Local

Scos dator de „frățiorul” Marian Oprișan: Fostul deputat Miron Mitrea trebuie să achite 21.000 de lei Consiliului Județean Vrancea

Ionel Sclavone
12 dec 2020 5299 vizualizări

Fostul deputat PSD Miron Mitrea va trebui să achite costurile pentru paza biroului său din sediul PSD Vrancea. Suma pe care trebuie să o achite Mitrea se ridică la aproape 21.000 de lei și a fost stabilită, printr-o hotărâre judecătorească, de Tribunalul Vrancea. Decizia nu este definitivă și a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Galați.

Tribunalul a decis că Miron Mitrea este bun de plată deoarece nu s-a apărat în proces și nu a invocat nici prescripția. Drept urmare a fost obligat să achite suma de 20.951,2 lei

„Admite apelul formulat de pârâtul Parlamentul României-Camera Deputaților. Anulează sentința cu privire la soluția dată excepției lipsei calității procesuale pasive a apelantului pârât Parlamentul României-Camera Deputaților. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului. Respinge cererea față de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite apelul formulat de pârâtul Consiliul Județean Vrancea. Schimbă sentința, în sensul că înlătură mențiunea cu privire la admiterea excepției prescripției dreptului materiale la acțiune şi la respingerea ca atare a cererii. Admite cererea. Obligă pârâtul Miron Tudor Mitrea să plătească reclamantului suma de 20.951,20 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de pază pentru imobilul închiriat pentru perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015”, se arată în decizia Tribunalului Vrancea.

Fostul deputat Miron Mitrea a atacat această hotărâre cu recurs la Curtea de Apel Galați, pe 13 noiembrie 2020.

De unde a început procesul

Mai întâi, trebuie spus că instituția Consiliului Județean asigură paza sediilor partidelor politice aflate în proprietatea și administrarea sa, între care și cel al PSD Vrancea.

Toată povestea a pornit de la un control al Curții de Conturi la Consiliul Județean Vrancea, care a stabilit că instituția, pe atunci condusă de Marian Oprișan, trebuie să recupereze, de la Camera Deputaților și de la fostul parlamentar de Vrancea sumele plătite pentru paza biroului parlamentar pe care Mitrea și l-a amenajat în sediul PSD Vrancea. Consiliul a contestat raportul Curții de Conturi, însă nu a avut câștig de cauză și i s-a impus să recupereze banii.

Drept urmare, Consiliul Județean a chemat în judecată Camera Deputaților și pe Miron Mitrea, în anul 2019 și a cerut să i se achite datoriile pentru paza biroului parlamentar, acumulate din 2013.

Motivele chemării în judecată

În cererea de chemare în judecată, Consiliul Județean a arătat că la începutul anului 2013, la scurtă vreme după alegerile parlamentare din 2012, a incheiat cu Biroul Parlamentar al deputatului Miron Mitrea un contract de închiriere unei camere de 25 de metri pătrați, în care acesta și-a amenajat biroul parlamentar. Contractul de închiriere a fost valabil până la finalul mandatului care se încheia în 2016.

Conform documentului, chiriașul avea obligația să suporte toate cheltuielile, în cotă parte, pentru întreținerea spațiului, începând cu utilitățile, serviciile de salubritate, apă-canal, energie electrică etc.

Deși serviciile de pază nu erau trecute explicit în contract, Consiliul Județean a susținut în cadrul procesului că parlamentarul chiriaș a beneficiat, implicit de aceste servicii și, pe cale de consecință, trebuia să le achite. În acest sens au fost aduse ca argument și rezultatele raportului Curții de Conturi care a stabilit că instituția Consiliului Județean Vrancea trebuie să recupereze sumele plătite pentru serviciile de pază pe camera închiriată.

Consiliul Județean Vrancea a pierdut în primă fază procesul la Judecătoria Focșani, pe motiv că dreptul de recuperare a banilor s-a prescris, dat fiind că procesul a fost deschis după mai bine de cinci ani, în 2019. Ulterior, după ce sentința judecătoriei a fost contestată la Tribunal, Consiliul Județean a obținut câștig de cauză, iar Miron Mitrea a fost oblgiat să plătească cele 21.000 de lei.

Relația dintre Mitrea și Marian Oprișan

Miron Mitrea este cel care l-a susținut și l-a lansat în politica mare pe Marian Oprișan, oferindu-i suportul de care avea nevoie pentru a conduce PSD Vrancea.

Miron Mitrea a fost cel care „i-a ținut spatele” lui Marian Oprișan în conflictele pe care acesta le-a avut cu fostul premier Adrian Năstase, în perioada 2000 – 2004, dar și în momentul în care acesta era să fie înlăturat din funcția de președinte al Consiliului Județean, în 2005.

Începând din 1996 și până în noiembrie 2014 când a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi confiscarea sumei de 169.000 lei, într-un dosar de corupție, Mitrea a fost parlamentar de Vrancea, ca deputat ori ca senator. Apogeul carierei politice a atins-o în mandatul 2000 – 2004, când a ocupat portofoliul de ministru al Transporturilor.

Condamnat în 2014, Miron Mitrea a ieșit din penitenciar în 2016 și s-a retras din viața politică spunând că 26 de ani i-au ajuns.

După ce Mitrea a făcut un pas în spate, cariera politică a lui Marian Oprișan a cunoscut un regres, culminând cu pierderea funcțiilor de președinte al Consiliului Județean și al organizației PSD Vrancea, în această toamnă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.