categoria de folosință a acestora (intravilan sau extravilan).
Proiectul de reglementare va modifica legea care stabilește cadrul legislativ de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan. Astfel, preemptori de rang III vor fi „proprietarii terenurilor vecine cu terenul supus vânzării, indiferent dacă terenul proprietarului vecin se află în intravilan sau extravilan și indiferent de categoria de folosință a acestuia și/ sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării”.
În prezent, legea stabilește că preemptori de rang III sunt proprietarii și/ sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării. Cu alte cuvinte, au drept de preemțiune doar acei vecini care dețin un teren agricol lângă cel pus în vânzare.
În acest context, autorii proiectului de act normativ au arătat că vechea lege restrângea categoria proprietarilor terenurilor vecine doar la proprietarii terenurilor vecine agricole. Au fost excluși proprietarii terenurilor vecine având alte categorii de folosinţă. Or au arătat autorii proiectului, o astfel de limitare a fost instituită fără o fundamentare în fapt și în drept.
„Din aceste considerente, se impune modificarea cadrului legal de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, prin clarificarea faptului că sunt preemptori proprietarii terenurilor vecine terenului supus vânzării, indiferent dacă acestea sunt situate în extravilan sau intravilan și indiferent de categoria de folosință a acestora”, se arată în proiectul de act normativ.
Aplicație pentru vânzarea terenurilor agricole
În acest context, trebuie spus că persoanele care doresc să cumpere sau să vândă terenuri agricole pot pot folosi o aplicație online, Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia acestor terenuri.
Prin intermediul acestei aplicațiii se pot face mai multe operațiuni, respectiv: înregistrarea cererilor pentru afișarea ofertelor de vânzare a terenurilor agricole din extravilan, inclusiv a documentelor justificative ale vânzătorilor; înregistrarea cererilor privind comunicările de acceptare ale ofertelor de vânzare si a documentelor justificative ale preemptorilor; înregistrarea cererilor privind oferte de cumpărare și a documentelor justificative ale potențialilor cumparatori; publicitatea ofertelor de vânzare și a comunicărilor de acceptare a ofertelor; asigurarea fluxului documentelor între primării și MADR etc.
Aceste documente sunt înregistrate în aplicație de vânzători sau de către reprezentanții primăriilor în raza cărora se află terenul agricol de vânzare, la cerere.
Până în martie 2025, completarea datelor în Registrul unic se face electronic și prin depunerea unor documente tipărite la unitățile administrativ teritoriale. Ulterior, după 1 martie 2025, autoritățile și persoanele interesate vor folosi exclusiv procedura de înregistrare electronică.
Pentru a avea acces în acest registru, cei interesați trebuie să-și creeze un cont de utilizator cu parolă.