Local

S-o fi auzind și în Vrancea de acțiunea „Balastiera 2020: Nimeni nu este mai presus de lege”?

Ziarul de Vrancea
6 sep 2020 2814 vizualizări

Despre rațiunea și modul de aplicare a acțiunii «Balastiera 2020: Nimeni nu este mai presus de lege!” aduce amănunte într-o postare pe contul de facebook Ervin Molnar, directorul general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

Despre importanța acțiunii aduc precizări și vrâncenii de la ACDB:„În calitate de custozi ai Sitului Natura 2000 Lunca Siretului Inferior, am atras mereu atenția asupra impactului negativ al balastierelor! Din păcate, sunt încă autorități de mediu care nu inteleg că nu se poate să asiguri conservarea speciilor de pești și a ecosistemelor de luncă și în același timp să dai acord de mediu unor balastiere în albia minoră a râului Siret. Asta s-a întâmplat la Galați acum câteva luni! Poate că Apele Române vor aprofunda mai bine aceste cazuri și pe râul Siret!”.

Nu ne rămâne decât să sperăm că vom vedea aplicându-se și în județul Vrancea acțiunea „Balastiera 2020: Nimeni nu este mai presus de lege!”

 

”Încă de la începutul mandatului meu, în calitate de director general al Administrației Naționale Apele Române

(ANAR), am solicitat corpului de inspectori ai ANAR demararea unui program intensiv de creștere a frecvenței controalelor și înăsprire a amenzilor aplicate tuturor celor care încalcă prevederile legale din domeniul gospodăririi apelor.

-Toate aceste demersuri ale mele s-au concretizat prin adoptarea unui Protocol de colaborare dintre instituția pe care o conduc, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Inspectoratul General al Poliției Române, cu participarea Gărzii Naționale de Mediu, protocol care are la bază implementarea „Planului comun de măsuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale”.

-În urma controalelor efectuate de către inspectorii noștri în ultimele două luni, avem deja rezultate concrete. S-au deschis 21 de dosare penale și s-au aplicat amenzi în valoare de peste 1 milion de lei pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale a malurilor, a luncilor și a teraselor cursurilor de apă, nereguli constatate în 7 județe (Caraș-Severin, Timiș, Mehedinți, Neamț, Argeș, Giurgiu și Ilfov).

-25 de inspectori din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă (Apele Române Olt ; Apele Române Mureș;Apele Române Banat;Apele Române Someș-Tisa;Apele Române Siret;Apele Române Prut-Bârlad;Apele Romane Buzau-Ialomita;Apele Romane Jiu ) sunt și acum pe teren. Ei acționează în cadrul echipelor mixte de control pentru identificarea tuturor acelora care desfășoară activități în domeniul exploatării agregatelor minerale, iar cei care încalcă legea sunt aspru sancționați.

Se execută filmări cu drona pentru identificarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale, astfel încât acestea să nu depășească suprafața stabilită prin actele de reglementare din domeniul gospodării apelor. Inspectorii noștri aplică la fața locului măsuri urgente pentru remedierea situației, care urmăresc, înainte de toate, revenirea la cerințele prevăzute de legislația din domeniul gospodăririi apelor.

După cum v-ați dat deja seama, voi face tot ceea ce îmi stă în putință, din punct de vedere al atribuțiilor și al responsabilităților pe care le am prin natura funcției deținute, să stopez exploatările ilegale de agregate minerale din cursurile de apă, un fenomen care continuă, din păcate, să se manifeste la un nivel ridicat.

Toți cei care desfășoară astfel de activități trebuie să înțeleagă că ”Nimeni nu este mai presus de lege!” și nu ne vom opri aici. Vom continua și în perioada imediat următoare aplicarea acestui Plan de măsuri, astfel încât toți cei care nu respectă natura să suporte consecințele propriilor lor acțiuni, prin conformarea la rigorile legii.

În funcție de rezultatele acestor activități, voi reveni cu informații suplimentare.

Totul va fi bine!”-Ervin Molnar

Text informații + foto:Ervin Molnar

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.