Local

Scapă sau nu focșănenii de mirosurile insuportabile? Obținerea autorizației de mediu, condiționată de planul de gestionare a poluării olfactive

Ionel Sclavone
18 iul 2020 1893 vizualizări

Legea Mirosurilor, care a intrat în vigoare de joi, 16 iulie, condiționează obținerea autorizațiilor de mediu pentru firme de existența unui plan de măsuri pentru combaterea poluării olfactive. Prevederea este valabilă și în cadrul societăților care au autorizații de mediu valabile dat fiind că, potrivit noilor reglementări, au obligația să obțină o viză anuală din partea autorităților de protecție a mediului.

Firmele care desfășoară activități care emană mirosuri neplăcute, ce afectează zonele rezidențiale din preajmă nu vor mai obține autorizațiile de mediu decât dacă vor prezenta un plan de măsuri pentru reducerea disconfortului olfactiv. Planul este obligatoriu, conform noii legi a mirosurilor (nr. 123/2020) care a intrat în vigoare de joi.

„Autorizația/Autorizația integrată de mediu pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv trebuie să cuprindă un plan de gestionare a disconfortului olfactiv”, prevede Legea nr. 123/2020.

Astfel, dacă activitatea desfășurată poate fi deranjantă, în mod obiectiv, din punct de vedere al mirosurilor emanate, atunci operatorul economic va trebui să își facă un plan de gestionare a disconfortului olfactiv, care va sta la baza obținerii autorizației de mediu, printre altele.

Conform noii legi, firmele care funcționează deja și au obținut autorizația de mediu nu pot ocoli noile prevederi. Autorizațiile de mediu și cele integrate de mediu nu mai sunt valabile, ca până acum, pentru mai mulți ani, ci sunt condiționate de obținerea unei vize anuale din partea autorităților de profil.

Titularii autorizațiilor vor fi vizitați anual sau la doi ani de autoritățile de mediu care vor cerceta condițiile în care își desfășoară activitatea, după cum prevede un nou ordin de ministru, aplicabil din iulie 2020.

Drept care, este aproape imposibil ca societatea să poată funcționa în condițiile în care nu a obținut viza anuală a autorităților de protecție a mediului.

Ce cuprinde planul de măsuri

Legea 123 obligă societățile comerciale care desfășoară activități ce poluează olfactiv să dețină sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, să întocmească și să implementeze un plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.

Planul cuprinde „etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/ activități noi sau a instalaţiilor/ activităților existente, cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/ activităților existente”.

În cazul în care constată că planul nu este implementat sau nu este respectat, autoritățile de protecția mediului vor trebui să ia măsurile ce se impun. Acestea pot dispune încetarea temporară sau definitivă a activităților care generează disconfort olfactiv, precum și pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a acestor prevederi legislative, societățile comerciale de la marginea municipiului Focșani a căror activitate degajă mirosuri insuportabile nu-și vor mai putea continua activitatea, fără viza anuală a autorităților de mediu.

Citiți și:Legea mirosurilor intră în vigoare: Focșănenii ar putea scăpa de duhorile emanate de firmele de la marginea orașului;

Când ne spuneți, șefi cu bani, primar, comisari babani, de ce pute în Focșani de-atâta amar de ani?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.