Local

Se aplică sau nu strategia „facem pentru că putem!” în scandalul imobiliar „Blocul lui Duță” de la Focșani?

Ionel Sclavone
14 mai 2019 5077 vizualizări

Este deja cunoscut: firma DCCoform International SRL, patronată de Cristian Ionuţ Duţă, șeful Ocolului Silvic Focșani, și-a anunțat intenția de a construi un bloc cu patru etaje lângă sediul vechi al Tribunalului Vrancea. Amplasată la adresa Cuza Vodă nr. 10 din Focșani, pe spațiul verde, viitoarea construcție va distruge, conform părerilor mai multor specialiști avizați, ansamblul arhitectural în centrul căruia se află sediul vechi al Tribunalului Vrancea. Pe de altă parte, clădirea cu 4 nivele va obtura total blocul de apartamente din spate (cu trei etaje), fapt ce va avea consecințe nefaste asupra condițiilor de viață ale locatarilor. Proiectul firmei lui Duță se bucură de susținerea Primăriei, ai cărei reprezentanți spun că ar fi vorba de o „inovație“ în urbanism, comparabilă cu Reichstagul din Berlin, ori cu piramida de la Luvru.

Primarul Cristi Misăilă va supune votului consilierilor locali, joi, 16 mai 2019, Planulul Urbanistic Zonal care îi va permite firmei lui Ionuț Duță să construiască în Focșani, pe spațiul verde din strada Cuza Vodă nr. 10. Dacă proiectul va trece, viitorul imobil, cu destinație spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, va fi ridicat pe aproximativ 500 mp, în imediata apropiere a clădirii vechi a  Tribunalului Vrancea.

Duță mai are nevoie de un PUZ aprobat de Consiliul Local Focșani pentru ca blocul său să poată fi amplasat lângă un monument istoric cunoscut în comunitate. Și aceasta, deși vocile mai multor specialiști avizați spun că el  va distruge un ansamblu arhitectural care-l pune în valoare și va obtura aproape în totalitate vederea blocului de locuințe din spate. Până în prezent, firma care dorește ridicare controversatei construcții a reușit să obțină toate avizele necesare.

Clădirea veche a Tribunalului Vrancea, construită între 1909 și 1912, este clasificată ca monument istoric clasa A, de importanță națională. Poziționată pe strada Cuza Vodă la nr. 8, este parte a unui ansamblu ce mai cuprinde Piațeta din față, cu Statuia Independenței, și părculețul din stânga (privind din față) pe care intenționează să construiască blocul firma lui Cristian Ionuţ Duță.

Deși este de utilitate publică, spațiul verde a fost retrocedat, iar noii proprietari l-au vândut către firma DCI Cofrom International SRL a lui Cristian Ionuţ Duță, șeful Ocolului Silvic Focșani. Deloc surprinzător, așa cum a procedat și în alte cazuri, Primăria Focșani n-a făcut nimic pentru a-l recupera, contra cost sau propunând un schimb de terenuri. Și nici acum nu mișcă un deget pentru a menține intact ansamblul, invocând dreptul proprietarului de a face ce dorește. 

PUZ-ul depășește reglementările urbanistice pentru zonă

Conform informațiilor aflate de redactorii Ziarului de Vrancea de la specialiști, din documentele supuse examinării consilierilor focșăneni, lipsesc o serie de date tehnice ce reglementează noile construcții în zona Cuza Vodă - POT și CUT – prevăzute în regulamentele de urbanism. Acestea stabilesc amprenta la sol și regimul de înălțime. 

În cazul de față se propune un POT maxim (amprenta la sol a construcției în raport cu suprafața terenului) de 60% și un CUT maxim (raportul dintre suprafața construită desfășurată a tuturor nivelulrilor – P + 4 E și suprafata parcelei) de 3,5.

Conform informațiilor noastre, în lipsa unui punct de vedere oficial al Primăriei, regulamentele de urbanism prevăd pentru Cuza Vodă un POT max. de 30% și un CUT de 1,3, raportat la suprafața lotului de teren (500 mp).

Informațiile le-ar fi permis consilierilor focșăneni să compare ceea ce dorește firma lui Duță și ceea ce prevăd normele legale, ca să voteze în cunoștință de cauză. În locul datelor sunt făcute trimiteri la diverse acte normative destul de greu de descifrat de către un nespecialist.

Urbaniștii comuniști mai vizionari decât actualii

Urbaniștii din perioada comunistă, cei care au sistematizat zona, au gândit ansamblul în așa fel încât Tribunalul vechi (una dintre puținele clădiri istorice rămasă în picioare în Focșani) să poată fi observat și admirat din față sau din lateral.

Deși ar fi putut să construiască în continuarea șirului de blocuri de pe Cuza Vodă, pe același aliniament stradal, până în peretele monumentului istoric– cine s-ar fi putut opune în epocă unei asemenea decizii? – au preferat să n-o facă și au proiectat celelalte blocuri pe un alt aliniament, câteva zeci de metri mai în spate.

Același lucru l-au făcut și vis-a vis. Au lăsat Piațeta și Statuia Independenței în picioare și au creat astfel un spațiu deschis menit să scoată în evidență clădirea veche a Tribunalul Vrancea.

Actualii urbaniști ai Municipalității, sub pretextul inovării, vor să distrugă ansamblul  istoric, permițând construcția unei monstruozități din sticlă și beton în imediata vecinătate a Tribunalului, justificând că viitoarea clădire va completa aliniamentul stradal (ceea ce au evitat arhitecții comuniști) şi „va susţine imaginea masivă a monumentului istoric“ – Tribunalul Vrancea – adică îi va lua fața?!.

O „inovație“ care distruge puținele legături cu trecutul Focșaniului

Cu toate că va distruge unul dintre puținele ansambluri arhitectonice care mai amintesc de Focșaniul vechi, proiectul lui Duță se bucură de susținere la nivelul Primăriei Focșani. Arhitectul șef al municipiului Focșani, George Păduraru – Coban, susține că blocul ar fi, nici mai mult, nici mai puțin, decât o inovație în domeniul urbanismului și îl compară cu Piramida din curtea Muzeului Luvru sau cu clădirea Reichstagului – Parlamentul german - din Berlin. În mai multe comentarii pe Facebook, arhitectul șef al Focșaniului cataloghează criticile aduse lui Duță și proiectului său drept mascaradă politică și acțiune de denigrare a unor persoane:

„Proiectul este susținut de mine din mai multe motive ce țin de urbanism și imagine a orașului, dar pe care mi-e greu să le exprim aici, fiindcă scriu de pe telefon. În acest sens, aș putea să-mi exprim părerile față de niște reprezentanți ai presei, dacă se dorește acest lucru. Oricum discuțiile despre acest proiect mi se par o mascaradă politică, un prilej de a arunca cu noroi în anumite persoane, și spun acest lucru fiindcă deși au mai fost și alte proiecte de PUZ pe «spații verzi» retrocedate la legea 10, nu a mai fost nimeni vocal în acest sens (...)“.

Primăria nu pare a  ține cont și de interesele locatarilor din zonă

Un aspect pe care susținătorii blocului firmei lui Duță din Primăria Focșani îl ignoră este legat de modul negativ în care , spun cunoscători în domeniu, vor fi afectați locatarii blocurilor din spate, cu trei etaje. Distanța dintre clădirea firmei lui Duță și blocul din spate este în jur de 13 metri. Iar dacă avem în vedere și clădirea  Tribunalului  vechi, de asemenea mai înaltă, constatăm că lumina solară nu prea mai are pe unde pătrunde.

Nicăieri pe parcursul celor 22 de pagini ale documentelor care stau la baza propunerii de aprobare a construcției, nu se face referire la consecințele nefaste pe care lipsa luminii solare, ce va dispărea aproape în totalitate, le va produce asupra condițiilor de locuire și, implicit, a vieții familiilor din aceste blocuri.

Primăria care ar trebui să protejeze, în primul rând, interesele focșănenilor nu pare a-și face vreo problemă dacă, de dragul „inovației urbanistice“, apartamentele respective  ar putea  deveni chiar improprii locuitului. Condițiile improprii menționate ar putea de asemenea afecta negativ, totodată, și prețul locuințelor  din zonă odată cu apariția noii construcții, iar acest lucru se va reflecta în situația economică a proprietarilor.

Urmează să vedem și să constatăm împreună  ce va întâmpla  cu proiectul de hotărîre pe acest subiect, aflat pe ordinea de zi a ședinței, de joi 16 mai  2019, a Consiliului Local Focșani.Concret dacă majoritatea necesară aprobării proeictului , va ceda în fața intereselor lui Cristian Ionuț Duță, lăsându-l să ridice ”pentru că poate”,  blocul de locuințe, pe strada Cuza Vodă nr. 10, din Focșanisau îi va apăra în vreun fel și pe cei pe care ar trebui să-i reprezinte.

Consiliul Județean Vrancea, proprietarul Tribunalului, tace pe subiectul ”Blocul lui Duță”

Consiliul Județean  Vrancea, instituție care deține monumentul istoric Tribunalul Vrancea, pe care intenționează să-l reabiliteze și să-l transforme în muzeu,conform propriilor mărturisiri, nu a avut nici o reacție cu privire la construcția preconizată a firmei DCI Cofrom International SRL, patronată de Cristian Ionuţ Duţă și la  posibila afectare iremediabilă a ansamblului arhitectonic din zonă.

Nu a avut nici o reacție nici în legătură cu faptul că imobilul va obtura blocul din spate. Aceasta, în condițiile în care, în urmă cu câțiva ani, într-un alt caz, aproape similar, arhitectul județului a emis un punct de vedere către Consiliul Local Focșani, prin care aprecia că sunt încălcate reglementările în domeniul urbanismului, de construcție a unui imobil, ce urma să fie amplasat pe strada Miorița nr. 10, pentru că obtura vederea locuințelor de peste stradă.

Punctul de vedere a fost invocat de prefectul de la vremea respectivă, Nicușor Halici, pentru a da aviz de nelegalitate hotărârii CL Focșani care permitea construcția. E drept că printre locatarii în cauză se număra secretarul județului, Raluca Dan.

Avem deci încă un exemplu de manual despre cum se aplică legile pentru vrâncenii obișnuiți și cum se schimbă brusc atitudinea și modul de abordare dacă în chestiune sunt afectate interese ale șefilor locali.  

Revenind la tăcerea Consiliului Județean Vrancea aceasta trebuie privită și prin prisma relațiilor foarte bune dintre Marian Oprișan și Gică Duță, tatăl beneficiarului, una dintre cele mai influente persoane, în anii din urmă, din PSD Vrancea. De altfel, Cristian Ionuț Duță mai are un susținător în Ionel Cel Mare, vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean Vrancea, socrul fratelui său, Cătălin Duță, a cărui firmă, Global Proiect SRL, a elaborat documentația PUZ-ului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.