Local

Salariații vrânceni rămân cel mai prost plătiți din regiune

Ionel Sclavone
17 ian 2022 3042 vizualizări

Vrâncenii rămân printre cei mai prost plătiți lucrători din țară, conform datelor statistice publicate de INS. După doi ani de guvernare PNL, în diferite formule cu USR sau cu PSD și UDMR, județul Vrancea se menține în coada clasamentului celor mai mici salarii din țară. Județul nostru rămâne pe ultimul loc, din regiune, în ceea ce privește nivelul de salarizare.

Județul Vrancea se situează pe locul 32 în topul salariilor din România. Conform celor mai noi informații centralizate de INS, în luna octombrie 2021, salariul mediu în Vrancea a ajuns la 2.800 de lei. Acesta este mult sub media pe țară, de 3.544 de lei.

Ceva mai mare decât salariul minim brut pe economie aferent aceleași perioade, de 2.300 de lei pe lună. În ultimii doi ani, în 2020 și 2021, în perioada de pandemie, între octombrie 2019 și octombrie 2021,  salariile vrâncenilor au crescut cu 14%, insuficient pentru a asigura un trai decent.

Trebuie spus că în realitate, salariile celor mai mulți dintre vrânceni, care lucrează în mediul privat, nu ating acest nivel de 2.800 de lei. Cele mai multe se situează la nivelul salariului minim. Însă, un aport important la stabilirea mediei salariale este dat de veniturile bugetarilor care sunt stabilite prin lege. În medie, salariile din sistemul bugetar se situează în jurul a 3.500 – 4.500 de lei pe lună.

Vrâncenii, cei mai prost plătiți din regiune

Salariul mediu din Vrancea este mai mic decât cel din județul Vaslui, considerat unul dintre polii sărăciei din România. În schimb vrâncenii au reușit să-i depășească pe salariații din Suceava care câștigă, în medie, 2.716 lei.

Pe ultimul loc în topul celor mai prost plătiți lucrători rămân cei din Teleorman, unde salariul mediu este de 2.674 de lei. Urmează județele Caraş-Severin cu 2.687 lei şi Maramureş cu 2.713 lei. Cei mai bine plătiți angajați rămân cei din București, cu 4.612 lei, din Cluj, cu 4.291 lei și Timiș cu 3.835 lei.

Conform datelor INS, salariații din Vrancea sunt cei mai prost plătiți din regiunea de dezvoltare Sud-Est, din care județul nostru face parte alături de Buzău, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea. Astfel, dacă în Vrancea salariul mediu este de 2.800 de lei, în Brăila este de 2.819 lei, în Buzău de 2.894 de lei, în Tulcea de 3.075 lei, în Constanța este de 3.148 de lei, iar în Galați de 3.283 de lei.

Consecințe dezastruoase pentru economia locală

Salariile foarte mici plătite în Vrancea se datorează și mediului de afaceri local, ai cărui reprezentanți sunt mult mai interesați de profituri decât să asigure un salariu decent, conform pregătirii profesionale a angajaților. O altă cauză a salariilor mici este politica protecționistă a administrației județene și a celor locale, politici care au îndepărtat potențialii investitori.

Iar aceste politici sunt menținute și de actuala conducere a Consiliului Județean care nu pare să aibă o strategie menită să atragă investitori în județ. Singura inițiativă a actualei administrații județene, în această direcție a fost ideea în înființării unui parc industrial în comuna Garoafa.

Proiectul de înființare a parcului industrial de la Garoafa, promisiune electorală a PNL în campania de alegeri din 2020, a rămas la stadiul de intenție. Aceasta deoarece nu există sursă de finanțare, cel puțin la acest moment, pentru implementarea sa. De altfel, înființarea unui parc industrial, nu garantează faptul că investitorii vor da buzna în Vrancea și vor înființa locuri de muncă bine plătite.

Lipsa de viziune a foștilor și a actualilor conducători ai județului, protecționismul falimentar practicat de administrația locală, dar și lipsa de interes în vederea dezvoltării unor domenii economice bazate pe specificitățile județului, la care se adaugă politica de salarizare practicată de afaceriștii locali, contribuie la menținerea unui nivel ridicat de sărăcie în Vrancea.

Iar acestea sunt cauze ale depopulării masive a județului din ultimii ani. Forța de muncă calificată migrează în alte județe sau în străinătate, acolo unde nivelul salarial este mai mare.

Pe de altă parte, firmele locale, în special cele din confecții și construcții, preferă să apeleze la migranți aduși din țările asiatice. Aceștia lucrează pe bani puțini și nu ridică pretenții în privința condițiilor de muncă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.