Local

Scandalul branșamentelor ilegale de la Vânători: Mama lui Oprișan, proprietara terenului pe care s-au făcut lucrările clandestine

Ionel Sclavone
19 apr 2018 8494 vizualizări

Terenul pe care se executau lucrările clandestine de racordare a unor țevi la conducta de colectare a apelor pluviale în vecinătatea proprietății de la Vânători a Lucreției Dumbravă, iubita primarului Misăilă, aparține mamei lui Marian Oprișan, Lucia Gherarde. Baronul spune că nu știe despre ce-i vorba și că nici el, nici mama sa nu și-au dat acordul. În schimb, Lucreția Dumbravă pare mai bine informată și arată că ar ști despre ce e vorba. Primarul comunei Vânători susține că n-a eliberat autorizație de construire în zonă. CUP nu intenționează să facă cercetări în acest caz deși putea fi prejudiciat. Directorul Gheorghe Vasilescu a confirmat că există urme ale unor lucrări neautorizate dar, cică, n-au legătură cu proprietarii terenurilor.

Terenul pe care se executau lucrările clandestine în comuna Vânători aparține în acte Luciei Gherarde, mama lui Marian Oprișan.

Pe 18 aprilie, presa locală a intrat în posesia mai multor fotografii cu muncitori și utilaje surprinși în timp ce săpau un șanț în care introduceau niște țevi pe care intenționau să le branșeze la conducta de colectare a apelor pluviale a CUP SA. Lucrările se derulau pe un teren agricol, în apropierea proprietății Lucreției Dumbravă. În imagini se observă cum muncitorii introduc o țeavă într-un șanț paralel cu șoseaua și o stivă de dale dintr-o porțiune de trotuar distrus pentru a face legărura cu un cămin de colectare a apelor.

Imediat după ce au fost fotografiați, lucrătorii clandestini și-au luat materialele și utilajele după care au dispărut din zonă dar nu înainte de a acoperi șanțul și de a repara trotuarul stricat. Așa se face că a doua zi dimineață, joi, 19 aprilie, urmele lucrărilor neautorizate dispăruseră.  

Oprișan zice că nu știe și că nu și-a dat acordul

Marian Oprișan susține că nu știe cine sunt lucrătorii de pe proprietatea mamei sale, nici ce făceau acolo ori cine i-a angajat. A ținut să sublinieze că nu au avut acordul său și al mamei sale ca să execute lucrări.

„Am văzut și eu, ca toată lumea, fotografiile apărute în ziar. Nu am cunoștință despre o asemenea lucrare și nici mama mea nu are. Nici unul dintre noi nu ne-am dat acordul cuiva ca să execute asemenea lucrări pe terenul respectiv. Știu tot atât de puține lucruri despre ei cât și dumneavoastră, însă cred că dați prea multă importanță“, a afirmat Marian Oprișan, destul de relaxat.  

Dacă Oprișan nu este la curent, în schimb, Lucreția Dumbravă, despre care se spune că ar fi fost beneficiara branșamentului, pare mai bine informată. Într-o replică pe whatsapp transmisă către Biroul de Presă al PNL, ea a confirmat indirect că este la curent cu ce se întâmpla. A negat că ar fi intenționat să conecteze țeava de canalizare la sistemul pluvial:  

 „(…) m-ați acuzat pe nedrept. Lucrările pentru care faceți atâta vâlvă și dezinformare sunt doar niște lucrări de drenaj în subteran a apelor pluviale. Nu s-a făcut niciun racord la rețeaua publică de colectare a apelor plufiale. Acolo este teren privat agricol, unde băltește apa după fiecare ploaie sau topirea zăpezii. Iar în ceea ce privește proiectul meu am toate autorizațiile și avizele necesare, inclusiv  fosa  septica ecologică este montată. Niciodata nu am încălcat legea“.

Primăria Vânători n-a eliberat autorizație de construcție

Primarul comunei Vânători, Ionel Lupu, spune că nu i s-a solicitat și nici nu a eliberat vreo autorizație de construire pentru execuția unor lucrări în zonă. A aruncat pisica în curtea celor de la Consiliul Județean și de la CUP SA: „Nu am primit nici o solicitare pentru vreo autorizație de construcție și nici nu am eliberat așa ceva. Este treaba Consiliului Județean și a celor de la CUP SA care sunt proprietari pe conductă, adresați-vă lor.“  

Legea prevede că orice lucrare necesită un asemenea document, cu atât mai mult cu cât s-a intervenit pe domeniul public, pe trotuare, și se intenționa branșarea unei țevi la sistemul public de colectare a apelor pluviale.  

Directorul CUP: „Nu se confirmă“

Într-o adresă pe care a semnat-o, directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu, susține că deși există urme ale unor lucrări neautorizate, aceastea nu au legătură cu proprietățile din zonă. Mai mult, el susține că sesizarea cetățenilor nu se confirmă deși pozele în care apar muncitorii sunt mai mult decât grăitoare:  

„(…) pentru a ne asigura că nu există posibilitatea «deversării apelor uzate menajere în rețeaua pluvială» verificările au fost extinse și s-a constatat existența unei posibile instalații de drenaj care nu este conectată la rețeaua publică de colectare a apelor pluviale și nu are legătură nici cu proprietățile din zonă. Precizăm că nu este prima dată când suntem informați că ar putea exista branșări/racordări ilegale la rețeaua publică de alimentare cu apă și de canalizare. În unele situații sesizările cetățenilor se dovedesc a fi reale și le mulțumim pe această cale că prin sprijinul civic de care dau dovadă ne ajută să protejăm rețelele publice, iar în alte situații, ca și în cazul de față sesizările nu se confirmă“.

Țara lui așa ceva nu există

Ca și în alte cazuri în care sunt implicate nume importante din conducerea județului, autoritățile, în speța de față CUP SA, înclină să pună batista pe țambal. Nu se știe cine sunt muncitorii fotografiați, cine i-a angajat sau ce lucrare clandestină intenționau să facă. Dacă este să ne luăm după cei implicați, ei au venit de nicăieri cu utilaje și materiale de construcția și, la comanda nimănui, s-au apucat să sape șanțuri, să spargă trotuare și să bage țevi în pământ. După care, la final, au dispărut în neant, la fel cum au și apărut.

Nimeni, nici reprezentanții CUP SA care ar fi fost prejudiciați de lucrările clandestine, nici cei cărora le-a fost încălcată proprietatea, nici Primăria Vânători ale cărei trotuare au fost distruse, nu pare interesat să le dea de urmă și să vadă ce-i cu ei.

Citiți și:Lucrări clandestine de branșare a proprietății iubitei lui Misăilă la rețeaua pluvială?

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.