Local

Scandal de corupție la examenul de promovare în Poliția Rutieră Vrancea: „Copiatul nu e copiat”

Ziarul de Vrancea
29 sep 2024 5754 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:adevarul.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:adevarul.ro

Un caz controversat legat de corectitudinea unui examen de promovare în Poliția Rutieră Vrancea a ieșit la lumină printr-o investigație jurnalistică semnată de Victor Bratu și publicată pe 25 septembrie 2024 pe site-ul cursdeguvernare.ro. Cazul implică suspiciuni grave de fraudă și abuz în serviciu, dar a fost clasat după trei ani de cercetări, invocându-se interpretări discutabile ale legii.

Examenul și acuzațiile de copiat

În ianuarie 2021, Inspectoratul de Poliție al Județului Vrancea a organizat un examen pentru ocuparea a două posturi vacante la Poliția Rutieră, deschise agenților de poliție care doreau să promoveze în corpul ofițerilor. Din 28 de candidați inițiali, doar 15 au participat la proba scrisă. În urma examenului, agenții Cătălin Bernovici și Sorin Oprea au fost declarați admiși.

Nemulțumiți de rezultatele examenului, ceilalți candidați au depus o plângere, acuzând că cei doi câștigători au copiat cu ajutorul unor smartwatch-uri, având complicitatea comisiei de examinare. Plângerea a dus la deschiderea unui dosar penal, vizând abuzul în serviciu al membrilor comisiei și divulgarea de secrete de serviciu, acuzații care îl vizau în special pe Sorin Oprea.

Ce a arătat înregistrarea video

Ofițerii de poliție judiciară au analizat înregistrarea video a examenului și au constatat că președintele comisiei, comisarul Cătălin Manea, le-a interzis candidaților să aibă la îndemână orice mijloace de comunicare, exceptând cartea de identitate și pixul. Cu toate acestea, nu s-a cerut predarea explicită a dispozitivelor electronice.

În înregistrare, Sorin Oprea este văzut consultând în repetate rânduri un smartwatch, fără ca niciun membru al comisiei să intervină. Ulterior, Oprea a solicitat să meargă la toaletă, unde a stat aproape două minute, însoțit de comisarul Manea.

Datele operatorului de telefonie mobilă

Pentru a aduna mai multe probe, procurorii au solicitat acces la datele operatorului de telefonie mobilă al lui Sorin Oprea. Analiza a arătat că, în ziua examenului, telefonul său a fost activ pe internet pe toată durata probei scrise și chiar a efectuat un apel în timpul în care se afla la toaletă. Acest detaliu a ridicat suspiciuni suplimentare legate de complicitatea comisiei de examinare.

Legăturile de familie și divulgarea subiectelor

Un alt element important al anchetei a fost faptul că Ana Oprea, soția lui Sorin Oprea, lucra în cadrul Serviciului Resurse Umane al IPJ Vrancea și făcea parte din comisia de multiplicare a subiectelor pentru examen. Această coincidență a ridicat întrebări legate de accesul anticipat al lui Sorin Oprea la subiectele de examen.

Decizia surprinzătoare a Parchetului

După trei ani de investigații, dosarul a fost soluționat în februarie 2024 de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Dorina Rîșca. În ciuda probelor și a concluziilor ofițerilor de poliție judiciară, procurorul a decis clasarea cauzei, argumentând că faptele nu constituie infracțiuni penale.

Motivația procurorului s-a bazat pe faptul că, odată distribuite candidaților, subiectele examenului devin publice, deci copiatul nu poate fi considerat o divulgare a informațiilor nepublice. Procurorul a argumentat că fapta ar trebui cercetată din punct de vedere disciplinar, nu penal, întrucât nu s-a constatat o încălcare a legislației primare.

Concluzii și reacții

Decizia de clasare ar putea provoca reacții, atât din partea candidaților nemulțumiți, cât și din partea opiniei publice, care se întreabă cum poate fi justificat faptul că utilizarea mijloacelor electronice în timpul unui examen oficial nu este considerată fraudă.

Cazul ar putea ridica de asemenea serioase întrebări legate de integritatea procesului de recrutare și promovare în cadrul Poliției Române, dar și de interpretarea legilor care reglementează astfel de concursuri publice.

Citiți întreg articolul publicate pe site-ul cursdeguvernare.ro accesând titlul alăturat:  Cum poți copia la un examen pentru un post public, fără ca asta să se considere copiat:Rețeta succesului la examenul de promovare în Poliția Rutieră Vrancea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.