Local

Se jură c-a votat, dar n-a fost înregistrat. Deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan nu apare printre cei care au votat majorarea alocațiilor pentru copii

Ionel Sclavone
18 feb 2019 2264 vizualizări

Singurul deputat liberal de Vrancea, Ion Ștefan, nu apare pe lista celor care au votat, în plenul Parlamentului, amendamentul pentru majorarea alocațiilor pentru copii. Spre deosebire de colegul său, senatorul Cătălin Toma, numele lui Ion Ștefan nu figurează printre cei 123 de parlamentari care au votat „pentru“.Deputatul Ion Ștefan susține că ar fi vorba de o eroare a sistemului electronic de vot și că ar fi votat pentru amendamentul colegului său. El spune că există înregistrări video care confirmă că ar fi fost prezent și ar fi votat.”Au fost două voturi care nu au apărut pe listing, al meu și al unui alt coleg. Nu am făcut scandal și nu am cerut refacerea votului pentru că am fi putut pierde amendamentul. Am preferat să închidem subiectul și să profităm de faptul că am obținut ceea ce ne-am propus“, a explicat Ion Ștefan.

Creșterea alocațiilor a fost propusă de liberalul Robert Sighiartău sub formă de amendament la proiectul de lege a bugetului pe 2019. Propunerea a fost adoptată cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” și o „abținere“. Balanța a fost înclinată de 5 parlamentari PSD – ALDE care au votat favorabil. Potrivit votului electronic, cei 5 care au votat amendamentul PNL sunt Emanoil Savin, Liviu Ioan Balint, Andrei Pop (PSD), Ion Cupă și Ion Hadârcă (ALDE).

Cu excepția celor cinci, ceilalți parlamentari ai puterii PSD - ALDE, printre care și reprezentanții județului Vrancea, Rodica Boboc, Nicușor Halici, Dragoș Bârlîdeanu, Angel Tâlvăr și Cristian Dumirescu n-au votat. Pe lângă aceștia arhivele sistemului eletronic de vot al Parlamnetului îl indică și pe deputatul liberal Ștefan printre cei care n-au votat amendamentul creșterii alocației copiilor.

Ion Ștefan s-a lăudat pe rețelele de socializare cu reușita grupului PNL și le-a bătut obrazul colegilor PSD-iști pentru votul dat. A omis însă explice până acum, când a fost întrebat de redactorul Ziarului de Vrancea, de ce nu apare în listingul arhivei sistemului electronic de vot al Parlamnetului, c-ar fi votat pentru majorarea alocațiilor copiilor.

„ (…) Se pare că, în cele din urmă, după ce la Senat l-au respins, cei de la PSD și ALDE au fost învinși de puterea votului celor prezenți. Copiii României au nevoie de alocații mărite pentru a-i ajuta să meargă la școală! Rușine deputaților PSD de Vrancea prezenți la vot și care au refuzat majorarea alocațiilor copiilor! Acest vot a fost acordat de PNL pentru viitorul României și pentru ca fiecare copil să meargă la școală și să nu mai abandoneze cursurile. Dublarea alocațiilor copiilor se va aplica începând cu 1 martie 2019“.

Ce spune Ion Ștefan

Deputatul Ion Ștefan susține că ar fi o eroare a sistemului electronic de vot și că ar fi votat pentru amendamentul colegului său. El spune că există înregistrări video care confirmă că ar fi fost prezent și ar fi votat.

„Am fost prezent la ședință și am votat în favoarea amendamentului dar votul meu nu a fost înregistrat în sistemul electronic. Nu este prima oară când se întâmplă asemenea erori ale sistemului electronic de vot și anumite voturi nu sunt luate în considerare. La ședința respectivă am fost 245 de parlamentari prezenți iar nu 243 cât s-a înregistrat. Au fost două voturi care nu au apărut pe listing, al meu și al unui alt coleg. Nu am făcut scandal și nu am cerut refacerea votului pentru că am fi putut pierde amendamentul. Am preferat să închidem subiectul și să profităm de faptul că am obținut ceea ce ne-am propus“, a declarat Ion Ștefan.

Creşterea alocațiilor pentru copii a fost votată în cadrul legii bugetului de stat pe anul 2019. Potrivit amendamentului Sighiartău, alocaţiile pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor crește de la 84 de lei cât sunt în prezent, la 150 de lei. Alocaţia pentru copiii de la 0 la 2 ani se va majora de la 200 de lei pe lună, cât este acum, la 300 de lei pe lună, o majorare cu 50%.

Impactul bugetar este de 2,2 miliarde de lei pe an, adică 0,2% din PIB, potrivit declarației făcute la comisia de buget de secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru.

După ce a fost votat amendamentul, coaliția de la putere, PSD – ALDE, a vrut să ceară reluarea votului, însă, în cele din urmă, a renunțat și a păstrat prevederea amendamentului votat. A fost modificată sursa de finanțare, urmând ca majorarea să fie suportată din deficitul bugetar.

Măsura va intra în vigoare de la 1 martie, potrivit anunţului făcut în plen.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.