Local

Școlile de șoferi din Vrancea vor putea organiza cursuri de conducere defensivă. Regulile pe care trebuie să le îndeplinească

Ionel Sclavone
9 nov 2022 1553 vizualizări

Reglementările care permit acordarea unor facilități fiscale șoferilor care urmează cursuri de conducere defensivă vor intra în vigoare imediat ce Ministerul Afacerilor Interne va adopta un ordin în acest sens. Legea care prevede că șoferii beneficiază de o deducere a cheltuielilor pentru cursurile de conducere defensivă a intrat în vigoare încă de la începutul anului. Până acum, însă, măsura nu a putut fi aplicată din cauza Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul de ordin care va reglementa modul în care se va acorda această facilitate a fost pus în dezbatere publică abia acum. Deducerea cheltuielilor de participare la cursuri auto de conducere defensivă, din impozitul pe venit este o facilitate menită să încurajeze participarea șoferilor la acest tip de fotrmare. Obiectivu urmărit este acela al reducerii numărului de accidente rutiere de pe șosele.

Noua reglementare urmărește să stabilească normele privind autorizarea școlilor de conducători auto și a instructorilor auto, în vederea atestării profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto defensivă. De asemenea, va fi stabilită și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive.

„Cursul de conducere auto defensivă poate fi efectuat de către persoane care dețin permis de conducere, doar în cadrul școlilor de conducători auto și cuprinde o parte teoretică și o parte practică”, stabilește documentul.

Școlile de șoferi vor susține cursuri de conducere auto defensivă doar în baza unei anexe la autorizația de funcționare eliberată de către Autoritatea Rutieră Română (ARR). Pentru aceasta școala care dorește să se autorizeze va trebui să îndeplinească cumulativ, într-o locație unică, mai mule condiții referitoare la onorabilitate, bază materială și competență profesională.

Conform ordinului aflat în dezbatere publică, se consideră îndeplinită condiția de onorabilitate dacă instructorul auto în domeniul conducerii auto defensive nu a fost condamnat pentru infracțiuni care-l fac incompatibil sau nu a fost declarat inapt de către ARR. Mai mult, școala de șoferi îndeplinește această condiție dacă nu a avut autorizația retrasă în ultimul an de funcționare.

Cea de-a doua condiție, legată de baza materială este îndeplinită dacă școala de șoferi deține una sau mai multe săli dotate cu tablă magnetică, mese și scaune, acces la internet etc. Iar pentru pregătirea practică, acestea trebuie să fie dotate cu simulatoare auto care trebuie să asigure răsturnarea și impactul frontal, dar și echipamente specifice ce constau în dispozitive care testează viteza de reacție și acuitatea vizuală, exemplifică poziționarea mâinilor pe volan la rotirea lui, exemplifică mișcarea capului unui conducător auto, în funcție de poziția tetierei.

De asemenea, școlile de șoferi vor trebui să aibă un poligon auto dotat inclusiv cu aspersoare de apă și cel puțin două autovehicule de aceeași marcă, model și tip, dintre care una dotată cu ABS, iar cealaltă fără ABS, un autoturism cu ambele punți, față și spate, viratoare și un autoturism dotat cu dispozitivul „roți libere”.

Cea de-a treia condiție, legată de competența profesională se consideră îndeplinită dacă școala de șoferi are angajat, cu contract individual de muncă, cel puțin un profesor de legislație rutieră sau un instructor specializat în conducerea auto defensivă.

O persoană poate fi atestată ca instructor în domeniul conducerii auto defensive dacă deține atestat valabil pentru categoriile B, C, CE de minimum cinci ani și promovează un examen teoretic. Acesta constă într-o probă teoretică, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoștințelor regulilor de circulație pe drumurile publice și verificarea cunoștințelor aplicabile conducerii defensive (test tip grilă cu 60 de întrebări).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.