Local

Se lansează programul de reabilitare a blocurilor de locuințe finanțat prin PNRR.Ce blocuri din Focșani ar putea prinde finanțarea

Ionel Sclavone
8 oct 2022 3158 vizualizări

Luni, 10 octombrie Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației lansează aplicația electronică prin care pot fi accesate finanțări destinate renovării blocurilor de locuințe, prin PNRR. Banii sunt destinați lucrărilor de creștere a eficienței energetice a imobilelor, de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau modernizarea instalațiilor electrice și de apă etc. Vezi în articol ce blocuri de locuințe din Focșani sunt foarte aproape să prindă finanțarea prin PNRR pentru reabilitare, după  adoptarea proiectului de hotărâre având acest obiect, marți 04 octombire 2022, în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani.

Vrâncenii care locuiesc la bloc pot solicita bani de la stat pentru mai multe activități de renovareși reabilitare a imobilelor în care locuiesc, nu doar pentru izolare termică. Finanțarea este asigurată prin PNRR, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației, însă proiectele nu pot fi depuse direct, ci prin intermediul Consiliului Județean sau a primăriilor.

Ministerul Dezvoltării lansează runda a doua a apelului de proiecte PNRR/2022/ Componenta 5 - Valul Renovării. Proiectele pot fi depuse prin intermediul aplicației electronice, începând cu ziua de 10 octombrie, ora 10.00 și până pe 23 octombrie 2022, ora 23.59.

„Prin intermediul componentei C5 - Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică și calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor”, se arată în ghidul propus spre consultare de MDLP.

Un avantaj al acestui program este că toate cheltuielile legate de elaborarea documentațiilor tehnice și pentru obținerea autorizațiilor sunt suportate din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Realizarea auditului energetic, elaborarea certificatului de performanță energetică, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau elaborarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor pot fi finanțate integral din fondurile aferente PNRR.

Care sunt lucrările finanțate prin acest apel de proiecte

Prin intermediul acestei operaţiuni vor primi finanțare investițiile pentru consolidarea seismică și creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Este vorba despre o serie de lucrări, după cum urmează:

Consolidare seismică a clădirilor existente;

Reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;

Reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;

Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu;

Utilizarea surselor regenerabile de energie;

Instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;

Reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;

Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;

Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;

Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;

Echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată2 ;

Alte tipuri de lucrări;

Lucrări conexe pentru respectarea altor cerințele fundamentale privind calitatea în construcții (securitate la incendiu, igienă, sănătate și mediu înconjurător, siguranță și accesibilitate în exploatare, protecție împotriva zgomotului, utilizare sustenabilă a resurselor naturale), aplicabile după caz.

Primăriile și Consiliile Județene pot depune proiecte în numele asociațiilor de proprietari

Pot depune proiecte doar UAT-urile, respectiv consiliile județene, primăriile (de comune, orașe sau municipii), Primăria Municipiului București și primăriile de sector. Cererile de finanțare sunt depuse la cererea Asociațiilor de Proprietari care vor pune la dispoziția UAT-urilor solicitante Hotărârea/Hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei/lor de Proprietari, prin care se aprobă solicitarea finanțarii prin PNRR.

În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații, vor pune la dispozițe o Hotărâre a proprietarilor prin care se aprobă solicitarea finanțării prin PNRR, care să conțină acordul scris al tuturor proprietarilor.

Ce trebuie să conțină Hotărârea Generală a Asociației de Proprietari

Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari/Hotărârea proprietarilor trebuie să conţină următoarele informaţii minime:

Aprobarea intervenţiilor/măsurilor de consolidare seismică și creştere a eficienţei energetice;

Numărul apartamentelor ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările de intervenţii propuse (obligatoriu minim 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente în cazul asociațiilor de proprietari și toți proprietarii în cazul în care nu există asociație de proprietri constituită);

Numărul apartamentelor ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările care presupun intervenţii în interiorul apartamentelor (reprezintă obligatoriu 100% din totalul apartamentelor pentru care soluţia tehnică prevede intervenții în interiorul apartamentelor);

Numărul apartamentelor cu destinaţie locuinţă aflate în proprietatea persoanelor juridice, a UAT-ului sau a autorităţilor şi instituţiilor publice, precum și numărul apartamentelor cu destinaţie de spaţii comerciale sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor juridice, a Solicitantului sau a autorităţilor şi instituţiilor publice, ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările de intervenţii propuse (reprezintă obligatoriu 100% din totalul spaţiilor/apartamentelor încadrate în aceste categorii).

În cazul în care în cadrul unei asociații de proprietari sunt incluse mai multe blocuri și doar unul din acestea face obiectul proiectului, adoptarea Hotărârilor se va putea lua cu acordul scris al majorității proprietarilor blocului obiect al proiectului, membrii ai asociației de proprietari, fiind aspecte care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal. Condiția este ca acest lucru să fi fost prevăzut în statutul asociației de proprietari respective.

În cazul blocurilor cu spaţii comerciale/ cu altă destinație decât cea de locuință la parter, dacă proprietarii acestora nu sunt de acord cu lucrările de intervenţie, proiectele nu se pot realiza.

Mai multe informații despre acest program pot fi consultate pe site-ul MDLP, la următoarea adresă: https://www.mdlpa.ro/pages/pnrr

În conformitate aplicația electronică  care va fi lansată luni, 10 octombrie 2022 de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Primăria Focșani vrea să folosească banii din PNRR pentru reabilitarea termică a 23 scări de bloc din municipiu.În ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani desfășurată marți 04 octombire 2022  a fost adoptat prin votul consilierilor locali proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă cu acest obiect.Proiectul adoptat  prevede depunerea unei cereri de finanțare pentru investiția „Renovarea energetică a clădirilor rezidențial multifamiliale din Municipiul Focșani, etapa a V-a”. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 33,4 milioane lei pentru lucrările de renovare și de 1,5 milioane lei pentru stațiile de încărcare rapidă. Sumele sunt fără TVA, taxă care urmează să fie asigurată din bugetul statului. 

Proiectul adoptat marți 04 octombire 2022, în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani prevede reabilitarea termică a blocurilor, care include atât izolarea exterioară, montarea de tâmplărie nouă, înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune cu becuri LED, instalarea de senzori în spațiile comuna dar și, la unele blocuri, instalarea de panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul de energie electrică. Pentru blocurile care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire se prevede înlocuirea totală a distribuției instalației de la subsol, cu conducte noi, montarea de robineți de echilibrare termohidraulică, robineți de presiune diferențială, robineți de golire, repararea sau refacerea distribuției de apă caldă menajeră. La finalul lucrărilor de renovare se va ajunge la o reducere cu 50% a consumului annual de energie pentru încălzire. De asemenea, se propune instalarea a câte o stație de încărcare pentru vehicule electrice, cu două punct de încărcare per stație, la fiecare 2500 mp de arie desfășurată renovată.

Blocurile de locuințe cuprinse în proiectul adoptat marți 04 octombire 2022, în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani care vor reabilitate prin finanțare prin PNRR sunt următoarele:

Strada Panduri: nr. 5- bl. 19 și 21, nr.15- bl. 15;

Strada Rarău: nr. 4- bl.4, nr.6- bl. 6, nr. 12 – sc 1 și 2, nr. 14 – sc. 1 și 2;

Strada Cezar Bolliac : nr. 1 – bl.2, sc1, nr.4 – bl.4, sc. 1, nr. 6 – bl.6, sc.1;

Strada Brăilei : nr. 13 – bl.13, sc. 1;

Str. Dornei : nr.7- bl.7, sc.1 și sc.2, nr. 1 – bl. 1, sc.1;

Strada Alexandru Vlahuță : nr. 18- bl. 18, nr.20 – bl.20, nr. 14 – bl.14, nr. 16 – bl. 16;

Strada Pictor Nicolae Grigorescu : nr. 7 – bl. 7, sc. 1, 2 și 3.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.