Local

Se pregătesc lupte aprige în PSD Vrancea, după demiterea lui Marian Oprișan

Ionel Sclavone
8 oct 2020 9032 vizualizări

Conducerea centrală a social-democraților l-a demis pe Marian Oprișan din fruntea organizației județene a PSD Vrancea. Șefia organizației Vrancea a fost preluată de președintele Marcel Ciolacu, ca interimar. Marian Oprișan nu a acceptat decizia conducerii centrale și, cel mai probabil, în perioada următoare va căuta să se întoarcă la putere.

Luni seara 5 octombrie 2020 a fost organizată o întâlnire cu primari, consilieri locali și județeni etc. cărora Marian Oprișan le-a cerut să semneze o scrisoare de susținere pe care s-o trimită conducerii partidului. Manevra, ca să-i spunem așa, nu este nouă.

Astfel de scrisori, de susținere, semnate de zeci, sute de PSD-iști și nu numai, a mai trimis Oprișan și în trecut, pe vremea când poziția sa era amenințată de Viorel Hrebenciuc și Simona Marinescu, cu acordul lui Adrian Năstase. Se poate spune că baronul de Vrancea are experiență în asemenea lupte interne.

Pe de altă parte, în partid, în ultimii douăzeci de ani, s-a format o structură de afaceriști, directori de instituții, consilieri județeni și locali, funcționari etc. transpartinică, unită de interese, prietenii, afaceri și foarte mulți bani publici. Această structură se va poziționa în fața lui Oprișan și va acționa ca un scut, căutând să-l protejeze și să-l mențină la putere.

Deja primarul de Focșani, Cristi Misăilă, pe care mulți îl dădeau ca urmaș al lui Oprișan, a pus genunchiul în pământ și a plecat fruntea în fața baronului, spunând că PSD Vrancea trebuie să meargă mai departe, cel puțin până la viitoarele alegeri interne, cu acesta:  

„Consider că nu este momentul pentru o asemenea schimbare, iar domnul președinte Marian Oprișan a demonstrat că este un om politic care s-a luptat pentru binele vrâncenilor. Conducerea organizației județene trebuie să fie aleasă în mod democratic, prin alegeri, și nu impusă. Însă nu cred că pot fi organizate alegerile în organizație până la parlamentare...”

Toată lumea a văzut cum a fost ales Marian Oprișan în fruntea organizației PSD la ultimele runde de alegeri interne: „Candidează cineva împotriva mea?”, „Nu?!”, „Bine...”, „M-ați ales!”.

Este evident că acestea nu au fost alegeri obiective, libere, dar nu despre aceasta este vorba aici.

Urmează o perioadă de frământări

Cert este că în PSD Vrancea sunt mulți oameni nemulțumiți, dar și mulți care încă mai văd în Marian Oprișan un tătuc, OM-ul care i-a făcut oameni, ca să spunem așa, care le-a pus o pâine albă pe masă. Aceștia din urmă vor avea foarte multe de pierdut dacă el nu va mai fi.

De asemenea, sunt și foarte mulți oameni nehotărâți, unii care nu-l mai văd cu ochi buni pe Oprișan, considerând că i-a trecut timpul sau susținători ai teoriei „a furat dar a și făcut”. Aceștia nu știu de partea cui să se poziționeze și vor aștepta, oportunist, ca una din celelalte tabere să încline balanța. 

Cert este că PSD Vrancea se pregătește de confruntare. Cine își închipuie că Marian Oprișan este deja istorie și că se va lăsa dus fără luptă se înșeală, ca și ceilalți care își închipuie că baronul este de neclintit. Taberele se așează în PSD Vrancea, lucrurile sunt în derulare și va urma o perioadă foarte interesantă, plină de convulsii. 

Rolul lui Ciolacu în viitoarele confruntări

În perioada următoare este de așteptat ca actualul președinte interimar al PSD Vrancea, Marcel Ciolacu, să se întâlnească, fie la Focșani, fie la București sau chiar la Buzău, cu parlamentari, primari și consilieri din PSD Vrancea. Va lua pulsul unora, îi va convinge pe alții și, cu siguranță, va căuta să identifice un înlocuitor cu autoritate care să preia organizația în locul lui Marian Oprișan. 

E greu de crezut că acesta va mai fi păstrat la conducerea organizației. Va fi ca și cum Marcel Ciolacu a pierdut, iar Marian Oprișan se va lăuda cu victoria, așa cum a făcut-o în 2004, când s-a menținut la putere în ciuda eforturilor lui Adrian Năstase de a-l înlătura. 

Doar că pe vremea aceea Marian Oprișan îl avea acolo sus, să-i protejeze spatele, pe Miron Mitrea care era unul dintre primii trei oameni în PSD, iar jos, în organizație, pe Mircea Diaconu care reușea să impună respect și să-i țină alături pe primari.

În prezent, Marian Oprișan îl are la București pe Nicușor Halici, iar în județ pe Raluca Dan.

Luptele se vor da, cel puțin în primă fază în subterane, nu la vedere. De pe margine vom vedea cine va fi învingătorul și ce vor prefera social-democrații vrânceni. 

Prima confruntare va avea loc la Consiliul Județean Vrancea. Dacă unul dintre cei doi consilieri județeni ai ALDE va vota împreună cu PNL și cu Cătălin Toma la desemnarea celor doi vicepreședinți, soarta lui Marian Oprișan este pecetluită. Baronul va pierde și singurul atu pe care se baza: majoritatea din Consiliul Județean. 

Iar aici, Marcel Ciolacu ar putea avea un cuvânt greu de spus, mai ales că în joc este obrazul său. Cred că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu nu i-ar refuza favoarea de a-l ajuta cu un vot împotriva lui Oprișan, în Consiliul Județean Vrancea, la alegerea vicepreședinților. Asta ca să nu pară că Oprișan a fost trădat chiar de oamenii săi, din PSD.  

Cele trei căi care se deschid în fața PSD Vrancea

În momentul de față, PSD Vrancea se află la o răscruce și are la dispoziție trei alternative între care să aleagă.

Prima ar fi să-l țină pe Marian Oprișan la putere, să meargă pe mâna lui ca și până acum, sperând că baronul va ieși învingător la fel ca în trecut, dar, totodată, riscând să îngroape partidul odată cu el. Să nu uităm un detaliu, spre deosebire de confruntările trecute, Marian Oprișan nu mai are nici un aliat la nivel central, care să-l preseze pe Marcel Ciolacu să-l accepte președinte.

Lungul șir al trădărilor sale, Ilescu, Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, Dăncilă l-au lăsat fără protectori, în bătaia vântului, iar pierderea președinției Consiliului Județean Vrancea, la scrutinul din 27 septembrie 2020, l-a adus pe marginea prăpastiei. Nimeni nu mai este acolo să-l tragă pe mal.

Cea de-a doua alternativă ar fi să aleagă un alt lider după chipul și asemănarea lui Marian Oprișan, un tip autoritar, care își impune punctul de vedere cu pumnul în masă și ignoră părerile celorlalți.

Cel mai probabil acesta se va desprinde din structura despre care am vorbit mai sus, care s-a dezvoltat de-a lungul anilor în jurul lui Oprișan. Atunci nu se va schimba nimic în organizație, iar lucrurile vor evolua ca și până acum.

Anumiți oameni, cei mai obedienți și lipsiți de coloană vertebrală, care vor pupa papucul, vor fi privilegiați și promovați în funcții de conducere, în vreme ce restul vor trebui să se supună și să accepte condiția de executant umil, ca și până acum. Nu vom asista, practic, decât la schimbarea persoanei din vârful organizației.

Cea de-a treia alternativă ar fi ca PSD Vrancea, mai exact membrii săi, să conștientizeze că odată cu căderea lui Marian Oprișan s-a încheiat o epocă. O etapă caracterizată printr-un stil de a face politică învechit, moștenit din perioada de inainte de 1989.  

PSD Vrancea are șansa, acum, să se rupă de acest trecut și să înceapă reconstrucția unui alt partid, modern, constituit pe principii democratice, în fruntea căruia să se afle o echipă, iar nu un om la care să se închine toată lumea.

P.S.Informații de ultimă oră aflate pe surse de la vârful PSD spun că  pentru reorganizarea filialei Vrancea ar fi posibilă în următoarele zile inclusiv utilizarea metodei dizolvării acesteia urmată de reconstrucția imediată supervizată de președintele Marcel Ciolacu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.