Local

Săptămâna Prevenirii Criminalității a debutat la I.P.J Vrancea cu dezbateri pe linia prevenirii discriminării

Ziarul de Vrancea
24 mai 2022 790 vizualizări

“Suntem diferiți, dar egali în drepturi!” a fost mesajul polițiștilor vrânceni.

Informaîie B.P. al IPJ Vrancea, 23.05.2022, ora 21.07 În perioada 22 - 27 mai a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalitații, organizează cea de a XVI-a ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.

Astăzi, 23 mai, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității  au organizat un eveniment împreună cu DJTS Vrancea, cu scopul de a transmite mesaje concrete de informare cu privire la cauzele şi consecinţele acestora, precum şi îndemnul de a nu rămâne în pasivitate şi de a lua atitudine, în vederea prevenirii oricărei forme de discriminare.

Discuțiile cu elevii s-au centrat pe prezentarea noțiunilor generale privind discriminarea, tipuri de stereotipuri întâlnite în viața cotidiană, precum și modul de raportare la aceste aspecte.

De asemenea, polițiștii au informat copiii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege.

Elevii au vizionat materiale educativ-preventive și au vorbit cu polițiștii despre prejudecăți, dar și despre legislația în vigoare privind discriminarea.

În parcul Joffre din Mărășești, situat în zona adiacentă unei unități de învătământ, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o activitate cu elevii pentru prevenirea discriminării și prevenirea violenței.

La activitatea nonformala, elevii au expus lucrările realizate, care au transmis mesaje de respect, nediscriminare, descurajarea violenței fizice și psihologice.


De cele mai multe ori prejudecățile și stereotipurile neconștientizate generează discriminare care poate fi dificil de identificat și gestionat. De aceea, este foarte important să avem cât mai multe informații pentru a evita astfel de situații.

Recomandările polițiștilor au îndemnat la toleranță, responsabilitate, cunoașterea drepturilor și obligațiilor în astfel de situații.

Ce este discriminarea?

✓ Discriminarea reprezintă orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă pe care o persoană/un grup o manifestă faţă de o altă persoană/un alt grup pe baza unor criterii precum: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată.

Daca te afli într-o situație care ar putea fi discriminatoare, informează-te accesând site-urile www.cncd.org.ro, www.antidiscriminare.ro.

Obiectivul acestor acțiuni este informarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Zilele viitoare, acțiunile se vor concentra pe violența domestică, disparițiile de minori, siguranța pe stradă și acasă, precum și siguranța în mediul online.

 

Mâine, 24 mai 2022, polițiștii vor desfășura acțiuni pentru prevenirea violenței domestice, avându-se ca scop promovarea programelor/campaniilor de prevenire a violenței domestice reprezentând orice agresiune fizică, psihică, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de către un membru al familiei, împotriva altui membru al aceleiași familii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.