Local

Se dezintegrează acuzațiile în dosarul afaceristului vrâncean Liviu Jitea?

Ziarul de Vrancea
30 nov 2021 4732 vizualizări

Ce se întâmplă cu unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție din Vrancea după 1990?

Omul de afaceri a fost arestat în martie 2013 într-un dosar în care procurorii au vorbit despre producerea ilegală a peste 1,4 milioane de litri de alcool.

Supravegherea suspecțiilor din dosar a început din 2011, iar prin rechizitoriul întocmit de DIICOT Galați au fost trimiși în judecată 19 inculpați, cele mai grele acuzații, în număr de șapte, fiind la adresa patronului societății Trust LF Trade Focșani, Liviu Jitea.

Acum, judecătorii vrânceni au dispus refacerea actului de acuzare, iar procurorii trebuie să decidă dacă mențin acuzațiile sau vor solicita restituirea cauzei pentru refacerea urmăririi penale.  

Lovitură de teatru într-unul dintre cele mai complexe dosare penale din județul Vrancea: după ce a fost acuzat că a produs ilegal, alături de alți inculpați, peste 1,4 milioane de litri de alcool, cu un prejudiciu estimat de peste 58 de milioane de lei, omul de afaceri Liviu Jitea ar putea scăpa de acuzații.

Tribunalul Vrancea a dispus vineri ca procurorii DIICOT să refacă rechizitoriul prin care omul de afaceri Liviu Jitea, alături de alți 18 inculpați, au fost trimiși în judecată în cursul anului 2013. „Admite cererile şi excepţiile formulate de inculpații Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel, Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Georgian Antoaneta Iuliana, Cristea Stoica, Bortoş Alexandru, Taranciuc Decebal Vasile, Datcu Lucian, Panciu Dănuţ, Guţan Marian, Irimia Marian Cătălin, Grăjdeanu Ionuţ Marianov, Antoniu Angi – Toni și S.C. Trust LF Trade S.R.L. Focşani şi în consecință dispune: a. refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați în sensul în care acesta urmează să cuprindă: a.1. descrierea şi data săvârșirii fiecărui act material reţinut în sarcina fiecăruia dintre inculpați şi pentru fiecare dintre infracțiunile în formă continuată pentru care a fost trimis în judecată”, se arată în încheierea finală de camera preliminară din dosarul penal în care au fost formulate mai multe acuzații printre care, cele mai importante, se referă la inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, instigare la deținerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal, instigare la evaziune fiscală, cu producerea unui prejudiciu mai mare de 500.000 euro, spălare de bani, furt comis prin deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale, respectiv furt cu consecințe deosebit de grave comis de mai multe persoane, pe timp de noapte și în concurs de infracțiuni.

În dosarul penal care a ajuns pe rolul Tribunalului Galați, în primă fază, s-a dispus o soluție de condamnare a omului de afaceri de 13 ani, care a fost contestată și astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, care a desființat soluția și a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare. Anul trecut, dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Galați care l-a declinat spre soluționare instanței de grad egal din Vrancea.

Revenit în Vrancea, dosarul ar putea rămâne fără cele mai importante mijloace de probă

Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul a fost înregistrat la Focșani în luna februarie a acestui an, însă a luat calea judecării de la faza de Cameră Preliminară. După șapte termene, instanța a luat decizia mai sus amintită și a dispus și eliminarea mai multor probe din actul de acuzare.

„Dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: c.1. mijloacele de probă obținute prin măsurile de supraveghere tehnică şi anume: înregistrările video, audio şi fotografiere şi planșele foto şi a proceselor-verbale întocmite pentru fiecare dintre aceste activități de supraveghere tehnică; mijloacele de probă din Dosarul penal nr. 218/D/P/2011 (…) c.2. înscrisurile întocmite de Garda Financiară (procesul-verbal nr. (…) și de ANAF – Autoritatea Na?ională a Vămilor, Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Galați (procesul-verbal nr. 760/12.02.2013, adresa nr. 6864/08.03.2013); c.3. raportul de analiză tehnică din 14.03.2013 și procesul verbal din 08.03.2013 întocmit de Distrigaz Sud Reţele; c.4. actele de cercetare penală efectuate după data începerii urmăririi penale -12-07.2011- de ofițerii de politie judiciară din cadrul BCCO şi anume: procesele -verbale 12.07.2011-06.11.2011 (f. 14-24 vol. I d. u.p.); c.5 procesul-verbal de percheziție domiciliară din 08.03.2013 de la locuința inculpatului Cristea Stoica”, se mai arată în soluția de vineri.

Drept urmare, „se va trimite prezenta procurorului din cadrul DIICOT-Serviciul Teritorial Galaţi cu mențiunea ca în termen de 5 zile de la comunicare să remedieze neregularitățile actului de sesizare și să precizeze dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, au mai dispus judecătorii Tribunalului Vrancea.

Soluția de vineri poate fi contestată, însă dacă va rămâne definitivă, din dosarul penal vor fi eliminate toate mijloacele de probă precizate mai sus, adică, pe scurt, baza actului de acuzare. Rămâne de văzut care va fi următoarea mișcare a procurorilor gălățeni, dacă vor cere restituirea cauzei sau vor completa neregularitățile actului de sesizare a instanței.

Citiți soluția dată de magistrații Tribunalului Vrancea vineri, 26 noiembrie 2021, în Dosarul traficului cu alcool Liviu Jitea accesând titlul alăturat:Soluție tribunal Vrancea- 26.11.2021-dosar 6413/121//2013*a1

Citiți și:Lovitură de teatru la Curtea de Apel Galați: Dosarul afaceristului Liviu Jitea a fost trimis la Tribunal pentru rejudecare;

Afaceristul a primit o gură de aer: Curtea de Apel Galați a amânat pronunțarea în dosarul Jitea;

Contrabandă ca pe vremea prohibiției.Jîtea se apără de DIICOT cu popi și măicuțe;

Culisele descinderii DIICOT la distileriile “sponsorului” Liviu Jitea şi semnalul “prietenului” Oprişan;

Cum controla Jitea caracatiţa traficului cu alcool: intervenţii la varf şi discuţii cu arma în mană;

Vizionați și VIDEO publicate în Ziarul de Vrancea despre dosarul Liviu Jitea la momnetul apariției acestuia

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.