Local

Salvați Arhiva I.J.P.I.P.S Vrancea! 

Florin Marian Dîrdală
5 nov 2021 4441 vizualizări

Pentru azi, să încercăm să aflăm ceva despre Întreprinderea Județeană de Producție Industrială și Prestări Servicii Vrancea, apărută în anii 1970, pe vremea fostului regim comunist, nu pentru că mulți vrânceni și focșăneni nu ar ști ce este această unitate înființată atât la nivelul județului nostru cât și prin toate județele din România, ci pentru că  suntem într-un moment când, se pare, se întâmplă ceva în ceea ce privește sediul principal al acestei foste întreprinderi în care au lucrat mii de oameni.

Dar mai întâi, să ne întoarcem cu peste trei decenii în urmă, la puține zile înainte de Revoluția din decembrie 1989, când la ultima „Dare de seamă a I.J.P.I.P.S Vrancea”, conform tiparului epocii, au fost consemnate următoarele aspecte, dacă nu interesante, măcar sugestive pentru acele timpuri:

„Însemnătatea deosebită a istoricului congres al IX-lea al partidului, care a inaugurat cea mai glorioasă epocă din întreaga existență milenară a poporului și meritul nepieritor al congresului al IX-lea al partidului, al secretarului general al partidului a fost ruperea cu hotărâre de teoriile și practicile anacronice, de conceptul greșit al modelului unic în construirea socialismului. A fost lichidată atitudinea de ploconire față de tot ce era străin, s-a redat partidului și poporului încrederea în forțele lor, în capacitatea de acțiune, în sentimentul de demnitate patriotică. Dezvoltarea puternică a forțelor de producție pe baza celor mai noi cuceriri ale știintei și tehnicii, menținerea unui raport echilibrat între acumulare și consum, valorificarea cu maximă eficiență a resurselor materiale și umane ale societății, înflorirea învățământului, artei și culturii, ridicarea continuă a nivelului de trai, a calității vieții întregului popor, participarea activă a României, etc., etc..”   

Delirul tovarășilor și tovărășelor din cadrul Comitetului de Partid al I.J.P.I.P.S atinge cote mai înalte când se ajunge la realizările remarcabile obținute într-o scurtă perioadă istorică în dezvoltarea economico-socială a patriei, inclusiv lichidarea datoriei externe, dezvoltarea fără precedent a tuturor județelor și localităților patriei prin construirea unor mari și moderne platforme industriale și alte mărețe ctitorii precum și ridicarea nivelului material și spiritual al națiunii noastre socialiste, etc., etc..

Strict la activitatea I.J.P.I.P.S Vrancea, pe lângă cuvintele consacrate ale regimului (dezvoltare, înflorirea patriei, făurirea societății multilateral dezvoltate și înaintarea României spre comunism), aflăm că în 1989 producția marfă s-a depășit cu 5%, exportul a rămas în parametri, au scăzut prestările de servicii, producția netă a fost depășită cu aproape 10%, iar beneficul curat s-a oprit în jurul cifrei de 8,5 %. Rămânea ca propunere pentru viitor rentabilizarea Secției Ceramică Odobești, iar în domeniul confecțiilor se avea în vedere trecerea  de la o producție anterioară de slab nivel tehnic la o producție solicitată la fondul pieții. În final, se concluzionează că „trebuie necontenit să se lucreze în vederea obținerii unor rezultate mai bune, creșterea productivității, ridicarea nivelului tehnic și calitativ al tuturor produselor etc., etc.”

Sedințe plictisitoare, documente seci, astea erau la ordinea zilei în acele vremuri, dar nu aveai ce să faci. Așa că după alungarea și moartea dictatorilor, multă lume a răsuflat ușurată pentru că a scăpat de corvoada convocărilor și dărilor de seamă, a hotărârilor și plenarelor Comitetului Central, a depășirii planului de muncă.

Însă, nu după mult timp, cei mai mulți oameni au realizat că treburile au luat o altă întorsătură atunci când locurile lor de muncă fie s-au împuținat, fie au dispărut, iar industria românească a intrat într-o nouă ERĂ, cea capitalistă

I.J.P.I.P.S Vrancea a pășit și ea în această horă a rentabilizării și restructărilor, dar afacerea s-a sfârșit cu ultima unitate care a rezistat după transformarea fostului I.J.P.I.P.S, numita S C Diversis SA, sfâșiată și aceasta în colții economiei de piață. 

În această perioadă, toată lumea a aflat că fosta Școală Comercială, adică fostul sediu al I.J.P.I.P.S Vrancea s-a adjudecat la licitație, dar cu siguranță că acest lucru nu-i privește neapărat pe foștii angajați. Pentru aceștia, vechimea edificiului sau faptul că este clasat ca monument istoric și va intra în curând în procedură de restaurare nu sunt tocmai importante. Sau poate că-i interesează, dar cu siguranță ceea ce-i preocupă mai mult este ca arhiva cu state de plată, care, probabil, s-a găsit sau se mai găsește, încă, la acest sediu din Focșani al fostei I.J.P.I.P.S Vrancea, ulterior S C Diversis SA, să nu se piardă! Așa că pe această cale și în numele lor, să apelăm la adjudecatar, ca din punct de vedere moral și la lichidatorul firmei S C Diversis SA, ca din punct de vedere legal, să ia toate măsurile necesare pentru salvarea acestor documente. Deoarece, pentru mult timp, încă, mai pot ajuta numeroși oameni la dobândirea drepturilor cuvenite de pensie.

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.