Local

Scandal în Primăria Focșani! Viceprimarul Marius Iorga, acuzat de șantaj. Procurorii confirmă

Ionel Sclavone
20 iun 2020 7551 vizualizări

Viceprimarul Marius Iorga este acuzat de șantaj de consilierul local Costel Bârsan, după ce a primit de pe cartelă prepaid, un apel și un SMS de amenințare în care i se cerea să demisioneze din Consiliul Local. Acuzațiile au fost confirmate de procurorii DNA Galați care au stabilit că amenințările au fost transmise de viceprimar sau de cineva pus de el, de pe o cartelă cumpărată chiar de șoferul său. Pe de altă parte, procurorii gălățeni nu susțin acuzația de șantaj, spunând că Marius Iorga n-ar fi avut nimic de câștigat dacă Bârsan ar fi demisionat din Consiliu.

În baza celor de mai sus, procurorii DNA Galați au propus schimbarea încadrării juridice din șantaj în amenințare și trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. Acest lucru nu a convenit petentului care a contestat în instanță ordonanțele DNA Galați.

Povestea datează din 28 noiembrie 2018, când Costel Bârsan susține că a primit, mai întâi, un apel telefonic de la un număr necunoscut, ocazie cu care i-a fost amenințată soția:

„...un interlocutor/sau o interlocutoare (nu am putut distinge după voce sexul), cu o voce distorsionată (deghizată) mi-a cerut să-mi dau demisia din Consiliul Local al MunicipiuluI Focșani și m-a amenințat că, în caz contrar, soției mele i se poate întâmpla un accident chiar și în ipoteza în care s-ar deplasa pe trotuar”.

În aceeași zi, el a primit un SMS, de pe același număr, prin care i se cerea să demisioneze din Consiliul Local. În caz contrar, i se punea în vedere că vor apărea mai multe fotografii și clipuri de natură amoroasă.

„Dragă Bârsan am câteva poze și 2 filmulețe suficient de clare și neinterpretabile cu aventurile amoroase care îți vor aduce prejudicii atât funcției cât și familiei tale. Ai termen până pe 20.12.2018 să-ți dai demisia din CL. În caz contrar vor fi date în eter în 23.12. Sărbători fericite! AMR 26 zile”, se arăta în SMS-ul primit de Costel Bârsan.

Amenințările i-au fost transmise imediat după ce UNPR Vrancea, condus de Neagu Murgu, a decis să-l excludă din partid, fapt ce ar fi avut drept consecință și pierderea mandatului de consilier local. Între timp, însă, decizia de excludere a fost anulată de conducerea centrală a partidului.

Se strânge lațul în jurul lui Marius Iorga

Costel Bârsan s-a adresat procurorilor care au stabilit că există indicii și probe consistente care-l indică pe viceprimarul Marius Iorga ori o persoană pusă de acesta drept autor al amenințărilor. În urma cercetărilor oamenii legii au stabilit că amenințările au fost făcute de pe o cartelă telefonică achiziționată chiar de Gheorghe Sava, șoferul viceprimarului Marius Iorga.

„Din probele adminisrate în cauză a rezultat faptul că numărul de telefon 0739284585, de pe care a fost apelată persoana vătămată Bîrsan Costel la data de 28.11.2018 este o cartelă premaid care a fost achiziționată la aceeași dată de către numitul Sava Gheorghe, șoferul viceprimarului din Mun. Focșani, Iorga Marius...”, se arată în ordonanța DNA Galați.

Procurorii au reținut că există probe suficiente care îl indică pe viceprimarul Marius Iorga drept omul din spatele amenințărilor:

„În cauză există într-adevăr – astfel cum s-a apreciat încă din cadrul ordonanței de declinare a competenței nr. 5963/P/2018 din 11.06.2019 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani – probe care conduc la un anumit nivel consistent de bănuială că pretinsul apel și SMS-ul cu conținuturi amenințătoare ar fi fost realizate personal de Iorga Marius Eusebiu, fie (cel puțin) de altă persoană determinată în acest scop de către Iorga Marius Eusebiu”.

DNA Galați o întoarce ca la Ploiești

În schimb, procurorii DNA Galați sunt de părere că nu se poate vorbi despre șantaj în acest caz deoarece, Marius Iorga nu ar fi avut nimic de câștigat de pe urma unei asemenea fapte. Procurorii susțin că la data respectivă, Costel Bârsan era exclus din UNPR și, oricum, și-ar fi pierdut mandatul de consilier local. Deci concluzionează ei, Marius Iorga n-ar fi avut nimic de câștigat de pe urma demisiei.

„Prin urmare, se constată că oricum pierderea de către Bârsan Costel a calității (funcției) sale de consilier local urma a se produce – de drept (așadar independent de opțiunea sa de a se conforma sau nu solicitării prin amenințare de a demisiona) – ca urmare a pierderii calității sale de membru al patrtidului politic pe a cărui listă fusese ales (dat fiind că anterior amenințării sale, el fusese deja exclus din UNPR)”, se arată în ordonanță.  

Doar că lucrurile nu stau chiar atât de simplu, pe cât lasă să se înțeleagă procurorii. În opinia noastră, Marius Iorga și grupul său de apropiați politic, din PSD, ar fi avut de câștigat destul de mult dacă planul ar fi reușit.  

Un consilier local exclus dintr-un partid nu-și pierde mandatul chiar a doua zi după ce a fost dat afară pentru că există mai multe etape ce trebuie urmate. În primul rând, el are dreptul să conteste excluderea la forurile superioare, iar dacă acestea admit contestația, rămâne membru de partid și, logic, consilier local.

Este și cazul lui Costel Bârsan a cărui excludere din UNPR Vrancea a fost anulată printr-o decizie a conducerii centrale a UNPR. Dacă Bârsan ceda amenințăriilor și ar fi demisionat din Consiliul Local înainte ca speța lui să fie analizată la centru, n-ar mai fi putut reveni în poziția de consilier după anularea excluderii. Locul său ar fi fost preluat de unul dintre următorii candidați de pe lista UNPR, poate chiar de Dragoș Horhocea, cumnatul lui Marius Iorga.

Mai mult, presupunând că măsura excluderii ar fi fost confirmată de conducerea centrală, Costel Bârsan avea dreptul să se adreseze – și cu siguranță ar fi făcut-o – instanței, cu o nouă contestație. Chiar și exclus din partid, el și-ar fi păstrat mandatul de consilier local pe perioada judecării procesului, care ar fi putut dura de la câteva luni până la un an sau și mai mult. Plus că exista și varianta în care ar fi câștigat.

Și totuși „foloase” există...

Or, din cele de mai sus rezultă clar ce „folos” ar fi tras viceprimarul Marius Iorga dacă Bârsan s-ar fi retras din consiliu. Locul său ar fi fost eliberat imediat, fără alte întârzieri provocate de un proces  de durată.

Prin demisia lui Costel Bârsan, viceprimarul Marius Iorga și grupul politic din care face parte, PSD, ar fi scăpat de unul dintre cei mai vocali contestatari, câștigând liniște pentru a-și promova proiectele de hotărâri și, totodată, puncte electorale.

De asemenea, Marius Iorga, în calitate de consilier UNPR ar fi avut de câștigat din punct de vedere politic, în negocierile cu PSD și cu primarul Cristi Misăilă, dacă ar fi reușit să-l înlocuiască pe rebelul Costel Bârsan cu un alt consilier mai docil.

Un „folos” ar fi fost și pentru persoana care l-ar fi înlocuit pe Costel Bârsan în Consiliul Local, dacă ar fi cedat în fața amenințărilor. Acesta și-ar fi preluat funcția mai repede, ar fi avut un mandat mai lung și, implicit, ar fi obținut mai multe îndemnizații de consilier.

Ce spune viceprimarul Marius Iorga

„Da, este adevărat că eu am cumpărat cartela de la un centru de telefonie, dar amenințările sunt doar în capul domnului Bîrsan. Și da, sunt cercetat de procurori, dar nu am fost audiat până acum, am fost doar înștiințat iar cercetările s-au derulat pe rapid. Nu aveam ce folos să obțin, și cu Bîrsan și fără Bîrsan, PSD-ul tot 11 consilieri avea”, susține Marius Iorga citat de realitateadevrancea.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.