Local

Scandalul împăduririlor din Vrancea: Curtea de Conturi îl pune pe Oprișan să recupereze 2,4 milioane de lei de la vinovați

Ionel Sclavone
3 feb 2020 6239 vizualizări

Curtea de Conturi recomandă Consiliului Județean să recupereze de la cei vinovați prejudiciul înregistrat ca urmare a eșecului implementării proiectului „Reconstrucția ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești, Județul Vrancea”, finanțat de Administrația Fondului de Mediu.

Valoarea acestuia este de aproximativ 2,4 milioane de lei și este consecință a rezilierii contractului cu Administrația Fondului de Mediu (AFM), pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Deși banii au fost returnați în urmă cu mai bine de doi ani, în decembrie 2017, Marian Oprișan nu a mișcat un deget pentru a recupera pierderile de la cei vinovați.

La finalul anului 2017, Consiliul Județean Vrancea a fost obligat să restituie Administrației Fondului de Mediu (AFM) 2,393 milioane lei după ce funcționarii din subordinea lui Marian Oprișan nu au reușit să finalizeze proiectul de împădurire pe terenurile degradate din Panciu, Măicănești și Ciorăști. Cele aproape 2,4 milioane de lei reprezintă banii încasați pentru  derularea lucrărilor care nu au fost finalizate conform obligațiilor contractuale.

Aceste sume, susține Curtea de Conturi ar fi trebuit recuperate de la cei responsabili pentru eșecul înregistrat. Dar cu toate că are cunoștință despre aceștia, lucru pe care l-a declarat public în plenul Consiliului Județean Vrancea, președintele Marian Oprișan nu a luat nici o măsură.

În sinteza, privind rezultatele acțiunii de audit, aferentă anului 2018, pe care a desfășurat-o la CJ, Camera de Conturi Vrancea recomandă responsabililor, în speță lui Marian Oprișan, să facă demersuri pentru recuperarea sumelor cu care a fost păgubit bugetul județului.

„Stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului aferent abaterii constatate în timpul auditului, precum şi pentru toate operaţiunile similare cu cele identificate ca neîndeplinind condiţiile de legalitate şi regularitate, constând în suportarea din bugetul unității administrativ-teritoriale a unor foloase nerealizate, aferente unor daune interese la a căror plată a fost obligată UATJ Vrancea, drept consecință a rezilierii, din culpa sa, a unor contracte de finanțare nerambursabilă, de la persoanele răspunzătoare pentru această situație”, se arată în documentul sinteză.  

Un proiect frumos s-a încheiat dezastruos

Afacerea care a dus la prejudicirea bugetului a început în 2010, când  CJ Vrancea și Administrația Fondului de Mediu (ASFM) au încheiat contractul de finanțare nerambursabilă nr 636/N/11.06.2010 pentru proiectul „Reconstrucția ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești, județul Vrancea“ pentru 4.131.723,48 lei.

CJ Vrancea a încheiat parteneriate cu primăriile din Panciu, Măicănești și Ciorăști și l-a desemnat coordonator pe fostul prefect Ticu Constandache, o alegere ciudată având în vedere că acesta nu mai fusese implicat, ca manager, în alte proiecte de asemenea amploare.

În 2016, Administrația Fondului de Mediu (AFM) a dispus rezilierea contractului și a cerut CJ Vrancea să returneze 2.393.232,06 lei deoarece nu și-a îndeplinit obligațiile. Unul dintre motivele a fost că reprezentanții Consiliului Județean Vrancea nu au transmis documentele necesare închiderii proiectului (raportul final și controlul anual de împădurire). Un al doilea a fost legat de împăduririle realizate la Măicănești, unde solul era excesiv de sărăturat. Au fost folosite soiuri necorespunzătoare, astfel că plantațiile nu s-au prins, iar banii s-au pierdut.

Consiliul Județean Vrancea a contestat decizia în instanță și a cerut anularea, însă n-a avut câștig de cauză. Așa se face că în decembrie 2017, consilierii județeni au fost nevoiți să aprobe plata celor 2,393 milioane de lei către AFM.

Marian Oprișan a dat vina pe un expert „escroc“

La momentul respectiv, Marian Oprișan a dat vina, fără să-l nominalizeze, pe  un expert „escroc“ care nu și-ar fi făcut treaba: „Proiectarea a fost comandată de UAT-urile partenere, care au găsit un expert din Brașov, care a fost un escroc și a lucrat din birou”, a susținut Oprișan, făcând trimitere la împăduririle în sărătura de la Măicănești”.

Mergând pe firul acestor declarații publice ale lui Oprișan, am descoperit că cele trei UAT-uri partenere, Panciu, Măicănești și Ciorăști au încheiat contracte de consultanță pentru proiectare cu Intelligent Software Group SRL, aceeași firmă contractată și de Consiliul Județean Vrancea. Intelligent Software Group era administrtată la vremea respectivă de Carmen Covaci, fosta șefă de cabinet a notarului PSD Cătălin Vrabie, din perioada în care ocupa funcția de secretar de stat la MAI.

Cătălin Vrabie, cumătru al secretarului județului, Raluca Dan, a fost un coaborator foarte apropiat al lui Marian Oprișan. În acest context, referirile sale la expertul escroc capătă cu totul și au totul alte dimensiuni, la fel ca și dezintereul pentru recuperarea prejudiciului.

Fostul prefect de Vrancea nu a verificat documentele

Documentele care au ajuns în posesia redacției arată un alt responsabil pentru este șeful Direcției Agricole, Ticu Constandache, fost prefect de Vrancea până în urmă cu câteva luni, care nu și-a făcut treaba, poate din cauza lipsei de experiență, poate din alte motive. O adresă emisă de Consiliul Județean Vrancea, înregistrată cu nr. 18476/15.12.2015, îl indică pe Ticu Constandache ca vinovat pentru că a transmis documentațiile cu privire la perimetrul Măicănești, către AFM fără să le verifice. Dacă ar fi făcut-o ar fi constatat că solurile nu sunt propice împăduririlor și s-ar fi evitat cheluirea banilor fără rost:

„Facem precizarea că documentațiile depuse în cadrul dosarului de finanțare nr. 65029/2/30.10.2009 au fost preluate în plicuri sigilate de la Unitățile administrativ teritoriale solicitante de către coordonatorul de proiect dl. Ticu Constandache și depuse la AFM fără ca acesta sau Consiliul Județean Vrancea să cunoască la acel moment gradul de fertilitate a solului sau dacă acesta era afectat de fenomenul de sărăturare.“

Oprișan a preferat să piardă 2,3 milioane decât să-I tragă la răspundere pe responsabili

Responsabili pentru prejudicierea bugetului județean, așa cum apar în documente mai sunt și reprezentanții firmei angajate de Consiliului Județean să se ocupe de lucrările de împădurire în cele trei perimetre. Este vorba despre Silvadi Prest III SRL din Tecuci.

La finalul proiectului, în 2015, reprezentanții prestatorului din Tecuci au refuzat să se prezinte la efectuarea controlului anual de împădurireși să întocmească raportul final în baza căruia urma să fie închis proiectul, așa cum era obligat prin contractul încheiat cu Consiliul Județean. În loc să-l determine să-și facă treaba, funcționarii instituției conduse de Marian Oprișan au intrat într-un război al corespondenței cu … AFM, de care depindea finanțarea.

În mai multe adrese, ca răspun la solicitarea AFM de a trimite toate documentele prevăzute prin contract, inclusiv raportul final, Consiliul Județean s-a eschivat, învinovățindu-i pe cei de la Silvadi pentru că au refuzat să se prezinte la control, dar fără să ia nici o măsură împotriva lor.

Pe cale de consecință,Administrația Fondului de Mediu (AFM) a dispus rezilierea contractului de finanțare și a solicitat returnarea banilor.  

Citiți și:Împăduririle ratate de CJ, din vina primăriilor și a unui proiectant ”escroc”;

Când nu este filmat de televiziuni, Oprișan ratează împădurirea a 270 de hectare de teren;

Consiliul Județean aruncă vina pe primării pentru eșecul proiectului de împădurire;

Consiliul Județean trebuie să restituie 500.000 de euro pentru împăduririle ratate


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.