Local

Șase contestații la licitația de 15 milioane de lei pentru drumul de la Vulturu

Ionel Sclavone
22 mai 2017 4669 vizualizări

Licitația în valoare de 15 milioane de lei plus TVA pentru proiectarea și reabilitarea a drumului județean DJ 204E Vulturu – Hângulești – Maluri, organizată de Consiliul Județean, la care a participat și Tel Drum SRL, controlată de Lviu Dragnea a fost contestată de șase ofertanți din cei doisprezece înscriși. În urma analizei documentelor, contestațiile au fost admise iar Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a solicitat reanalizarea celor șase oferte. 

 

Contestatarii sunt Conferic SRL, Transmir SRL, Roman Impex Prest SRL, Phoenix Transbac SRL, Tancrad SRL și Gironap Prod SA. Ei au solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) anularea comunicărilor prin care ofertele lor au fost declarate inacceptabile de Consiliul Județean și reevaluarea acestora. În toate cazurile, aspectele reclamate vizează aceleași lucru: modul în care autoritatea contractantă a interpretat prevederile din propriul caiet de sarcini cu privire la lista serviciilor similare realizate.

Cel mai des întâlnit motiv de descalificare a fost că  proiectanții nu au prezentat contracte din care să reiasă că au prestat, în fiecare caz, atât servicii de proiectare (PT+DDE) cât și de asistență tehnică în valoare de 490.000 lei plus TVA. Aceștia au depus contracte din care rezulta că au prestat fie servicii de proiectare fie de asistență tehnică de valoarea respectivă.

CNSC a apreciat că o asemenea interpretare dată de comisia de evaluare din cadrul CJ Vrancea este greșită și că a schimbat sensul cerințelor de calificare din documentația de achiziție: „Consiliul constată că în mod eronat autoritatea contractantă a schimbat sensul cerinței de calificare, pretextând o cumulare a tipului de prestări servicii într-un contract, și fără să țină seama de importanța efectivă a tipurilor de servicii, în condițiile în care, conform art. 23 din Legea nr. 10/1995 actualizată, este prevăzut că: «Proiectanții de construcții răspund de îndeplinirea următoarelor obligații principale referitoare la calitatea construcțiilor… h) asigurarea asistenței tehnice, conform clauzelor contractuale, pentru proiectele elaborate, pe perioada execuției construcțiilor sau a lucrărilor de intervenție la construcțiile existente»“.

Stelele liciației de la CJ Vrancea 

Contractul pentru elaborarea documentației tehnice și execuția lucrărilor de modernizare a DJ 204 E pe sectorul Vulturu – Hângulești – Maluri a fost scos la licitație pe 10 octombrie 2016. Valoarea sa a fost estimat la 15.079.597 de lei la care se adaugă TVA. Porțiunea de drum ce urmează a fi reabilitată măsoară 9,6 kilometri iar lucrările sunt prevăzute a se derula de-a lungul a doi ani și trei luni. Banii vor fi asigurați, conform  anunțului publicat în SEAP, de la bugetul public.  

a licitație s-au înscris 12 asocieri de companii specializate în construcția și proiectarea de drumuri, aproape toate având susținere politică. De departe, compania vedetă este Tel Drum din Alexandria, controlată de Liviu Dragnea, liderul PSD. Tel Drum și-a deschis punct de lucru în Focșani, având închiriat un apartament, semn că intenționează să facă afaceri multă vreme în zonă. Firma lui Dragnea participă alături de proiectantul Drum Design SRL, patronată de Viorel Oglan, fostul director al falimentarei Drumuri și Poduri Vrancea și Geda Com SRL din Râmnicu Sărat. Despre aceasta din urmă, presa susține că este patronată de Bogdan Gheorghe, soțul unui important magistrat din oraș.

Pe lângă Tel Drum s-au mai înscris Transmir SRL, patronată de Emil Savin, constructorul de casă al baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, Phoenix Transbac SRL, una din firmele lui Costică Rusu, denunțător în dosarul fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache, Conferic SRL Buzău, condusă de doi apropiați ai fostului baron PSD Victor Mocanu, Roman Impex Prest SRL Bacău, administrată de fratele fostului deputat PSD Victor Roman, Tancrad SRL patronată de Cristian Cătălin Stăncic firma de casă a fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, Tehnic Asist SRL, patronată de Mirel Vlas, apropiat al fostului secretar general al PSD, Andrei Dolineaschi precum și Citadina 98 S.A., Vega 93 SRL deținute de miliardarul gălățean Corneliu Istrate.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.